Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vousatá kolie se musí denně česat

16. 06. 2012 | Zvířátka
Vousatá kolie je inteligentní pracovní plemeno, je stále čilá, veselá, hravá a akční. Zároveň je velice důvěřivá, ale současně ostražitá a ne každý se může stát jejím kamarádem. Jedná se o velmi rychlého a obratného ovčáckého pasteveckého psa, který je od přírody inteligentní a učenlivý, ovšem nemá rád drezuru a proto je nejlepším výcvikem tzv. škola hrou. Také je velmi snadno ovladatelná, přizpůsobivá a má vynikající smysl pro humor, který uplatňuje kdykoliv, nejen při hře.

Vousatá kolie - historie plemene

Vousatá kolie pochází již ze 16. století ze Skotska a je příbuzná s kolií a staroanglickým ovčákem. Jejími předky jsou také jihoruský a polský ovčák. Dříve se toto plemeno jmenovalo horská kolie nebo také schatlandský ovčák. Oficiální název vousatá kolie vzniklo až v roce 1891, kdy John Thomson Grey ve své knize skotští psi poprvé toto plemeno nazval vousatou kolií a až v roce Vousatá kolie se musí denně česat1897 se počítá jako rok oficiálního uznání. Vousatou kolii vyšlechtili pastevci a honáci ve Skotsku, aby hlídala jak majitele, tak své svěřené stádo. Pastevci chtěli, aby tohle plemeno bylo pracovité a odolné i v drsnějších podmínkách. Používala se jak k pasení ovcí, tak i na práci s hovězím dobytkem. V dnešní době je kolie chována převážně na výstavy.

Vousatá kolie- péče o srst

Nejvíce důležitá je péče o její srst, měli byste ji každý týden několikrát česat, abyste tím předešli zplstnatění, nejlépe každý den. V žádném případě byste ji neměli ale zanedbávat, aby se z krásně vyhlížející kolie nestal chomáček dredů. Je velice důležité důkladné pročesávání a kartáčování, srst musí být na hřbetě rozdělena pěšinkou. Měli byste také věnovat péči vousům kolem tlamy, aby nedocházelo k jejich zašpinění jak od potravy, tak jiných různých nečistot venku. Také odstraňujte přebytečné chlupy mezi polštářky na tlapkách a udržujte čistý zvukovod, protože je velice náchylná ke zvýšené tvorbě zánětů, tak i k uchycení větviček a jiných materiálů.

Vousatá kolie - vzhled plemene

Vousatá kolie dorůstá výšky 50-56 cm a váží kolem 30 kilo. Její srst je dlouhá, hustá, drsná a dvojitá, s měkkou podsadou a tvrdými přiléhavými pesíky. Může být v barvě modré, srnčí hnědé, šedé, černé nebo plavé. Bílá může být jen lysina, špička ocasu, temeno hlavy, hruď a krk nebo tlapky a přední běhy. Hlavu mají širokou a placatou, čumák je dlouhý a masivní, nos velký a čtvercový. Oči mají posazené celkem daleko od sebe s živým, oddaným a šibalským výrazem. Obočí má z dlouhých vlasů a skoro zakrývají její oči. Délka její srsti by měla být dlouhá, aby poskytla ochranu proti špatnému počasí, ale ne delší, než je délka psa. Má na sobě dva typy chlupů a to podsadu a krycí srst.

Vousatá kolie - je to plemeno velice živé, veselé, bystré, učenlivé, milé, mírné povahy, společenské, velice přítulné a aktivní. Je vhodná do sportovní rodiny, není to v žádném případě pes do boudy. Vyžaduje neustálý kontakt s majitelem a touží být středem pozornosti. Má velice ráda pohyb a jakoukoli činnost, ale tvrdou výchovou s ní nic nezmůžete, proto je nejlepším řešením mírnost a hravost. Nejlépe se bude cítit v rodině sportovců, která s ní bude chodit denně na dlouhé procházky nebo běhat, ráda bude běhat i za kolem. Velice dobře vychází i s ostatními psy, domácími zvířaty a také s dětmi. I cizí lidi bude nadšeně a hlasitě vítat. Venku se zpravidla nesnaží utéci, bude se držet ve vaší blízkosti. Hodí se také pro lidi, kteří nemají mnoho zkušeností s výchovou psa, protože se snadno přizpůsobí. Bude se dobře cítit jak na venkově, tak i ve městě.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !