8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hruška Nashi

17. 07. 2013 | Zajímavosti

Už je to docela dávno, co jsem si tuto hrušku Nashi poprvé koupila a ochutnala. Velmi jsem si ji oblíbila a ráda si ji čas od času koupím. Spousta lidí ale toto ovoce buď nezná, nebo se ho neodvážila ochutnat. Ale není se čeho bát, hruška Nashi je nejen chutné, ale i zdravé.

Jedná se o asijské tropické ovoce nažloutlé barvy, které připomíná jablko či hrušku.

Nashi (či počeštěle naši) je známé pod různými názvy – říká se mu například orientální hrušeň, asijská hruška, japonská hruška či čínská hruška. Když má tolik názvů, jak to tedy je se zemí původu? Hrušky se pěstují zejména v Japonsku, ale i v Číně, Nepálu, Indii či na Kypru – takže si podle libosti můžete vybrat, který z názvů budete používat.

Hrušky se sbírají ručně a s velkou opatrností, jelikož i malý tlak může způsobit, že plod zhnědne. I proto se balí do speciálního bílého pěnového „oblečku“ – ochranného obalu, který plod chrání před poškozením.

Hruška NashiMnoho lidí se mylně domnívá, že jde o křížence jablka a hrušky. Ovoce sice na první pohled jablko připomíná (zejména japonský typ) a po hrušce chutná, ale ve skutečnosti se o žádného křížence nejedná, je samostatným druhem ovoce. Rozlišujeme mezi dvěma typy ovoce stromů Nashi - Pyrus pyrifolia (má původ v Japonsku a Pyrus ussuriensis (pochází z Číny).

Hruška Nashi se konzumuje stejným způsobem jako naše jablka či hrušky. Nejlepší je v syrovém stavu, dá se jíst oloupané i se slupkou. Pokud se nekonzumuje v celku, ale nakrájené, je dobré ho zakápnout citrónovou šťávou, aby nezhnědlo. Jedná se o velmi šťavnaté, křupavé a sladké ovoce. Hruška Nashi má také široké použití - dá se přidat například do salátů, kompotů, moučníků či marmelád a pokrm tak ozvláštní.

Nashi má sice nízký obsah vitamínů, ale jedná se o ovoce s nízkou energetickou hodnotou a navíc obsahuje vlákninu. Připisují se mu i mnohé pozitivní účinky a vlastnosti – podporuje trávení, odbourává účinky alkoholu, zmírňuje kašel a má diuretické účinky.

Hrušku Nashi si lze i vypěstovat – pěstuje se podobně jako jabloně. Stromky dosahují výšky asi dva metry. Pokud si chcete Nashi vypěstovat, není vhodné zkoušet pěstovat z jádra (strom se pravděpodobně neuchytí), ale je lepší koupit stromky od našich pěstitelů, protože jsou uzpůsobené našim klimatickým podmínkám.

Takže až zase příště narazíte na to „zvláštní jablko v obalu“, jak ho nazval můj brácha, zkuste a vyzkoušejte ho, třeba vám zachutná tak jako mně.


Pajunc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !