Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hubnete? Poradíme, jak při dietě upravovat maso

26. 07. 2010 | Diety

Libové maso zaujímá v redukčním jídelníčku důležité místo. Díky němu dodáme tělu dostatek bílkovin a množství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Maso má navíc příznivou energetickou denzitu (hustotu) a dokáže na delší dobu zasytit. Pokud však zvolíme nevhodnou kuchyňskou úpravu, výsledné jídlo nebude ani dietní, ani zdravé.


Při redukční dietě je potřebné zvolit vhodný druh masa a správně jej upravit mechanicky i tepelně. V první řadě vybíráme jen libové maso, u drůbeže nejlépe už před úpravou odstraníme kůži. Každé maso, i to libové, obsahuje tuk, a proto při tepelné úpravě není nutné další tuk přidávat. Nejvhodnějšími způsoby úpravy jídla jsou z tohoto hlediska vaření v páře, vaření a dušení. Akceptovatelné je také pečení bez tuku v alobalu, ve fólii na pečení nebo v římském hrnci,“ radí odbornice Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy . Naopak nevhodnými úpravami jsou podle ní smažení, fritování a pečení s tukem.


Vaření v páře


masoVařit v páře můžeme ryby i drůbež. Při této přípravě zůstanou v mase zachovány veškeré minerály, a proto má takto připravený pokrm nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také výbornou chuť a málo energie. „Příprava jídla na páře je pro redukční dietu velmi vhodná, protože se nepřidává žádný tuk. Další výhodou je, že spolu s masem můžete vařit jakoukoli zeleninu a tím ušetřit čas při přípravě kompletního jídla. Zajímavé je, že i když v páře vaříte více druhů potravin dohromady, každá z nich si zachová svou vlastní chuť,“ říká Kristýna Galová. Pro vaření v páře odbornice doporučuje nejlépe speciální varné nádoby.

Vaření


Při klasickém vaření se část minerálů a tuku z masa dostává do vývaru, čímž se snižuje nutriční hodnota pokrmu a utrpí také chuť. Dlouhodobé vaření tyto ztráty jen podporuje. Vaření je však vhodné pro přípravu libového červeného masa, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně. Z masových vývarů jsme zvyklí připravovat polévky. Vedle výživných látek však obsahují také vyšší množství purinu (který se dostává do vývaru z masa), a proto podle Kristýny Galové nepatří k nejzdravějším jídlům. Vařením ale naopak ubývá purinu ze samotného masa.


Dušení


Dušení je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy masa; působením páry se snižuje doba tepelné úpravy a dochází jen k minimálním ztrátám živin a vitamínů. Navíc se k masu přidává jen voda, nikoli tuk. Jde o vhodnou úpravu jakéhokoli druhu masa při redukční dietě i v rámci racionálního stravování.


Pečení


Pokud se snažíte zhubnout, určitě dejte přednost pečení v pečicích fóliích nebo římském hrnci, tedy bez tuku. Připravíte tak chutný pokrm s vyhovující energetickou hodnotou. Maso nepřepékejte, protože při dlouhém pečení dochází ke spálení bílkovin a tvorbě karcinogenních látek. Kristýna Galová doporučuje při dietě upravovat maso pečením spíše výjimečně (zejména z důvodu, že pečením se běžně připravuje převážně maso s vyšším obsahem tuku) a vždy jídlo doplnit větším množstvím syrové zeleniny, například salátem.

Grilování


Grilování se často označuje za zdravý a při hubnutí vhodný způsobgril přípravy masa vzhledem k minimálnímu použití tuku. Aby tomu tak bylo, je třeba grilovat správně. „Především je nutné používat libové maso a dále zabránit odkapávání tuku do ohně a působení dýmu z otevřeného ohně,“ radí odbornice z brněnského Institutu.


Tuk kapající do otevřeného ohně totiž způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek (tzv. polycyklických aromatických uhlovodíků), které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Proto je lepší grilovat maso v alobalu nebo na hliníkovém tácku. Oproti grilování na otevřeném ohni je zdravější grilování na kameni na elektrickém grilu.


Smažení


Smažení je nevhodné ze dvou důvodů. Za prvé tímto způsobem připravíme z relativně akceptovatelné  potraviny  „kalorickou bombu“, zvlášť když maso obalíme v trojobalu – například vepřový řízek přírodní obsahuje ve 100 gramech cca 1100 kJ a vepřový řízek v trojobalu téměř 2000 kJ! Za druhé při smažení dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály, které mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nemocí srdce a cév. 


Smažení masa při redukční dietě nedoporučujeme,“ říká Kristýna Galová. „Když už se smažit musí, pak je vhodné použít pánve s teflonovým povrchem, které vyžadují minimální množství tuku. Usmažený řízek doporučuji vysušit papírovým ubrouskem nebo jej ponořit na pár vteřin do vroucí vody. V případě, že nemáte možnost výběru jídla a dostanete smažený řízek v trojobalu, vždy můžete trojobal odstranit a sníst jen samotné maso.“


Horší alternativou ke smažení je fritování. Jedná se vlastně o var v oleji, při kterém vznikají velmi agresivní transmastné kyseliny. Nechcete-li hazardovat se svým zdravím, fritovaným jídlům se vyhýbejte obloukem. 


Uzení


Uzení je nezdravý způsob úpravy masa zejména kvůli dýmu, při jehož působení se vytvářejí karcinogenní látky. „Pravidelná konzumace většího množství uzeného masa a uzenin je ze zdravotního hlediska vysoce riziková. Při redukční dietě uzeniny nedoporučuji i z hlediska energetického. Obvykle obsahují více tuků, a tedy i energie,“ uzavírá Kristýna Galová, odborná poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy.


Zdroj: Kompliment Institut.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
škoda že to vypražané je najchutnejšieSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Košík