MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I stáří umí darovat

7. 12. 2012 | Vaše příběhy
„Mamí, můžeme se dnes stavit ještě u staré babi?" pokukují malí synovci po švagrové. I můj puberťák se ke mně otočil. Prababičku vidí rády všechny naše děti. Čím to, že stará paní už několik let upoutaná na lůžko a ze všech sil bojující s demencí je tak oblíbená?

Za poslední dva měsíce se její stav zhoršuje. Myslím, že si i ti dva nejmenší, bylo jim nedávno pět, uvědomují, že prababička se blíží ke konci své cesty. Vědí, že si plete jejich jména a občas s nimi mluví německy. Jsou připraveni podat vodu, Nutridrink i srovnat plenky do zásoby. V pohodě pochopí, že babička už nemá dost síly na to, aby přichystala mikulášský balíček. Přesto ji mají moc rádi. Malují ve školce obrázky a dávají je prohlížet nevidomým očím. Můj syn, který už situaci chápe, plete z pedigu košík, aby si neshazovala léky z nočního stolku. Závodně plave a síly má už dost. Nedávno ho teta poprvé poprosila, jestli by nemohl pomoci s koupáním.

I stáří umí darovatPečovatelka prý onemocněla. Poprvé v životě okusil jak chutná, když z těla odchází síla i rozum. Plná plenka, sprcha, hygiena, mazání, pláč, že další plenu už nechce. Neklidné vrásčité ruce staré paní se plastového vetřelce snažily zbavit ze všech sil, ale suché zipy odolaly. Odolat babiččinu křiku bylo pro syna o hodně těžší. Položil si hlavu na moje rameno a bylo vidět, že na chvíli pochybuje o smyslu života. I mě a vlastně celou naši rodinu jejich vztah obohacuje. Ještě před pár lety jsem netušila, jak důležitý je pro děti vztah s babičkou nebo dědou. Pokud nejsou na blízku, může je někdy nahradit hodný soused či sousedka. Dnešní mládež je ze všech stran masírována reklamou mladých, šťastných a úspěšných.

Reklama na přestárlé, nemocné a lidi, kteří po celý život poctivě pracovali a vychovávali děti jaksi k dispozici není. Zbývá tedy jen na nás, jak svým dětem stáří představíme. Bude to o slově „beznaděj", „bolest a konec"? nebo raději „prababiččina láska", přestože je už trochu popletená? Senioři dokážou dát dětem to, co my jim kolikrát dlužíme. Bývá to trpělivost, naslouchání, podpora... a častokrát i (sama se za to stydím) finance. Já vím, dobré vztahy nerostou jako kytky na louce a občas se jim nedaří. Chtěla jsem jen říci, že pokud je to jen trošku možné, je dobré si je držet a hýčkat. Všem babčám, babičkám, bábinkám, dědům a dědečkům velký dík za to, že jsou!

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky clanek
Obrázek uživatelky
profil
tak hezké a pravdivé,že budu ještě dlouho slzet...
Obrázek uživatelky
profil
takovou babičku můžeme jen tiše závidět
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jednou děkujeme za Vaše pěkné komentářeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný příběh, smekám před vašim synem a přeji hodně štěstí a zdraví..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles