Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Já a léčivé byliny...

27. 03. 2017 | Zajímavosti
Do mnou, dlouhé roky odebíraného časopisu, byl vložen, v rámci náboru čtenářstva, zdarma jiný. Dělává se to, jak vidíte, neuvádím titul ten ani onen, reklamu nečekejte. Co je ale podstatné, v tom náborovém bylo zajímavé povídání o užitečnosti bylinek, tentokrát jako antidepresiv. Ne, že bych je nutně potřeboval - jeden ale nikdy neví, ale objevil jsem zde vzpomínky, vyvolávající námět - zde vizte opět titulek:„Já a léčivé byliny“. Tedy spíše na konci s otazníkem -?  

V době mé docházky do školy obecné - jak známo mým čtenářkám a čtenářům to bylo v protektorátě, si naši protektoři  vynutili celou řadu omezení a opatření, psal jsem o Winterhilfe, povinných dodávkách, starší si pamatují, mladší si nechte vyprávět, či sem tam něco přečtěte - žádná idyla to nebyla. Aby ani žactvo a studentstvo nepřišlo zkrátka, přišel na řadu školní sběr, všeho možného, starým papírem počínaje a kostmi konče. A aby toho nebylo málo, sbíraly se léčivé byliny. Byly limity, sběroví referenti, šprtové, co překonávali rekordy i dítka spíše nezodpovědná.

O prázdninách jsme si měli odpočinout, ale horlivost úřadů byla neomezená, byly stanoveny limity, přes učitele na žáky přenesené. Prvního září bylo nutno donésti množství sušených bylin, váhy dle obtížnosti a výskytu druhů, vzpomínám, že tam byly listy jahodníků, maliníků, ostružiníků, sušené kopřivy a spoustu dalšího.

S odložením vysvědčení a učebnic  jsem odkládal i plnění požadavku na sběr i sušení bylinek. Vzpomenul jsem si pár dní před koncem prázdnin - bylo to pravděpodobně ve třiačtyřicátém, jak uvedu dále. Zkroušeně jsem se přiznal rodičům, bylo mi láno, naštěstí se ukázalo východisko. Ve výčtu  možného sběru byly i listy lísky s možností nahrazení nějakého kila sušených, značně velkým množstvím listů čerstvých.   
     
Celá rodina, trpělivá maminka, namíchnutý otec /byl by raději šel na ryby, nebo na houby/ a v kočárku malá sestřička. Z toho jsem odvodil ten rok, o rok později, ve čtyřiačtyřicátém, měly úřady již jiné starosti, než hlídat školní sběr.

Neřekli byste, co práce zabere natrhání tří pytlů  listů, byť lísek nad železniční tratí, kam jsme vyšli i se zmíněným kočárkem a mnou taženým vozíkem, bylo požehnaně. Takových vozíků, jako byl ten můj, se při zahájení školního roku sešlo několik desítek. Ukázalo se, že stejně jako já, nám, čerstvým čtvrťákům,  napadlo to stejné. Děvčat, skromně odevzdávajících  sáčky sušeného, si nikdo moc nevšímal. Nejméně radosti měl náš školník, čerstvé rostliny se musely rozložit na půdě školy, kde měly doschnout.  Pokud si pamatuji, leželo tam hnědé a šedé pokroucené listí nejméně další rok. Nejsem si jist, zda na té půdě naší někdejší školy /po válce tam byl MNV/, není to listí dodnes.

O třicet let později - navštěvuji občas přítele Václava a jeho ženu Věru na valašské chalupě, kousek od Soláně, pomáhal jsem ji renovovat, stála neuvěřitelných deset tisíc - podle toho také vypadala. Můj táta, blahé paměti, dobrý to klempíř, udělal vše co spojeno s jeho řemeslem, okapy, oplechování, slouží snad dodnes. Hospodyně obléká sváteční valašský kroj, jsem počítán mezi vzácné návštěvy. Vůně v chalupě, svazky bylin, ošatky sušených květů, listů, kořínků. Věrka je vyhlášená bylinářka, její čaje, kombinace nespočetné, představují vrchol všeho, co se dá z valašských horských luk využít. Domů si odvážím, mimo hub, které zde rostou hned u vchodu, vždy několik pečlivě označených, podmanivě vonících směsí. Jezdil jsem tam rád rád, povinností hosta je pouze donést štryclu či pecen chleba a přibrat láhev rumu. Nahoru se nic /aspoň tehdy/ nedalo dovézt, cesta tam nevedla. Přátelé odešli do nenávratna před několika desítkami let, v jednom roce, vzpomínka zůstává - i na ty bylinky. Sbírám si něco sám? A víte, že jo! Slezský bard, Jarek Nohavica, „...kdyby se narodil před sto lety...“ plenil by park či zahradu panu Larischovi a trhal mu tam květy pro svou lásku - to víte, romantik.

Já, po sto letech, jsem poněkud materiálně zaměřen a v parku, který nám pan hrabě tady zanechal, trhám rok co rok medvědí česnek. Nezkoumám  příliš jeho léčivé účinky, ale chuť má přenáramnou - brzo bude duben a to je můj čas. Taky jsem dělával pití z květů černého bezu, pampeliškový med, teď se spokojím s tím česnekem.

 A víte, že jsem teprve nyní, při přípravě tohoto povídání, zjistil, k čemu by byly ty sušené listy lískové? Prý pro dobré trávení, proti zácpě a jejímu opaku. Jestlipak to, že se nedočkal náš protektorátní sběr zpracování, neovlivnilo negativně výsledky říšské branné moci?

A co Vy, přátelé, přítelkyně - sbíráte, sušíte, popíjíte zdravé lektvary? A chodíte si alespoň na ten, mnou chválený, medvědí česnek? Hezké, blížící se Velikonoce.

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak som, po chvíľke pátrania našla spomínaný UNET blog (to nebol problém, horšie to bolo s článkom Smajlík, lebo som nevedela, kde ho mám hľadať) a v ňom váš zaujímavý, sčasti zrýmovaný (a veľmi dobre, pokiaľ to môžem posúdiť, keďže občas sama "básnim") príspevok.
V mnohom s vami musím súhlasiť.
Tiež si myslím, že internet je dobrý sluha, ale zlý pán a (aspoň mne) sa od neho ťažko vstáva.
Preto notebook nikdy nezapínam hneď ráno, lebo by sa mohlo stať, že by som od neho už celý deň nevstala.
Našťastie od skorej jari do neskorej jesene trávime čas na chate, kde som závislá od suseda a jeho wi-fi a ten sem chodí väčšinou len na víkendy, takže cez týždeň som "odstrihnutá" a môžem robiť aj niečo užitočné.

Váš príspevok sa mi páči SmajlíkSmajlík, ohodnotila som ho 5*, ale kedže na tom blogu nie som registrovaná, tak som nepridala komentár tam, ale píšem ho sem.
Dúfam, že to veľmi nevadí.

Teším sa na vaše ďalšie články, aj keď ich, vzhľadom k vyššie napísanému, možno budem čítať dodatočne.
Obrázek uživatelky
profil
těší mne Váš zájem o mé, jak pravím "vzpomínky starého zbrojnoše". Pro ty z Vás, které jsem ještě neomrzel - na UNET blogu je pár řádků o mém vztahu k internetu " příspěvek č.11", zajímal by mne Váš názor na tohoto"zloděje času", máte tam možnost se rovněž vyjádřit, rád si to na oplátku přečtu zase já...
Váš Jarda
Obrázek uživatelky
profil
Po dlhšej dobe sme sa zas dočkali zaujímavého článku od vás Smajlík.

My sme ako žiaci, či študenti nemuseli zbierať a sušiť liečivé rastlinky - aspoň si to nepamätám Smajlík.

Ja som sa to naučila od mojej svokry, ktorá od jari chodila po lúkach a zbierala "zelinu".
Keď som sa vydala, začala som chodiť s ňou a tak ma to zaujalo, že to robím po dnes.
Okrem toho si niektoré bylinky pestujem aj sama na bylinkovej skalke pri chate.
Miešam z nich rôzne čajové zmesi a kupované čaje už skoro vôbec nepijeme.
Obrázek uživatelky
profil
Článek se mi líbí. Smajlík
Sbírat bylinky do školy jsem musela i já, přesto,že to bylo už o pár let později a dokonce i můj syn.
Teď jako důchodkyně bylinky pěstuji na zahrádce - mátu, meduňku, oregáno, diviznu a samozřejmě i medvědí česnek.
Obrázek uživatelky
profil
Už mi bylo smutno po Vašem článku, a ejhle, objevil se. Medvědí česnek mám na zahrádce, zrovna dneska jsem ho obhlížela, ještě potřebuje trochu vyrůst. Bylinky mám na zahradě - mateřídoušku, mátu, tymián, řepík, yzop a další. Na sběr bylinek si taky pamatuji - ještě teď mě straší ta množství - po 2 dekách sušeného květu vlčího máku, chrpy a hluchavkového květu - to bylo strašné a myslím, že jsem tehdy dostala poznámku (a nejenom já), že toho bylo málo. Taky nás honili sbírat mandelinku, které jsem se štítila a ani teď ji nesnáším, na bramborách na zahradě nikdy nebyla, až loni se objevila a to jsem ji polévala všelijakými lektvary z bylinek, ale byla potvora odolná, tak jsem ji v rukavicích sbírala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles