Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady, jak před zimou připravit živočichům ubytování

23. 12. 2011 | Zvířátka
Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš. Tuhle větu asi znáte všichni a jen málo stačí k tomu, aby i vy jste zvířátkům přichystali nějaký ten pelíšek na zimu, někdy stačí opravdu málo a zvířátka mají v zimě vystaráno.

I když pro nás práce už na zahrádce skončila a květiny se také uložily k zimnímu spánku, tak zahrádka ožívá jiným způsobem. Podzim je totiž roční období, kdy příroda nabízí potravu pro živočichy, kteří se připravují na zimu. Nejen, že se zásobují jídlem, ale také si hledají místa, kde v zimě přezimují. A zde je pár tipů.

Shrabané listí

Každý samozřejmě spadené listí dává na kompost, kam také patří, ale není na škodu nechat pár hromádek spadeného listí pod stromem. Když se totiž pořádně podíváte, zjistíte, že se listy záhadně zvedají a klesají. A když se potichoučku přiblížíte a zvednete list, koukne na Vás například ježek, střevlík, stonožka i ptáček červenka, který na podzim listy pilně obrací.

Větve stromů

Většinou větve stromů, nebo ostříhaný živý plot spálíme na ohni, pokud ale najdete kousek místa, naskládejte je na se sebe, tím vytvoříte originální zástěnu, a dáváte tak zvířátkům prostor k zazimování a hnízdění.

Pařezy

Pokud vám na zahrádce nebude nějaký menší pařez zavazet, hmyz a další bezobratlí živočichové v něm najdou prostor k životu a v zimě ochranu. V létě ho pak můžete ozdobit vysázeným truhlíkem, nebo mísou plnou nádherně kvetoucích rostlin.

Dřeviny a trvalky nestříhejte

Semeníky některých trvalek nejen, že v zimě zdobí zahrádku, ale jsou velkým zdrojem potravy pro ptáky. Proto květiny jako je rozchodník, bohyška nebo bodlák rozhodně nestříhejte.
Z dřevin jsou to například jeřáb dřín, ptačí zob nebo rakytník, které jsou vynikajícím zdrojem potravy. Jejich plody dozrávají právě na podzim a vydrží na větvích dlouho.

Hromádka kamení

Pokud máte na zahrádce hromádku kamení, a nestačili jste ji odklidit, vůbec nevadí, mrštní plazi ji v zimě stoprocentně využijí. V zimě totiž upadnou do zimní strnulosti a znovu ožijí až na jaře, zhruba po pěti až šesti měsících.

Spadané ovoce

Jestli je Vám trnem v oku spadané ovoce na zahrádce, klidně ho tam nechte ležet, vosy a včely se o něj bezpečně postarají, je to možná pro ně poslední jídlo.

A na závěr něco pro zručné

Z dřevěného špalku můžete vyrobit zimní hotel pro hmyz. Navrtejte do něj otvory různých velikostí a pak už jen stačí špalek umístit na strom, mezi větve.

Až se na podzim a v zimě vydáte do své zahrádky, nedělejte hluk, pořádně se rozhlédněte a nastražte uši, můžete si totiž být jisti, že ve svém zahradním království nejste sami.

Iris - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !