MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak bojovat se zarůstajícími nehty a pomohou nehtová rovnátka?

8. 02. 2021 | Péče o tělo
Červená vám okolí nehtů na nohou a cítíte nepříjemný tlak až bolest? Pravděpodobně se vás týkají zarůstající nehty. Zdají se jako prkotina, ale dokáží pořádně potrápit. Pomoci vám mohou pravidelné návštěvy pedikúry, porada s odborníkem o tom, jak se o nohy správně starat i nehtová rovnátka.

Problém se zarůstajícím nehtem poznáme většinou tak, že kůže kolem nehtu, především boční valy, začnou červenat. Už v této fázi cítí člověk nepohodlí, ale není to vždy pravidlem. Pokud ano, máme tendenci si boky nehtu uvolňovat a v této chvíli dochází obvykle k vystřižení, které nám na chvíli uleví, ale v dlouhodobém hledisku celý problém jen zhorší.

Krok číslo jedna – zajděte na pedikúru


péče o nehtyPravidelné profesionální ošetření nohou a nehtů od odborníka může výrazně zmírnit vaše problémy nebo je dokonce úplně eliminovat. Na kvalitní pedikúře zkušený odborník ví, jak nehet stříhat a jakým způsobem ho zabrousit frézami tak, aby ostré hrany a rohy nezpůsobovaly problémy. Také lze problematické rohy nehtů podkládat pomocí tamponády z netkané textilie.


Jak se dají zarůstající nehty řešit


O tom, jaký postup ošetření zarůstajícího nehtu pedikér zvolí, rozhoduje odborník až na základě rozhovoru s klientem. Velmi záleží na příčině zarůstání a typu nehtu.
Pokud se jedná o první zkušenost klienta a nikdy dříve se zarůstáním problémy neměl, většinou stačí nehty důkladně vyčistit, upravit a podložit tamponádou, případně odtahovat valy pomocí tejpovací pásky.

Kdy přijdou na řadu nehtová rovnátka


A co když se pacient trápí zarůstajícími nehty dlouhodobě? Jedná-li se o opakovaný problém většinou přistupujeme k řešení pomocí nehtových rovnátek. Jedná se o aparátky, které tahem nehet pomaličku zvedají v okrajích a tím ho postupně rovnají. Díky stálému působení dojde i k přestavbě nehtového lůžka a tím se nehet stabilizuje. Není to tedy otázka měsíce. Terapie trvá většinou 6 až 12 měsíců, v případě hodně zdeformovaných nehtů i déle.

Součástí terapie je pravidelná přístrojová pedikúra. Zároveň je ale nutné věnovat pozornost příčinám zarůstání a ty odstranit. Problém může pramenit ze špatného postavení nohy, které lze korigovat stélkou do obuvi. Dobré je současně zkontrolovat samotnou obuv, protože ta je jedním z nejčastějších důvodů, proč nehty vůbec zarůstají. Dále je nutné klienta edukovat o správném stříhání nehtů, které by mělo být dorovna, tak aby rohy nehtů byly ve valech stále přístupné.


Jde to i bez strhnutí nehtu


Chirurgické vyříznutí nehtu není většinou nejlepším řešením. Nehet totiž obvykle naroste po několika měsících nový a úplně stejný. Nehet opět doroste po cca 2 až 4 měsících do problematického místa a situace se opakuje. Chodí k nám velmi často klienti, kteří byli na chirurgii více než 10krát. Bohužel jsou tyto nehty často trvale deformované.

5 tipů, jak zarůstání předcházet


    1. Stříhejte si nehty rovně – vyhněte se obloučkům a zastřihávání nehtu hluboko ve valu.
    2. Noste prostornou obuv – zarůstání nehtů jdou naproti módní zúžené špičky bot. Vyberte si raději takové, jejichž špička je fyziologicky tvarovaná a prsty tak mají dostatek místa.
    3. Zkontrolujte velikost punčoch a ponožek – pozor dejte na malou velikost ponožek nebo punčocháčů. I ty totiž umějí prsty na nohou pořádně omezit co do prostoru.
    4. K řešení přistupujte rychle – jakmile ucítíte prvotní tlak a bolest, podložte opatrně rohy nehtů kouskem alkoholového tampónu, který je k dostání v lékárnách.
    5. Dopřejte nohám volnost, kdykoliv to jen půjde – doma se vyzujte z bot i ponožek, aby se k nehtům dostal čerstvý vzduch. Nohy udržujte suché a kontrolujte, zda nedochází k rozvoji infekce.

Zdroj: PODOest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !