8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak efektivně vytvářet finanční rezervu?

27. 04. 2016 | Finance
“Často se jako finanční poradce setkávám s názorem, proč si mám vytvářet finanční rezervu, když můžu čerpat finanční prostředky ze své kreditky nebo můžu v nejhorším případě použít služby nebankovních společností. Proč však volit tyto krajní možnosti? Za tyto služby se velice draze platí. A co když se navíc stane nepříjemných věcí více za sebou v krátkém časovém úseku a vy si budete muset opět půjčit? Není lepší čerpat svoje dříve odložené a v ideálním případě i zhodnocené peníze? Osobně si myslím, že toto je nejlevnější řešení, které vás neuvrhne do dluhové spirály, která může skončit až osobním bankrotem.”, hodnotí situaci metodik finančního plánování.

Co Češi vnímají jako vytváření finanční rezervy?
Obecně je známo, že česká populace je velice konzervativní. Lidé chtějí jistotu. Proto, když už spoří, využívají primárně penzijní produkty nebo stavební spoření. Tomu odpovídají i čísla. Například transformovaný fond má sjednáno 4,3 milionu lidí. Hlavní nevýhodou těchto státem podporovaných produktů je jejich celková nevýhodnost v případě výpovědi smlouvy, kdy klient ztrácí zhodnocení, státní příspěvek a musí zaplatit zbytečné poplatky.

finanční rezervyJak bychom měli postupovat správně?
V první řadě musíme myslet i na krátkodobou finanční rezervu. Jakmile se jednotlivec nebo celá rodina dostane do problému (ztráta zaměstnání živitele nebo i rozbitá pračka) a nemá krátkodobou finanční rezervu, potřebuje co nejrychleji finanční prostředky. Nešťastník je v této situace donucen vypovídat dlouhodobé produkty, které uzavíral z důvodu splnit si určitou životní metu, jako je zajištění na stáří, rekonstrukce domu, podpora dětí na studiu atd.

Krátkodobá rezerva je tedy první věc, kterou by měl mít zodpovědný člověk vždy vyřešenou.

Jak vysokou finanční rezervu potřebujete?
Stačí sečíst celkové výdaje rodiny a tuto částku násobit minimálně třemi. Cílem je mít takovou finanční sumu okamžitě k dispozici, tedy ideální je spořící účet, který má vysokou likviditu uložených peněz a chrání vložené peníze před inflací. Jakými produkty si vytvářet finanční rezervu není dle mého názoru důležité. Hlavní je vybrat takový produkt, kde je zaručena okamžitá likvidita peněz. Je to například již zmíněný spořící účet, ale dokáži si představit i pravidelnou investici v horizontu do 5 let.
 
Mnoho lidí v České republice si stále neuvědomuje důležitost finanční rezervy, ať už na nepředvídané výdaje v domácnosti, či v horším případě na delší období bez stálého příjmu nebo nemoci. Zde máme obrovské rezervy a se západním světem se prozatím nemůžeme v těchto otázkách vůbec srovnávat. V současnosti už je to trochu lepší se snahou dostatečně se zabezpečit na stáří, pořídit si vlastní bydlení, případně naspořit pro děti, ale pro většinu české populace jsou to stále nepochopené oblasti. Základní pravidlo je, že z pohledu zajištění finančních prostředků do budoucna je nezbytně nutné pravidelně odkládat a myslet především na krátkodobou finanční rezervu s vysokou likviditou uložených prostředků, abychom nebyli nuceni za nevýhodných podmínek rušit dlouhodobé státem podporované produkty, které nám mají zajistit finanční rezervu v dlouhodobém měřítku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ono je to těžké když je člověk rád, že vůbec nějak vyjde, aby si ještě dělal rezervu - z čeho asi? Ale jinak dobrý tip.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles