Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem se stala Polkou

2. 02. 2014 | Vaše příběhy

No po pravdě…vlastně jsem se jí nikdy stávat nemusela, protože jsem jí díky mamince odjakživa byla. Ale své polské kořeny jsem nikdy neměla ráda. Možná to bylo tím, že zatímco česká babička mi vyprávěla vtipy o prdění, polská byla velmi přísná a nutila nás každé prázdniny pucovat její křišťálové sklenice.

Nebo tím, že jakmile jsem někomu řekla, odkud mamka je, každý se ptal, jestli umím polsky a ať něco řeknu. Z duše jsem to nenáviděla, i když jsem uměla mluvit velmi dobře. Dokonce si pamatuju, jak jsem jednou na balkon napsala, že Polsko smrdí. Ten výchovný pohlavek od maminky jsem si rozhodně zasloužila. Tenkrát jsem to ale brala jako obrovskou nespravedlnost a má nenávist ještě vzrostla.

Když jsem byla menší, musela jsem k babičce povinně s rodiči, ale jakmile jsem povyrostla, už jsem tam jezdit nemusela, takže jsem radši trávila prázdniny doma u televize.  

jak jsem se stala polkouJediný důvod, proč jsem tam čas od času zajela, byl můj dědeček, jehož jsem nade vše milovala. Vždycky mi dával peníze na zmrzlinu a plyšová zvířátka jsem od něj dostávala, i když už jsem byla dávno v pubertě. Navíc uměl hvízdat jako ptáček. To byla nádhera. Když umřel, myslela jsem si, že už nemám vůbec nic, za čím bych tam mohla jezdit. Babičku jsem nikdy moc v lásce neměla a leštit skleničky se mi také nechtělo. Polštinu jsem úspěšně zapomínala a bylo mi to fuk.

Ale jednou babička onemocněla a já jsem se rozhodla, že tentokrát s rodiči pojedu a v nemocnici ji navštívím. Když jsme tam tak seděli a povídali si, došlo mi, jak jsem byla celou dobu hloupá, že jsem odmítala to, kým jsem. Zjistila jsem, že ve skutečnosti mám mnohem více povahových rysů z této rodinné větve, a že tam prostě patřím. A také mi došlo, že babička je sice přísná, ale je také velmi spravedlivá, velmi obětavá a je pravým srdcem rodiny.

Když jsme se loučili, babička řekla mamce: „Sundej mi řetízek. Škrábe mě jako čert.“ Mamka jí ho sundala a zeptala se, kam ho má položit. „Dej to jí, ona ode mne nikdy nic nedostala,“ a ukázala na mě. Padla jsem babičce k nohám a strašně jsem se rozplakala. Kdyby tušila, že mi dala něco mnohem cennějšího…

Tehdy jsem se s ní ještě dohodla, že v září přijedu se svými kamarády na návštěvu. Ale bohužel už jsem to nestihla. Týden před naším příjezdem umřela. Místo na návštěvu jsem jí jela na pohřeb.

Dodneška si vyčítám, že jsem k ní byla tak nespravedlivá. Že jsme si nikdy nenašly chvilku si jen tak popovídat. Ale věřím, že mi odpustila. Pokud se mi někdy narodí holčička, bude se jmenovat po ní.  

Dneska pracně doháním to, co jsem z jazyka zapomněla, Polsko jsem si oblíbila a moc ráda se tam vracím.

A jestli náhodou babička čte nebeskou Chytrou Ženu, ráda bych jí vzkázala: „Dziękuję. Przepraszam. Kocham Was!“


Sweepy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak jsem se stala Polkou:

Jak jsem se stala Polkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek k zamyšleníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
my staršího data, třebas později, ale úctu ke starším jsme měli, ale ta dnešní mládež ji v sobě těžko bude hledat
pro stovku jsou děti schopny prarodiče i zabít
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekný a dojemný článok.

Žiaľ v detstve a v puberte vnímame veci, udalosti aj ľudí inak a často tým ublížime práve tým, na ktorých by nám malo najviac záležať.
Ty si našťastie dospela ešte pred smrťou tvojej poľskej babičky a pochopila si jej lásku.

Myslím, že babička sa na teba za tvoje správanie nehnevala, veď babičky sa na vnučky ani hnevať nevedia.
Obrázek uživatelky
profil
sweepy,napsala jsi to krásně.A¨t se ti daří psát a nadále.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles