Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsme pouštěli draka

19. 09. 2013 | Vaše příběhy
Nastal podzim. Jeli jsme s dcerkou za babičkou na vesnici, dcerka pozorovala všechny ty barvy přírody a pořád nám něco ukazovala. Najednou zpozorněla. „Jé, támhle pouštějí draky. A jak jim krásně lítají, to bych taky chtěla zkusit.“ No jasně, proč ne, zítra skočíme do obchodu a nějakého draka koupíme.

Vložil se do toho manžel. „No to určitě, já jsem kluk z vesnice a  budu draka kupovat, vyrobíme si ho sami,“ rozhodl. Znám manžela dost na to, abych věděla, že v tomto případě nejde o hamižnost, pro dcerku by dal poslední, asi jde o prestiž. Vyrobí draka, bránit mu nebudu, snad ví, co dělá.

Ještě ten večer se pustili s dcerkou do práce, našli si nůžky, tužku, babičce sebrali balicí papír, který měla na sušení hub. „Mám sehnat špejle?“ vnucovala jsem se, abych nestála stranou v tak důležitý moment. „Ne, špejle ne, ty jsou malý, musím vyrobit laťky,“ poučoval mě muž. A šel stloukat kostru draka. Objevil i provázek, poté co babička načapala malého zlodějíčka-dcerku, kterak jí krade fungl novou prádelní šňůru. Nabídla jsem manželovi lepidlo s otázkou, jestli použije toto kupované, nebo bude vařit nějaké z vody a mouky, jako naši předkové. „Tccc!“ odfrknul dotčeně a poslal mě sehnat barvy.

Jak jsme pouštěli drakaMěla jsem představu, že dcerce uděláme malého roztomilého dráčka, k monstru, které už čekalo na nabarvení bude potřebovat pomocný personál. Pochybuju, že tenhle dravec vůbec vzlétne. Svěřila jsem své obavy manželovi. „Neboj, neboj, já jí s tím pomůžu, radši mu namaluj ksicht,“ uklidnil mě. Nakreslila jsem několik návrhů obličejíků. „No prosím tě, z draka musí jít strach, nesmí být roztomilej, viď,“ dožadoval se souhlasu u dcery a ta kupodivu přikyvovala. Radši obličej namaloval sám, já směla jen vybarvovat. No obličej je výraz přehnaný, byl to upíří ksicht, hrůza, děti budou prchat a mít zlé sny.

Druhý den jsme vyrazili všichni s drakem na louku. Babička se sice radovala, jak pěkně fouká, toto bude lítat, ale já byla skeptická. To by musel zuřit uragán Katrina, aby naše upíří monstrum vzlétlo. Ale obdiv drak sklízel, to ano, všude okolo se sbíhaly děti a nadšeně volaly, jak máme nádherného draka. Manžel pyšně hlásil, že jsme ho vyrobili sami a pasoval se do role vedoucího celé akce. Rozdal úkoly a sám si vzal ten nejtěžší, dostat draka do povětří. Zjistil směr větru, rozeběhl se z kopce a draka hodil. Drak přes moje očekávání opravdu vzlétl, provaz, který držel jeden z pomocníků, se napnul. Chlapec měl co dělat, aby ho udržel, ale to už manžel přiběhl a převzal řízení. Dcerka skákala nadšením. 
Drak ale neplul půvabně oblohou, jak jsem si původně představovala, smýkal sebou ze strany na stranu. Pak udělal ve vzduchu kotrmelec a šipkou se řítil k zemi, pak to zase vybral a vzlétl. Děti vždy, když se přiblížil, lehaly na zem. Měly z toho náramnou legraci, jakou jsme vyrobili stíhačku.

Další týden jsem koupila v hračkářství dcerce malého roztomilého lehounkého dráčka, aby si taky mohla pouštět, když si bude tatínek hrát. Spokojenost byla na všech stranách.

Za nějaký čas přišla dcerka s tím, že by si přála koloběžku. „Maminko, ale prosím tě, neříkej to tatínkovi, aby ji taky nechtěl vyrobit.“ Ráda jsem slíbila.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak jsme pouštěli draka:

Jak jsme pouštěli draka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Púšťanie šarkanov bola aj naša obľúbená činnosť a tiež sme mali vlastnoručne vyrobených, aj keď určite nie tkých dokonalých, ako bol ten váš.

A myslím, že ste šikovnému tatinovi mali dovoliť vyrobiť Martinke kolobežku. Takú by určite nemal nikto a bola by za hviezdu.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tvé a Kašpárkovy články poznám hned, jak začnu číst. Jsou milounké. My jsme jednou dovezli vnoučátkům nádherného draka z Itálie. Celá rodina se nemohla dočkat, až vzlétne. Byl veliký a dětičky ho nemohly udržet. Najednou se šňůra přetrhla a drak uletěl. To bylo neštěstí.Šla jsem s nimi draka hledat a našli jsme ho docela daleko v jedné velké zahradě pověšeného na stromě. Majitel pozemku nám ho ochotně ze stromu sundal. To pak bylo radosti. Ani nevím, zda drak ještě existuje.
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Když si tatínek hrál, aspon nezlobil Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles