Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.07. 2024
Dnes má svátek Věroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak lépe zvládat intoleranci na laktózu? Máme pro vás 5 tipů

29. 05. 2024 | Nemoci
Trpíte občas bolestmi břicha, pocitem těžkosti, nadýmáním, pálením žáhy nebo třeba bolestí hlavy? Možná za tím stojí intolerance na laktózu. Právě mléko, jogurty, mléčné dezerty i zmrzlina mohou řadě lidí způsobovat problémy s trávením. Týká se to asi 20 % dospělé populace v Česku, která se tímto typem zdravotního omezení potýká. 

Laktóza je mléčný cukr, který se v lidském těle rozkládá v tenkém střevě enzymem zvaným laktáza. Pokud má člověk tohoto enzymu nedostatek, nestrávená laktóza se přesouvá do tlustého střeva, kde reaguje s bakteriemi a způsobuje výše zmíněné potíže. Přesto není nutné při tomto omezení vyřadit ze svého menu mléčné výrobky úplně. Přinášíme 5 tipů, jak na intoleranci na laktózu vyzrát.

Jak lépe zvládat intoleranci na laktózu?1. Rozdělte konzumaci mléčných výrobků do menších porcí

Největší paseku v těle udělá konzumace velkého množství mléčných výrobků najednou. Proto si je v jídelníčku rozdělte do menších porcí po dobu celého dne a vyvarujte se toho, abyste jedli mléčné výrobky na lačno. Obecně se uvádí, že lidé s intolerancí na laktózu zvládnou denně sníst potraviny s obsahem 10 g laktózy, což odpovídá asi 200 ml kravského mléka. Jde ale o velmi obecné doporučení a každý si musí sám vyzkoušet, jaké množství dokáže v mléčných výrobcích bez problémů strávit.

2. Pečlivě čtěte potravinové etikety

Možná vás překvapí, v kolika různých potravinách můžete na mléčný cukr neboli laktózu narazit. Kromě mléčných výrobků ji najdete také v různých polotovarech, instantních polévkách, slaném i sladkém pečivu, sušenkách nebo jiných sladkostech. Vyplatí se proto pečlivě číst složení potravin, které kupujete. Velký pozor si dejte na produkty se sušeným mlékem či syrovátkou. Ty patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem laktózy na 100 g a mohly by vám přivodit opravdu vážné potíže.

3. Vsaďte na bezlaktózové mléko

V obchodech je dnes řada výrobků, které obsahují nízké, ba dokonce nulové množství laktózy. Patří mezi ně i mléka zcela bez laktózy, která dnes již umí výrobci zpracovat tak, aby byl výsledný obsah laktózy 0,01 g na 100 ml.

4. Nebojte se tvrdých sýrů a fermentovaných mléčných výrobků

Snížený obsah laktózy se přirozeně nachází také ve fermentovaných mléčných výrobcích a některých sýrech. Fermentací ochází k redukci laktózy přibližně o 20–30 %, a proto nemusí klasické jogurty, kefíry či zakysaná smetana, představovat závažnější problém. Podobně bez větších rizik jsou některé tvrdé sýry jako je ementál nebo parmazán. Dejte si ale pozor. Některé druhy čerstvých nebo syrovátkových sýrů mohou obsahovat laktózy naopak více.

5. Kombinujte mléčné výrobky se zdrojem sacharidů

Pro lepší trávení doplňte mléčné výrobky o zdroj sacharidů. Může jít třeba o pečivo nebo ovesné vločky, zlepšit vstřebávání laktózy mohou i různé ořechy, které tuky obsahují. Ty zpomalí průchod mléčného cukru trávicím traktem, především tenkým střevem a vytvoří lepší podmínky pro funkci menšího množství enzymu laktázy, který bude s laktózou déle v kontaktu a bude ji lépe rozkládat.  


Bonusový tip: Nebojte se vyhledat lékaře

Pokud jsou vaše obtíže s trávením laktózy opakované a trpíte po konzumaci mléčných výrobků silnými bolestmi břicha či průjmy, nebojte se vyhledat lékaře. Ten má několik možností, jak zjistit závažnost vaší intolerance na laktózu. Nejčastěji se využívá dechový test, vyšetření vzorku stolice, zjištění hladiny cukru v krvi po konzumaci laktózy či endoskopické vyšetření. Na základě těchto informací dokáže lékař určit míru vaší intolerance a doporučí vám vhodné alternativy.


Zdroj, foto: Mlékárna Kunín



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !