Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na podzim organismu dodat sílu?

3. 11. 2016 | Péče o tělo
Na podzim bychom měli mít tělo silné a odpočaté, ale opak je mnohdy pravdou. Podzim je spíše spojován se zvýšenou nemocností, oslabenou imunitou a proměnlivým počasím. Jak tělu dodat potřebnou sílu, a přitom nemusíte dodržovat striktní detoxikační program?

V jídelníčku omezte potraviny s velkým množstvím živočišných tuků s převahou nasycených mastných kyselin a nahraďte je rostlinnými zdroji, obsahující omega3 nenasycené mastné kyseliny. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících.

Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit do jídelníčku mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit 2-3x týdně mandle nebo mandlové máslo. Mandle bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

čočka belugaTipy: Lněná semena kupujte vždy v celku. Lze je snadno pomlít v mlýnku na mák. Vždy pomelte jen takové množství semen, které jste schopni ihned zkonzumovat. Skladovaná semena mohou podlehnout žluknutí.

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroje vitaminu C jsou rakytník, šípky a kiwi. Ze zeleniny můžeme v podzimních měsících konzumovat kysané zelí.

Udržte správnou mikroflóru ve střevech. Správná funkce střevní mikroflóry = silná imunita. Dostatek vlákniny (rozpustné i nerozpustné) v organismu zabezpečí dostatek živné půdy pro střevní mikroflóru. I když se zdroje vlákniny v podobě ovoce a zeleniny tenčí, máme možnost přijímat vlákninu z luštěnin.

Nenechte se ošálit mýty, že: „Luštěniny nadýmají, luštěniny nejsou vhodné jíst před sportem pro vysoký obsah vlákniny, luštěniny nejsou chutné, luštěniny se musí dlouho dopředu namáčet, příprava luštěnin je zdlouhavá.“

Luštěniny patřily mezi první rostliny, které člověk sbíral a později i cíleně pěstoval. Bývaly základní potravinou a často nahrazovaly maso. Také se již dříve vědělo, jak luštěniny upravovat, abychom předešli trávícím problémům a nadýmání. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Luštěniny vždy namáčejte do studené vody, nikdy ne do teplé, mohly by zkysnout. Do vody nepřidávejte ani sůl, ani sodu. Pokud máme na přípravu málo času, lze suché luštěniny přelít dvojnásobným množstvím vařící vody, přikrýt poklicí vody a nechat 2 hodiny odstát, vodu slít, zalít studenou vodou a uvařit. Pokud máme času ještě méně, přichází na řadu červená čočka či čočka beluga, která se nemusí namáčet. Stačí ji propláchnout studenou vodou, uvařit a za 20 minut máme hotovo.

Pro lepší stravitelnost můžeme luštěniny nechat naklíčit. V průběhu klíčení se vytváří vitaminy C a E a sacharidy se mění na lépe stravitelné. Stravitelnost luštěnin může také ovlivnit kombinace s jinou potravinou. Hůře stravitelné a nadýmavé jsou luštěniny v kombinaci s bílým chlebem a pečivem, s většími porcemi masa, uzenin, tučnými mléčnými výrobky a se škrobnatou zeleninou.


Sladké hrachové placičky

200g loupaného hrachu namočíme na 2 hodiny, uvaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme 1 vejce, 30g změklého másla, osladíme 2 lžícemi medu. Hustotu upravíme rýžovou moukou tak, aby šli vykrajovat lžící malé placičky. Osmahneme na středně rozpálené pánvi na ghí (přepuštěném másle). Lze posypat 70%  strouhanou čokoládou.

Zdroj, foto: Menu gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Lněná semínka jsou silně protizánětlivá a také výborná proti zácpě. Je ale vždycky nutné je pomlít, jinak je tělo nevyužije. Jsou výborná do chleba.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles