Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak neprotopit majlant a přitom mít nohy v teple

4. 10. 2022 | Finance
-Komerční sdělení-

V nadcházející topné sezóně budeme letos otázku protápění peněz řešit více než kdykoliv předtím. Kvůli zdražování cen energií se může mnoho domácností ocitat v prekérní situaci. Vliv na to, kolik protopíte, má nejen dodavatel energií, ale také zdroj tepla, údržba topného systému, nastavená teplota, a dokonce i způsob větrání. Zanedbávat byste neměli ani odvzdušňování, kterým můžete podstatně zvýšit výkon vašeho radiátoru. Jak na to, abyste doma nemrzli a zároveň ušetřili?

Zdražování cen energií zaskočilo i ty nejotrlejší. Proto je na místě se o tuto tematiku začít zajímat a přemýšlet, jak co nejefektivněji pozitivně ovlivnit částku za topení. Je spoustu možností, jak ušetřit, i malé změny mohou vašemu rozpočtu výrazně ulevit. Postupně se můžete propracovat k energetické samostatnosti, což je v dnešní době obrovskou výhodou.

Inspirujte se na nákupním rádci Heureka a zjistěte,

 jaký druh topení je pro vaše bydlení ideální.

Jak neprotopit majlant
























Buďte soběstační a ušetřete


Po událostech poslední doby se mezi lidmi objevilo mnoho jedinců, kteří by se nejradši odpojili od zahraničních energetických zdrojů a snažili se získávat je a hospodařit s nimi sami. „Z našich statistik je patrné, že pro lidi bylo vyhledávání informací a kupování vybavení pro zajištění energetické samostatnosti obrovským tématem, a podle toho také vypadají online nákupy. Meziročně rostou nejvíce ze všech kategorií vařiče (353 %), krbová kamna (330 %) nebo sporáky na tuhá paliva (312 %),“ říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. “Obecně celá kategorie s topením roste meziročně o desítky procent,” dodává. Každé obydlí má ale jiné možnosti vytápění. Jak tedy dosáhnout soběstačnosti nebo významnější úspory?

Cena kamen dostupných na internetu se pohybuje od pár tisícovek až po několik desítek tisíc - v závislosti na typu a provedení kamen, podobné rozmezí je třeba i u sporáků na tuhá paliva. Jejich průměrná cena v čase roste.

“Průměrná cena v kategorii sporáky, i kamna na tuhá paliva vzrostla na internetu meziročně zhruba o polovinu. A během dvou let se vyšplhala na dvojnásobek,”
říká Michal Buzek z Heureky a dodává: “To například u krbů může znamenat i skok v ceně o více než 12 tisíc korun.”












Pánu Bohu do oken


Žijete ve vilce po rodičích nebo v rodinném domku po babičce? Zamyslete se nad stářím vašeho obydlí a nad mírou izolace, která je v otázce efektivního topení zásadní. Nechcete přece naplno topit a přitom se klepat zimou, protože vám veškeré teplo uteče škvírami v oknech nebo špatnou izolací. V takovýchto stavbách se proto nejdříve zaměřte na utěsnění prostor. Klidně na podlahy položte koberce, které zadržují teplo, na dveře připevněte kartáče proti úniku tepla a odstraňte nábytek, který je před radiátory. Důležité je také očistit a provzdušnit radiátory. Vrstva prachu na otopných tělesech může teplo zadržovat. To stejné samozřejmě platí i pro majitele starších bytů.

Jestliže vám teplo v domě či v bytě obstarává plynový kotel, nezapomeňte ho aspoň jednou za dva roky nechat vyčistit a seřídit. Špatně seřízený kotel, ve kterém klesá tlak neodvádí svoji práci tak jak má a může vás to stát zbytečně stát až tisíce korun navíc. Zaměřte se ale také na to, aby se vám kotel příliš často nespouštěl. Spotřeba plynu se tak totiž zvyšuje, a navíc se kotel opotřebovává. Výměnu stávajícího kotle za nový byste tak mohli řešit nepříjemně brzy.

Teplo rodinného krbu


Praskání hořícího dřeva, plápolající oheň, to je ta pravá romantika. Kromě toho vám ale krb nebo krbová kamna dodají i pocit tepla. Klasický krb často najdete v rodinných domech, kde je na něho dostatek prostoru. Mnohé jistě hlavně v této době potěší, že díky topení v krbu můžete efektivně vytápět, a navíc ušetřit nějaké peníze. Stačí k tomu tuhé palivo nebo brikety. Jediné, co možná může někdo vnímat jako nevýhodu je nepořádek, který se musí pravidelně uklízet, a občas logisticky náročná dovážka paliva. Popel se zkrátka nevynese sám a ani dřevo nepřijde k vám domů po vlastních. Na druhou stranu si ale můžete vybrat z více typů krbů, přičemž některé jsou jednodušší na údržbu.

Každý stupeň se počítá


Pokud nemáte možnost pořídit si krb nebo se jiným způsobem stát tepelně soběstačnými, nezoufejte. I tak můžete na topení ušetřit. Zkuste si na termostatu snížit celkovou teplotu v bytě alespoň o jeden stupeň. V Česku máme zvláštní zvyk topit až na 25 °C a po obydlí se pohybovat v negližé. Mít v zimě doma tropy ale skutečně není potřeba. Bude stačit se trochu přiobléct. Teplotu v bytě můžete snížit i když odcházíte třeba do práce. Rozhodně ale topení nevypínejte úplně. Kdybyste ho totiž při příchodu zase zapnuli na plné otáčky, protopili byste mnohem víc než jeho pouhým ztlumením.   

Větrejte krátce, intenzivně a průvanem


Spousta lidí v rámci úspor v zimě vůbec nevětrá. To však není správné z hygienického ani zdravotního hlediska. I během topné sezóny se musí větrat, a když budete vědět jak na to, nemusíte se strachovat, že vyhazujete peníze oknem. Doba větrání by v zimě neměla překročit 6 minut. Větrejte však pravidelně, 2 – 4x denně otevřete okna dokořán a nechte vzduch rychle vyměnit. Zatímco v létě má spousta domácností sklopená okna na tzv. ventilačku, v zimě je tento způsob větrání naprosto nevhodný. Pouze tak utíká teplo a vzduch se v místnosti dostatečně neodvětrá. Velké množství tepla může také unikat netěsnícími rámy a pod dveřmi, toto můžete snadno vyřešit vhodným těsněním, například silikonem.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
06. 11. 2022 14:22 Sebrán "Štístko" za 30 bodů
06. 11. 2022 14:16 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
06. 11. 2022 14:11 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
06. 11. 2022 14:07 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
06. 11. 2022 14:01 Sebrán "Diamanty" za 25 bodů
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě čtvrtý Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ještě páté Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík5xSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
5
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles