Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak podpořit imunitu v zimě

25. 12. 2015 | Péče o tělo
Zima je krásné, ale často také velmi náročné období, nejen na naší pleť nebo vlasy, ale i na lidskou imunitu. Jsme častěji nachlazení, hůře se nám v znečištěném ovzduší dýchá a prožíváme předvánoční stres… Celkově musíme být, co se týká dobrého zdraví, více na pozoru, abychom pak celou zimu neprostonali v posteli. Důležité je proto mít správně a dobře posílenou imunitu. Jak si v zimě udržet pevnější zdraví, vám poradíme v následujícím textu.

Kašel, rýma, virózy… tyto neduhy na nás často útočí ve zvýšené míře nejen na podzim, ale na pozoru bychom měli být i v zimě. Aby nás neskolila například zdlouhavá chřipka, je dobré preventivně brát probiotika. Ty se vyplatí užívat nejen v létě před dovolenou nebo během léčby (či hlavně po léčbě) antibiotiky, ale kdykoliv během roku. Probiotika podporují dobrý stav střevní mikroflóry a to se odrazí ve větší odolnosti vůči infekcím.

Jak podpořit imunitu v ziměVýborná je též echinacea purpurea (třapatka nachová), která je řazena mezi přírodní látky označované jako adaptogeny, které zvyšují celkově naši odolnost vůči psychické a fyzické zátěži (a té máme před Vánoci dost a dost). Při pravidelném užívání posílí naše tělo, ochrání před nachlazením, vysílením či velkou únavou. Přírodní přípravky s výtažkem z echinacey můžeme užívat ve formě čaje, kapslí či sirupu. K dalším léčivým rostlinám, které jsou řazeny do této skupiny, patří ženšen, rozchodnice růžová a další.

Doplňte si „déčko“

Časté slunění není pro naší pokožku zdravé, v malé míře nám ale přináší kromě opálení i blahodárný vitamín D, který až z 90% dostáváme do těla právě díky slunečním paprskům. Vitamín D hraje důležitou roli v procesech imunitního systému a podílí se na jeho dobrém stavu. Vitamin D je společně s vápníkem dobrý pro stav našich kostí a pomáhá i při boji proti nádorovým buňkám, jak potvrdili vědci.

„V zimě ho sluneční cestou do těla dostáváme kvůli chladnějšímu počasí méně, je proto nutné ho nahradit vhodnými potravinami nebo doplňky stravy. V potravě se vyskytuje v rybím tuku ((losos, makrela, sardinky, tuňák a další ryby), tresčích játrech, v másle, sýrech, vaječném žloutku a plnotučném mléce nebo ve vhodných doplňcích stravy s obsahem vitaminu D (přesněji řečeno vitaminu D3 –cholekalciferolu). Například ve formě tobolek, kapek nebo ovocného sirupu, který ocení menší děti, pro které je v období růstu vitamín D opravdu velmi důležitý,“ říká PharmDr. Tomáš Arndt.

Nezapomeňte ani na „céčko“

Samozřejmostí by měl být také pravidelný přísun vitamínu C. U dospělého člověka to je cca 100 mg vitamínu C za den. Pokud máte virózu tak až 500 mg. Pro představu: v jednom pomeranči je okolo 50. mg vitamínu C, ve 100g petrželky to je pak až 180 mg. Jako bohatý zdroj vitamínu C je výborný i rakytník, červený rybíz nebo v zimě pak snadno dostupné brambory, brokolice či červená paprika. Skvělé jsou také doplňky stravy s vitamínem C, které se hodí třeba na cesty nebo na hory, kdy nemáme tolik času konzumovat ovoce a zeleninu.
 

Zkuste bezlepkovou stravu

Máte-li problém s imunitou, vyzkoušejte nějakou dobu bezlepkovou stravu, která mnoha lidem pomáhá zvyšovat imunitu a omezuje nepříjemné trávicí potíže. Důležitý je samozřejmě také pravidelný pohyb. Zdraví prospěšné je alespoň 20 minut se denně rychleji hýbat (vycházka, běh, cvičení u televize).

Zdroj, foto: Prozdravi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zkusím to, poslední dobou jsem pořád na hromadě (od té doby, co vnučka chodí do školky) Smajlík... Mám stále kašel a bolí mě v krku a ne a ne se toho zbavit..A když to přejde, tak pak zase znovu..:-( Vnučka to samé.. Na rýmu používáme Nasodrill, takže alespoň tu mám vyřešenou- fakt pomáhá. Jen ještě kdyby existoval nějaký urychlovač na ty virózy Smajlík...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles