Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat nebezpečné dětské hřiště?

10. 03. 2022 | Zajímavosti
Za nebezpečná hřiště odpovídají jejich provozovatelé.

Často čteme u dětských hřišť cedule o tom, že za děti odpovídají rodiče. Pokud by se však dítě zranilo v důsledku špatně zvolených prvků či špatného stavu hřiště je právní odpovědnost vždy na provozovateli.
Rodiče by měli zpozornět hlavně u různých hotelů a restaurací. Zatímco města a obce zařizují dětská hřiště většinou certifikovanými prvky určenými pro veřejný prostor, u soukromých provozovatelů to zdaleka neplatí. Ve snaze ušetřit či z nevědomosti je řada soukromých veřejných hřišť vybavena prvky, které nepočítají s velkým počtem dětí. Dalším problémem jsou stále prolézačky a kolotoče, které často pamatují ještě minulé století, či zanedbaná hřiště.   


Jak poznat nebezpečná hřiště?


Ukázka špatné a nedostatečné dopadové plochy

 Ukázka špatné a nedostatečné dopadové plochy

Nedostatečné dopadové plochy


Na hřištích není dostatek prostoru pro případný pád. Například u konstrukce o výšce 2 metry dopadová plocha v minimální velkosti 1.85 metru. Ta by navíc měla být vybavena měkkým povrchem,  tedy například pískem přírodní materiály písek nebo pryžovými deskami.


Prvky na hřišti nejsou pevně ukotveny


Typickým příkladem jsou známé trampolíny. Nebezpečí u nich spočívá nejen v tom, že nejsou většinou určeny pro více dětí, ale i v tom, že jsou nestabilní. Náhlý poryv větru je může velmi jednoduše zvednout a tím může snadno dojít k zranění dalších dětí na hřišti.
Podobný problém představují i různé neupevněné klouzačky a prolézačky. 
Konstrukce obsahují mnoho prvků příliš blízko u sebe.
Někteří výrobci se snaží umístit na jednu konstrukci příliš mnoho prvků. Děti se při pádu z těchto konstrukcí mohou snadno zranit o sebe či o příliš blízko umístěnou další část konstrukce. Prvky pro soukromé použití navíc předpokládají stálý dozor rodičů.

Staré prolézačky a kolotoče


Nostalgii je třeba dát stranou. Prolézačky a kolotoče, na kterých vyrůstala řada dnešních rodičů už prostě patří do starého železa a ne na dětská hřiště. Podle expertů například v známé „zeměkouli“ může dítě velmi jednoduše spadnout dovnitř, tedy na kovovou konstrukci. Nebezpečné jsou i různé kolotoče, které umožňují dětem vstoupit či spadnout do vnitřní pohyblivé části.  

Poškozené a zanedbaná hřiště


Řada provozovatelů se o hřiště navíc nestará. I tento problém mohou rodiče poměrně jednoduše odhalit. Pokud tak například je vidět na prvcích znaky koroze, či dřevěné konstrukce jsou zjevně staré může hřiště představovat nebezpečí. To samé platí pro hřiště poničená vandaly či hřiště, kde se nachází nebezpečný odpad jako jsou střepy a podobně.

V České republice bohužel jen velmi malý tlak na to, aby veřejná hřiště obsahovaly jen vhodné prvky a celkově byly v pořádku a bezpečná. V tuto chvíli je jen na provozovatelích, jak se k problému postaví. Rodiče by proto vždy měli být velmi obezřetní a to zejména u starších hřišť či hřišť zjevně neudržovaných. V případě zranění sice mohou rodiče provozovatele žalovat, to však zdraví dítěti nevrátí.


Zdroj, foto: TüV SüD Czech


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !