8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak předcházet rozvoji krátkozrakosti u dětí?

26. 09. 2023 | Náctiletá
Mžourá při pohledu na tabuli? Nejmodernější brýlové čočky 
pro děti umí i zastavit krátkozrakost

Celosvětová data ukazují výrazný nárůst očních vad u dětí, proto je v posledních letech kladen stále větší důraz na vývoj v oblasti dětské oftalmologie. Výsledkem jsou nové produkty, které se zaměřují na zpomalení a v některých případech dokonce i zastavení progrese oční vady.

Jaké oční problémy vlastně 

děti trápí? 

U dětí se nejčastěji setkáváme se dvěma typy očních vad - krátkozrakostí a dalekozrakostí. Dalekozrakost neboli hypermetropie je většinou podmíněná věkem dítěte a tím, že dětské oko není dorostlé do potřebné předozadní délky. Paprsky vstupující do oka se tedy sbíhají za sítnicí a tím vzniká neostrý obraz. Tato vada ale u většiny dětí s přibývajícím věkem postupně vymizí.

Mžourá při pohledu na tabuli?Druhou a čím dál častěji se vyskytující oční vadou je krátkozrakost neboli myopie. Ta je naopak způsobena nadměrným růstem délky oka, kdy paprsky v oku dopadají před sítnici místo na ni. První projevy myopie se typicky začnou projevovat kolem 6. roku života, tedy v období nástupu do školy. Někteří školáci špatně vidí na tabuli, jiní si na žádné komplikace stěžovat nemusí, protože nemají srovnání po korekci. Praktický lékař nemusí vadu odhalit. Nekorigovaná krátkozrakost se ale zhoršuje až o 30 ­% rychleji a pokud zůstane myopie neléčená, zvyšuje se riziko očních onemocnění v pozdějším věku.



Brýlové čočky pro děti s myopií


Dobrou zprávou pro krátkozraké děti je to, že progresi myopie lze snížit nebo dokonce úplně zastavit pomocí nových brýlových čoček. Dvouletá klinická studie vedená v Honkongu prokázala, že tato skla dokáží díky své unikátní technologii zpomalit nadměrný předozadní růst oka o 60 % a přímo zastavují růst vady u více než 20 % pacientů. Výrobce dokonce poskytuje záruku, pokud by se během roku používání dioptrie nepřestaly zvyšovat. Čočky jsou vyrobené z bezpečného, lehkého a odolného plastu, který zároveň zajišťuje ochranu před UV zářením. Adaptace na daný typ skla je rychlá, avšak pro efekt snížení progrese je velmi důležité, aby dítě tento druh skla dostalo v co nejzazším stádiu krátkozrakosti.

Jak takové čočky pro děti získat?


Doporučení by mělo přijít ze strany očního lékaře, který je k předpisu daného produktu certifikovaný. Následně je korekční pomůcka zhotovena taktéž pouze v certifikované optice, která je k němu i patřičně proškolena.  U dětí do 15 let je také potřeba, aby oftalmolog provedl měření očí.


Pohledem dítěte


Další novinkou v oblasti dětské optiky jsou brýlové čočky, které lze použít jak ke korekci dalekozrakosti, tak krátkozrakosti. Jedná se o specifický typ skla, který je vytvořen s ohledem na specifika dětského zraku. Optický střed čočky je výše než u brýlí pro dospělé. Zohledňuje, že děti se mnohem častěji dívají nahoru, protože všechno je v jejich zorném poli výše, nebo také to, že mají více “roztěkané” oči. Díky těmto specifikacím dokáže čočka zvýšit kvalitu ostrosti a především rozsah zorného pole o více než 60 % oproti běžným čočkám, které jsou vyvíjeny a vyráběny na základě parametrů oka dospělého.

Péče o dětské oči je důležitá o to více, že včasné odhalení očních vad je mnohdy hlavním faktorem jejich úspěšné léčby či korekce. Neopomíjejte proto pravidelné prohlídky u očního lékaře.

Pandemie krátkozrakosti


Krátkozrakost postihuje asi třetinu populace, do roku 2050 to ale může být až polovina. Celosvětový nárůst případů souvisí s tím, že děti tráví hodiny denně používáním digitálních zařízení, studiem, četbou a naopak tráví méně času venku při činnostech, při kterých oči relaxují.

Jak předcházet rozvoji myopie u dětí?


●    Dbejte na to, aby dítě trávilo dostatek času venku na přirozeném světle. Deset a více hodin týdně (asi hodina a půl denně) může podle některých studií snížit riziko rozvoje krátkozrakosti až o polovinu.
●    U školáků od 6 do 12 let by doba strávená u počítače či jiných digitálních obrazovek neměla přesáhnout dvě hodiny nad rámec školních povinností nebo on-line výuky.
●    Během práce na blízko (čtení, práce na počítači) by si dítě mělo dávat časté přestávky, při kterých se dívá do dálky, nejlépe z okna. Ideální je vyvážit každých 20 minut namáhání očí 20 sekundami dívání se dálky.
●    Při práci na počítači dbejte na kvalitní osvětlení místnosti a adekvátní nastavení jasu monitoru (čím více světla v místnosti, tím vyšší jas a naopak) a správné sezení (horní hrana počítače je v úrovni očí).
●    Kniha, telefon nebo tablet by měly být od očí vzdálené na délku předloktí.
●    Dbejte, aby dítě mělo dostatek spánku (nenechávejte telefon přes noc v pokojíčku) a kvalitní pestrou stravu.
●    Choďte s dětmi na pravidelné prohlídky u oftalmologa.
●    Pokud má dítě předepsanou korekci, důsledně ji dodržujte.


Zdroj, foto: Lentiamo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !