Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak předejít úrazům u dětí při lyžování či bruslení

13. 01. 2022 | Výchova
Lyžování a bruslení jsou úžasné zimní aktivity, zejména když se jim věnujete i s dětmi! Podle odborníků je ale důležité naučit děti včas padat, aby nedocházelo ke zbytečným úrazům.

Většina pádů u batolat a malých dětí vzniká při běžných aktivitách – chůzi a běhu – a zde není v silách rodičů jim efektivně zabránit. Nejdůležitější je tedy prevence – pohybová průprava odmalička, návyk na pohyb a sport, díky kterému jsou děti obratnější, šikovnější a získávají lepší koordinaci pohybů. V ideálním případě je vhodné také využít přírodního prostředí – např. travnatých ploch, anebo speciálních povrchů v tělocvičnách.

Je také důležité nechat děti skákat z překážek úměrně jejich věku a dovednostem a hlídat od počátku správný způsob doskoku a obtížnost postupně navyšovat. Malé děti je vhodné aktivně učit používání rukou při pádu vpřed, aby nedopadaly přímo na obličej. U těch starších je zase třeba stále opakovat, že ruce nesmí být při aktivním pohybu v kapsách, odkud je nestihnou dostatečně rychle vyndat a pád zbrzdit.

Nechytejte děti při pádu za jednu ruku!


Většina rodičů dělá tuto chybu běžně, avšak bez vědomí možných následků – rodiče často ve snaze zcela zabránit pádu chytají děti za jednu ruku. Bohužel v takových případech může tímto prudkým pohybem dojít k vykloubení ramenního kloubu. Proto bychom měli děti ideálně chytat za trup (což ovšem mnohdy není možné), případně alespoň na hrozbu vykloubení při zásahu myslet a při méně závažných pádech vyhodnotit nebezpečí dopadu versus nebezpečí vykloubeného ramene. Při pádu dítěte je důležité, aby rodič zachoval chladnou hlavu. Při větším pádu je nezbytné zjistit rozsah zranění a poskytnout první pomoc.

Malé děti padají poměrně často a většinou naštěstí bez větších následků. Podle odbornice u drobnějších pádů, kde je jasné, že se nic nestalo, pomáhá „dělat, jako že nic“ – nelekat se, zbytečně následky nezdůrazňovat. Děti se naučí, že pád není žádná tragédie, samy vstanou a jdou dál. Bolístku samozřejmě pofoukáme, můžeme použít nějakou „zázračnou mastičku“, ale pokud nedošlo k žádnému zranění, pak není třeba událost nikterak dál s dítětem řešit. Někteří rodiče mi dokonce říkají, že se při drobném pádu jakoby otočí jinam – že nic neviděli. Děti pak samy vstanou a jdou si dál hrát.

Návod, jak naučit dítě padat?


- Děti učíme padat dopředu na kolena a při pádu brzdit dopad rukama – typicky právě při bruslení, kdy je při ztrátě rovnováhy pád dopředu o mnoho bezpečnější než pád vzad – ten děti jen velmi těžko koordinují a mohou si tak velmi ublížit.

- Další možný způsob je pád do strany (například při lyžování) – zde je dobré dětem ukázat, že při nejistotě pohybu je lepší si jakoby sednout bokem ke svahu než nechat lyže nekoordinovaně rozjet a pak padat ve vyšší rychlosti.

- Při skoku z výšek učíme již odmalička doskok do měkkých kolen a oběma nohama současně – nejdříve s dopomocí rodičů a na malé výšce. Postupně děti motivujeme, aby skákaly z vyšších výšek (vždy jen dle jejich schopností a zkušeností). Je dobré je od skoků neodrazovat, protože dítko si zafixuje, že je skok nebezpečný a pak se ho jednak nenaučí správně a navíc se mu bude vyhýbat.


Zdroj, foto: Monkey´s Gym



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !