Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit děti na lyžák

28. 12. 2016 | Fitness
Už i prvňáčci dnes často jezdí na lyžařské kurzy. Metodiku správného lyžování a zábavu na svahu necháme na instruktorech. Ale co můžeme udělat my rodiče pro to, aby se dětem na horách líbilo a těšily se na další zimní radovánky?

Jak vybrat lyže pro dítě

Dětské sjezdové lyže je třeba vybírat zejména s ohledem na správnou délku. Teprve s narůstajícím věkem a úrovní lyžařských dovedností se zohledňují také konstrukční vlastnosti lyží. U delších lyží pro starší děti již můžete volit různá krojení i provedení jádra. Aby dětské lyže co nejlépe sloužily svému účelu – tedy poskytovaly dítěti radost z lyžování a odpovídajícím způsobem napomáhaly rozvoji jeho dovedností – musí mít správnou délku.

Ta by měla být přibližně o 10 až 20 centimetrů kratší, než je výška postavy dítěte. U úplně malých dětí, které budou lyžovat poprvé, to může být i 30 cm. Pokud by lyže byly delší, dítěti by se špatně ovládaly, zpomalilo by to jeho učení a také by jej to mohlo od lyžování odradit. Příliš krátké dětské lyže jsou také špatně, ale jde o menší zlo, než v případě zbytečně dlouhých lyží. Při pochybnostech volte proto kratší délku lyží.

Jak připravit děti na lyžákK lyžím vyberte správnou lyžařskou helmu

Největší nebezpečí hrozí v podobě srážky s dospělým lyžařem, která může být pro dítě i fatální. Zejména pro malé děti volíme helmu co nejlehčí, přednost nejspíš dostane in-mold technologie před injected technologií. Děti rostou jako z vody a jistě chcete, aby jim helmička nějaký čas vydržela. Proto doporučujeme vybírat model s nastavitelnou velikostí. Velikost se nastavuje většinou pomocí kolečka v zadní části helmy a dosahuje rozpětí cca 5 cm (např. 48-53 cm). Helmu v žádném případě nevybírejte příliš velkou s argumentem, že do ní dítě doroste.
Rozepnutá helma by měla i při prudkém předklonu zůstat dítěti na hlavě, jinak nebude spolehlivě chránit! Na svahu musí být helma naopak v každém případě zapnutá! Řemínek by neměl jít přetáhnout přes bradu, ale měl by dítěti umožňovat otevřít ústa.

Oblečte dítě jako malou cibulku

Nedělejte z něho sněhuláka a na druhou stranu nepodceňte kvalitní zateplené a nepromokavé rukavice, nákrčník a tenkou čepici (i pod lyžařskou přilbu). Nejdůležitější je však myslet na to, aby oblečení bylo pohodlné a zároveň funkční. Toho nejlépe docílíte kvalitními materiály a správným vrstvením oblečení, které dítě může postupně odkládat nebo oblékat. První vrstvou by mělo být kvalitní termoprádlo, které bude odvádět případný pot. Druhou trika či mikinky z tenčího či silnějšího fleecu apod., jež naopak udržují tělesnou teplotu. Třetí vrstvou, která dítě ochrání před nepříznivými venkovními vlivy, by pak měla být zateplená zimní bunda a kalhoty nebo kombinéza. Kvalitní funkční prádlo – triko s dlouhým rukávem a podvlékačky – je nezbytností.

Jako první vrstva je ideální. Mladším dětem ráda dávám i punčocháče. Sice se hůř oblékají, ale mám jistotu, že u kotníku nemají díru, kterou by jim táhlo na nohy. Vše ideálně dvakrát kvůli výměně při promočení. A rozhodně přibalte i kuklu pod helmu a nákrčník kvůli teplu okolo krku. Šály už se moc nenosí.

Důležité (ne)zbytnosti

Hory jsou prostě hory. A děti neustále povídají, pokřikují a olizují si rty. Nezapomeňte přibalit jelení lůj, krém na opalování a případně i krém proti zimě a větru. V současné době jsou už krásné vychytávky, kdy se prodává jelení lůj a krém na opalování v jednom.

A i zdánlivě nepotřebné věci jsou potřebné – přibalte knížku, pastelky, notýsek, společenskou hru, pexeso, karty, lahev na pití, kapesné, malý batůžek na výlety, baterku i tašku na špinavé oblečení. Pokud se vaše dítě ještě necítí úplně jisté, nezapomeňte přibalit oblíbeného mazlíka.
Do čeho to všechno zabalit? Většinou si organizátoři sami zvolí, zda je vhodný batoh, taška či kufr na kolečkách. Rozhoduje vždy vzdálenost od autobusu či vlaku a také velikost pokojů a úložné prostory. Oblečení můžete připravit, ale jinak by si dítě mělo své věci balit samo. Je zapotřebí, aby vědělo, jaké oblečení s sebou má, kdy si má co obléci. Pokud mu tuto samostatnost dopřejete, bude vaší důvěrou velmi potěšené a bude více sebevědomé.

Prožívejte s dítětem jeho velký výlet

Bavte se s dítětem o tom, kam jede. Ukažte mu na internetu chalupu a její interiér. U malých dětí je důkladná příprava velmi důležitá. Vyslechněte jeho případné obavy a poraďte mu, co má dělat. Děti může trápit i drobnost. Kam má jít na záchod, co má dělat, když něco ztratí, na koho se obrátit, když ho bude něco bolet, když se mu bude stýskat nebo bude mít hlad. Stačí vaše uklidnění a rada a dítě již bude vědět co a jak. Většina organizátorů šikovně nedoporučuje brát mobilní telefony. Ale proč své dítě nepotěšit pohledem? Pokud víte kontaktní adresu, můžete napsat pohled ještě před odjezdem a pozdrav od vás už bude na dítě čekat na horské chalupě.
Zabalte dítěti malinký dárek – malé bonbonky, autíčko, plyšovou hračku – a dejte mu ji pod podmínkou, že si dáreček smí rozbalit, až autobus nastartuje. Převažte balíček mašličkou, ať rozbalování trošku déle trvá. Dětská zvědavost je kouzelná. Těšení se na dárek rozptýlí případné smutnění.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak připravit děti na lyžák:

Jak připravit děti na lyžák
Jak připravit děti na lyžák
Jak připravit děti na lyžák
Jak připravit děti na lyžák
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle