8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pronajmout byt – náležitosti nájemní smlouvy

17. 09. 2013 | Finance
Než se Váš nájemník nastěhuje do bytu a začne jej užívat, je nezbytné mít uzavřenou kvalitní nájemní smlouvu. Použití jednoduchého bezplatného vzoru z internetu se vám může v budoucnu velmi vymstít. Nejste-li si jisti, že si dokážete smlouvu sepsat sami, využijte raději služeb právníků, nebo se rovnou obraťte na realitní kancelář, která vám zajistí kompletní servis.

Nájemní smlouva by měla vždy upravovat minimálně následující otázky:

Doba nájmu a podmínky výpovědi

Doba nájmu vždy záleží na dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem. Nájemní smlouva by měla být uzavřena na dobu určitou a tato doba by měla být ve smlouvě přesně uvedena. Nejčastěji se uzavírá na dobu jednoho roku s možností dalšího prodloužení. I ve smlouvě na dobu určitou může být sjednána výpovědní lhůta. Mějte však na paměti, že lhůty pro jednostrannou výpověď musí dodržovat ustanovení občanského zákoníku.

Náležitosti nájemní smlouvyCo vše je zahrnuto v nájmu

Jednou z nejdůležitějších otázek je stanovení toho, co vše je v nájemném zahrnuto a jakým způsobem budou hrazeny náklady na energie. Ve smlouvě vždy dbejte, aby bylo co nejpřesněji popsáno, co nájemné obsahuje, ale i to, kdo a jakým způsobem bude hradit náklady na energie či další položky. Obecně platí pravidlo – energie převeďte na nájemníka. Nájemník si sám uzavře smlouvy s dodavateli elektřiny a plynu a sám si dojedná výši záloh. Konkrétní vyúčtování už si pak zajistí energetická společnost přímo s ním. Běžná je i druhá možnost, kdy energie zůstanou vedeny na pronajímatele a ten jednotlivé zálohy i celkové vyúčtování přeúčtovává nájemníkovi. Obecně má však tato varianta více rizik.

Počet osob v bytě

V některých (většinou starších) bytech se náklady na vodné a stočné a náklady na topení nesledují přesně podle spotřeby jednotlivých bytů, ale podle počtu osob, které v bytě bydlí. Z tohoto důvodu je zapotřebí přesně vědět, kolik lidí bude v bytě ve skutečnosti bydlet. Předejdete tak komplikacím nejen ve vztahu s nájemníky, ale i se sousedy.

Vymezte své smluvní povinnosti, ale také práva

Vše, co není ve smlouvě předem ujednáno, může být v budoucnu předmětem různých výkladů. Chcete-li mít přehled o stavu bytu, je důležité se předem dohodnout, jak často a za jakých podmínek můžete byt navštívit. Také si domluvte, zda nájemníci smějí v bytě kouřit či přechovávat domácí zvířata. Většina vztahů mezi nájemníkem a pronajímatelem je upravena již zmiňovaným občanským zákoníkem, ale pozor, právě zde nás od příštího roku čeká mnoho změn.

Jak reagovat na žádost o umístění trvalého bydliště?

Souhlas s umístěním bydliště vzbuzuje větší obavy, než je zapotřebí. Pronajímatelé se často obávají, zda tím nájemníkovi nevznikne nárok na trvalé užívání bytu. Tyto obavy jsou však zcela zbytečné a umístěním trvalého pobytu žádná práva k místu bydlení nevznikají. Striktní výklad zákona dokonce umožňuje přihlášení trvalého pobytu i bez souhlasu pronajímatele. Stačí, když nájemník doloží úřadu nájemní smlouvu, na základě které je v nemovitosti oprávněn bydlet. Trvalé bydliště je vždy na dům (tedy na číslo popisné) a nikoliv na konkrétní byt. V případě, že nájemník upadne do exekuce, zachrání vás dobře zpracovaný předávací protokol, který je přílohou nájemní smlouvy. V něm je zdokumentováno, co bylo součástí bytu a jakým zařízením byl vybaven.

Výhody pronájmu

Pronájem domu či bytu představuje běžnou formu řešení otázky bydlení pro většinu lidí v této zemi. Pokud tedy vlastníte neobsazenou nemovitost, získáte jejím pronajmutím relativně stabilní příjem a zároveň si zajistíte úhradu nákladů na její údržbu. Kromě toho platí, že neobydlený dům stárne mnohem rychleji než ten, kde se normálně bydlí, tj. v zimě topí a v létě větrá.


Autor: Ing. Pavel Šmíd


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I to je možná jeden z důvodů, proč využít služeb realitní kanceláře. Notoričtí zloději a podvodníci obvykle vyhledávají přímé majitele nemovitostí, aby se nevystavovali dalším rizikům. Důležité je zjistit o nájemnících co nejvíce informací a internet je v tomto případě dobrý spojenec. Je také důležité mít co nejpřesnější soupis vybavení bytu a správně uzavřené pojištění (i k tomu se v dalších článcích dostaneme). Doporučuji přečíst i předchozí článek: http://www.chytrazena.cz/jak-pronajmout-byt-a-neprodelat-24529.html
Obrázek uživatelky
profil
Ze zkušenosti vím, že člověk může mít sebelepší smlouvu, ale pokud narazí na notorické zloděje a podvodníky, tak mu nepomůže nicSmajlík.
Nejhorší je, že do lidí člověk nevidí a až čas ukáže...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles