Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak se bránit alergiím?

30. 04. 2021 | Nemoci
S příchodem jara se kromě příjemného počasí a probouzející se přírody můžeme setkat i s nepříjemnými jevy, jako jsou například alergie na pyl, které nám dokáží znepříjemnit život.

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na vnější látky, které se kolem nás běžně vyskytují a na které zdravý jedinec nereaguje. Mezi její nejčastější projevy patří vodnatá rýma, ucpaný nos, kýchání, pálení v nose, zarudlé oči, pálení v očích, bolest hlavy, ekzém, vyrážka či celková únava. Projevit se může kdykoli během života a pokud ji neléčíme, může se rozšiřovat na dříve neproblematické alergeny a jejich křížení. Pokud vás uvedené příznaky začnou trápit, je důležité začít je řešit.

POSILTE SI imunitu a játra

Pokud vám alergie nedá spát, je třeba s ní bojovat. Důležité je budovat si imunitu a starat se především o játra, která jsou důležitým detoxikačním orgánem. Imunitní systém je ve své podstatě něco jako bojová jednotka, která se stará o naše zdraví. Funguje naprosto bez našeho vědomí a pracuje na tom, abychom se vyhnuli různým onemocněním.

imunitaImunitní systém musí být v rovnováze. Pokud dojde k jejímu narušení, mohou nastat dva stavy – snížení funkce imunitního systému (tzv. imunodeficience), kdy je organismus náchylnější k onemocněním, nebo nadměrná reakce imunitního systému, kam patří alergie  a autoimunitní onemocnění. V případě alergií se jedná o nadměrnou imunitní reakci, kdy naše tělo reaguje na běžné látky, které se kolem nás nacházejí a na které zdravý jedinec nereaguje. Může to být například pyl, prach, peří, srst zvířat, některé potraviny a léky. V případě autoimunitních onemocnění se imunitní systém dokonce obrací proti vlastním orgánům a tkáním.


Jak alergikovi ulehčit „sezónu“

Alergik by se měl co nejvíce vyhýbat prostředí, které mu způsobuje alergické problémy a pokusit se alergen izolovat. V případě všudypřítomného pylu je to nicméně těžké, protože se drobná zrnka dostanou oknem až k nám domů. Tomu je třeba přizpůsobit i větrání domácnosti. V období „našeho“ alergenu je vhodné nespat v místnosti s otevřeným oknem a vnitřní prostory větrat zejména brzy ráno, anebo po dešti. Nejhorší volba pro větrání či pobyt venku je suché a větrné počasí. Pyl si často přinášíme domů na oblečení. Po příchodu domů by se měl alergik ihned osprchovat, umýt si vlasy a převléct se do čistého oblečení. Oblečení, ve kterém byl venku, by neměl nechávat v místnosti, ve které spí.“

Pokud se s alergií setkáváte poprvé, můžete být zaskočeni i jejími „vedlejšími projevy“. V době kvetení trav a stromů se alergik trpící sennou rýmou může setkat i s projevy tzv. zkřížené alergie. Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Nejčastější zkřížená alergie je mezi potravinami a pylem, kterou trpí ve střední Evropě až 50 % alergiků na pyl. Například alergie na pyl břízy a lísky může být zkřížená s alergií na jablka, hrušky, kořenovou zeleninu. Orální alergický syndrom (což je alergická reakce projevující se v ústní dutině) způsobí, že v pylové sezóně tento alergik nemůže jíst téměř žádné čerstvé ovoce. Při pokusu o jeho konzumaci se okamžitě dostaví svědění v ústech a v krku, zarudnutí a mírný otok jazyka a patra. Důležité je tedy pozorovat reakce našeho těla a naslouchat jim. V pylové sezóně je třeba omezit aktivitu venku a děti trpící alergiemi by měly být osvobozeny od tělocviku ve venkovním prostředí, aby se zabránilo zhoršení stavu, kdy respirační problémy mohou přerůst až v astma. Pokud si nejste jistí, zda se jedná o projevy alergie, poraďte se se svým lékařem, anebo využijte konzultace s lékárníkem.

Jak zmírnit alergickou reakci

Alergiky trápí zejména nateklé sliznice, podráždění kůže a bolesti hlavy. Na alergické obtíže se používají tzv. antihistaminika, která se vyrábějí ve formě tablet, očních kapek a nosních sprejů. Do oken je pro eliminaci kontaktu s pylem možné zabudovat protipylové sítě. Na bolest hlavy pomáhají například studené obklady. V bytě lze umístit i čističky vzduchu, které dokáží ze vzduchu odfiltrovat pylová zrna.

Dejte na rady odborníka

V případě, že se objeví příznaky jako vodnatá rýma, kýchání, pálení očí, zarudlé oči, vyrážka, měli bychom si zajít k lékaři, který pomocí alergologického vyšetření alergii potvrdí nebo vyvrátí a doporučí medikaci. Pokud máte alergii pod kontrolou, není se čeho obávat. Ale pokud se i přes užívání doporučené medikace váš stav zhoršuje, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Projevy různých alergií není dobré podceňovat, mohou se rozvinout i v závažnější onemocnění.


Zdroj: Bez Alergie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !