8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se orientovat v obalech? Nechte si poradit

18. 07. 2013 | Finance
Pravidelná konzumace mléčných výrobků je dnes nedílnou součástí zdravého životního stylu a jogurty a další zakysané výrobky najdeme v ledničce ve většině domácností. Víte ale, co všechno by mělo na etiketách být a co tyto informace znamenají?

Obaly mléčných výrobků dnes zákazníka informují vedle objemu také o jejich trvanlivosti, složení, množství tuku a energetické hodnotě, případných alergenech nebo použitých sladidlech. Samozřejmostí by mělo být také značení obsahu ovoce. 

„Nešvarem některých výrobců však je, že tato informace chybí. Zákazník se dozví pouze celkové dávkování ovocné složky, které však již bez dalších doplňujících údajů nevypovídá nic o skutečném obsahu ovoce,“ upozorňuje specialistka RNDr. Dana Dvořáková.

značení výrobkůDelší seznam použitých ingrediencí na obale mnohdy v lidech vyvolává obavy z horšího složení výrobku. Podle Dany Dvořákové k tomu ale není důvod. Často je to totiž dáno tím, že mezi výrobci neexistuje jednotný názor na to jak podrobně uvádět složení dalších použitých ingrediencí, jako je ovoce, čokoláda apod.

„V praxi to pak znamená, že výrobce, který je otevřenější, má vyjmenováno na obale více složek než druhý výrobce i přesto, že používají podobnou recepturu,“ vysvětluje.


Éčka nemusejí být nutně důvod k obavám

Podobné a často zbytečné obavy panují i ohledně použitých „éček“. Pouhé uvedení E čísla neznamená, že potravina je šizená nebo dokonce zdraví škodlivá - například pod označením  E160 se skrývá obyčejný beta-karoten, který jindy jdeme koupit do lékárny.

Z údajů na obale lze také vyčíst zemi původu. Každý živočišný výrobek musí být označen takzvaným oválem, ve kterém je uvedena zkratka země původu - u České republiky je to CZ - a číslo závodu. „Celý symbol znamená, že podnik byl úředně schválen pro výrobu živočišných produktů. A na stránkách Státní veterinární správy pak lze dle čísla dohledat i konkrétního výrobce,“ říká Dana Dvořáková.

Naopak takzvaný EAN kód  - číselná identifikace produktu, která se nejčastěji tiskne jako čárový kód - zemi původu, případně výrobce tak zcela neurčuje. „Obchodní řetězce totiž někdy pro své privátní značky požadují použití vlastního EAN kódu,“ vysvětluje Dvořáková, proč je v případě výrobce lepší řídit se oválem s číslem závodu.

V souvislosti s novou legislativou přijatou Evropskou unií budou etikety do budoucna ještě obsáhlejší. Větší důraz bude kladen například na deklaraci soli a nasycených mastných kyselin. Velikost písma, která doposud v česku stanovená nebyla, pak bude nejméně 1,2 milimetru.

Zdroj: Olma


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !