8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se správně postarat o kočičí přírůstek do rodiny

29. 07. 2023 | Zvířátka
Nejvíce mláďat se vždycky rodí na jaře a možná i k vám do rodiny přibylo malé kotě nebo se vaší kočičce pár koťátek narodilo. Pokud nenastanou komplikace, kočka se většinou o svá mláďata dokáže po porodu postarat. Malé kotě totiž potřebuje nejvíc mámu a její mlíčko, teplo a klid. 

Podobně jako lidské mládě. Ale může se stát i to, že kočičí máma bude potřebovat vaši pomoc.
Pokud kočka nemůže kojit, je potřeba mít doma kotěcí mléko a koťata krmit ručně stříkačkou nebo lahvičkou s dudlíkem. Je důležité také koťatům masírovat bříško, aby se podpořilo vylučování. Bez toho se kočičí mrně nevyprázdní. Malá kočička nebo kocourek si postupem času zvykne na ruch domácnosti, na lidské doteky, mazlení a hraní.

Kdy začít s tuhou stravou?


Asi od čtvrtého týdne se koťátka začínají zajímat i o tuhou stravu. Chutná jim naškrábané masíčko, kočičí paštiky, později také masové konzervy a granule. Výživa je v tomto období velmi důležitá. V „kotěcím“ věku se totiž budují základy celého organismu, kostra, svaly, trávicí trakt a v neposlední řadě imunita. Kotě má až třikrát vyšší nároky na živiny (především bílkoviny a energii) než dospělé kočky. Je proto nezbytné používat pro koťata krmiva s dostatečnou koncentrací živin.


Jaké druhy masa jsou pro koťátka vhodné?


Jde o druhy masa s nejvyšší stravitelností. Kotě má vysoké nároky na příjem bílkovin, které jsou nezbytné pro správný a vyvážený růst těla. Mezi tato masa patří zejména maso drůbeže (kuře, krůta) a losos. Jde o takové druhy masa, které zajistí kotěti dostatek tzv. esenciálních aminokyselin, které si organismus neumí „vyrobit“ a musí je tedy dostávat s potravou.

Trávení je alfou i omegou


Základem veškerého života je zdravé trávení. Pro a prebiotika podporují správnou funkci trávení, trávení živin. V trávicím traktu „pracuje“ 70 % imunity. Zdravé trávení je proto základem silné, výkonné imunity. Zdravé trávení má také přímý vliv na zdraví a činnost nervové soustavy. Podpora trávení přináší i duševní zdraví a pohodu kotěte, přispívá k vývoji odolného a psychicky silného jedince.

Krmivo pro koťata se hodí i pro březí kočky


Granule pro koťata mohou používat i dospělé kočky, a to v závěru březosti, tedy asi dva až tři týdny před plánovaným porodem. Tato doba je důležitá pro dostatečně pozvolný přechod na nové krmivo. Je vhodné začít jen několika granulkami nového krmiva a jeho dávky zvyšovat jen velmi pozvolně po 5 – 10 % denně. Tím se zajistí plynulé přizpůsobení trávicího traktu novému krmivu. Kotěcí krmivo se pak používá po celou dobu laktace kočky. Chuť a vůně krmiva přechází přímo do mléka. Když koťata znají své krmivo již z mléka, pak je velmi snadné je po odstavu převést na suché krmivo přímo pro ně určené.


Zdroj, foto:  krmivo Brit


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !