Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se učit cizí jazyky: Udržujte kontakt s jazykem 1

18. 06. 2013 | Zajímavosti
Nyní se dozvíte, jak si udržet své znalosti i v době, kdy do kurzu nechodíte, třeba během dovolené. Tipy se hodí ale všem, kdo si chtějí své znalosti jakkoli upevňovat. Tedy ať už do kurzu chodíte nebo ne, ať bydlíte na venkově nebo ve městě.

Dotaz: „Bydlím ve Velké Bíteši a chtěl bych Vás požádat o frekvenci na FM, na které bych mohl poslouchat z důvodu vylepšování mé angličtiny vysílání rádia BBC. Děkuji za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne se loučím. Dr. Papírník“
Odpověď: „In the Czech Republic, you can listen to the BBC World Service in English 18 hours a day.
Prague & Central Bohemia 101.1 FM, Brno 101.3 FM, České Budějovice 89.8 FM, Jihlava 96.7 FM, Karlovy Vary 94.7 FM, Liberec/Jablonec n. Nisou 99.2 FM, Olomouc
105.6 FM, Ostrava 106.3, Pardubice/Hradec Králové 99.1 FM, Plzeň 98.6 FM, Ústí nad Labem 105.8 FM, Zlín 93.9 FM.“

Jak se učit cizí jazyky: Udržujte kontakt s jazykem 1„Jo tak takhle vy to chcete vyřešit? Prostě mám poslouchat BBC a tak se jako naučím anglicky? No to ale vůbec není pravda…“ Pokud vás napadla podobná myšlenka, plně s vámi souhlasím. Samotné poslouchání cizojazyčného rádia pomůže většinou málo. Jste zahlceni plynulým projevem, kterému jakoby nebylo konce a nemáte šanci si udělat pauzu a srovnat si to v hlavě. Slyšíte různé přízvuky, na něž si musíte zvykat. Řada věcí je vám cizích, protože se odehrávají někde v Africe a netýkají se vás. Ano, toto není dobrý začátek.

Není rádio jako rádio

Přesto vám chceme BBC a jiná rádia s podobným zaměřením vřele doporučit. Najdete na nich totiž sekci zaměřenou přímo učení se jazyka. Na BBC pod odkazem Learning English máte hned několik možností.  Výběr z příspěvků zaměřených obecnou nebo business angličtinu, gramatiku či slovíčka a samozřejmě sport. Příspěvky si můžete poslechnout nebo stáhnout do počítače, telefonu či přehrávače. K nim jsou k dispozici přepisy ve formátu pdf. Při poslechu je tedy můžete sledovat v textu a rozšifrovat si obtížná místa. Ke každému poslechu nabízí web tipy, na co se zaměřit, slovíčka s výkladem apod. Stačí si vybrat, co vás opravdu zajímá. A pak se vyplatí poslouchat, poslouchat, poslouchat… klidně dokola.

Pokud toto budete nějakou dobu dělat s vícero texty, vylepšíte si své poslechové dovednosti. Přejde vám do krve, jak lidé váží slova ve větě, jak intonují. Máte šanci si rozšířit slovní zásobu, zvláště o zajímavé či praktické výrazy. Narazíte na známou gramatiku, ale v jiném kontextu než v učebnici – připomenete si ji, někdy i lépe pochopíte.  A hlavně, připravíte se na to rozumět lépe rodilému mluvčímu. A dokonce i radiovému vysílání. Po půl roce si pusťte vysílání. Zjistíte, že jste na tom mnohem lépe.

Pro řadu světových jazyků lze nalézt podobnou rozhlasovou podporu. Pro francouzštinu je to RFI neboli Radio France Internationale pod odkazem Langue Française. Pro němčinu Deutsche Welle pod odkazem Deutsch Lernen. Každá stanice nabízí něco jiného, ale princip je podobný: nahrávky s doprovodnými texty. Pokud si nejste jisti, podívejte se na stránky spolu se svým lektorem, aby vám poradil co by se vám mohlo hodit. Jednotlivé stanice naleznete na těchto odkazech:
https://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
https://www.dw.de/deutsch-lernen/s-2055
https://www.rfi.fr/lffr/statiques/accueil_apprendre.asp

Video v akci

Národní rozhlasové weby lze doporučit tehdy, pokud máte úroveň B1 a vyšší. Do té doby byste potřebovali možná něco jednoduššího. Pro angličtinu vám můžeme doporučit třeba službu English Attack na adrese https://cz.english-attack.com/. Každý týden nabízí jedno nové video a k němu řadu interaktivních cvičení zaměřených na porozumění i na rozvoj slovní zásoby nebo gramatiky. Stačí se zdarma zaregistrovat a každý týden vám e-mailem přijde připomínka, co nového je v English Attack k dispozici.

Internet také klidně využijte, pokud máte nějaký oblíbený seriál. Najděte si některý díl, který vás baví. Pokud jste trochu technicky zdatní, stáhněte si k němu titulky v původním jazyce. A pak sledujte, když tak zastavujte, přeložte si, co není jasné. Není třeba celý díl, třeba jen část, která vám přijde, že by se mohla jazykově hodit.

Autorka: Margareta Zábranská
Zdroj: Glossa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !