Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se učit cizí jazyky: Udržujte kontakt s jazykem 2

20. 06. 2013 | Zajímavosti

A co chat?

Jste odvážnější? Nebo postrádáte možnost si pohovořit? Zkuste chat na internetu. Berte ho jako hru, kdy zkoumáte, jak si poradíte. Netrapte se, jak moc správně mluvíte či píšete, nebo zda se vždy vyjádříte přesně do detailu. Hrajte si. Pomůže vám to se v jazyce uvolnit, méně se soustředit na dokonalost a více na to, jak se vyjádřit jednoduše s málo prostředky. Nějaký čas vám zabere výběr chatu, který by vám vyhovoval. Jeden ze způsobů je prostě zadat do vyhledávače třeba „chat in English“ (či v tom vašem jazyce, který studujete). A pak budete muset chvilku hledat. Nenechte se odradit, když diskutující omílají dokola How are you? Where are you from? Nějak se začít musí. Pokud se na to cítíte, přijďte s nějakým složitějším tématem. A jestli chcete mluvit a ne psát, nabízí se řada chatů, kde se zaregistruje, uvedete, co máte rádi a buď si sami vyberete, komu přes Skype zavoláte, nebo naopak někoho necháte kontaktovat vás.

Zpět ke čtení na dovolenou

Jak se učit cizí jazyky: Udržujte kontakt s jazykem 2Nebaví vás internet? Chcete si od něj chvíli odpočinout? Vraťte se ke knížce. Pokud už jazyk ovládáte na slušné úrovni, dejte se do čtení knih, které byste měli chuť číst česky. Většina bestselerů lze sehnat v různých jazykových mutacích. Jste-li tedy milovníkem nebo obdivovatelkou Joa Nesbǿa, nechte si dát k narozeninám některou z jeho knih. Zeptejte se svého lektora, zda je ve vašem městě knihkupectví, kde lze takové knihy koupit. Máte-li do města daleko, požádejte někoho ze svých přátel. Nebo – opět – zasedněte k internetu a knihu si prostě objednejte. Nemluvě o možnosti elektronických knih.

Četbou skutečných knih – nejlépe běžných žánrů jako jsou právě detektivky, romány či sci-fi – si zvyknete na to porozumět i bez pomoci slovníku. Naučíte se pár nových slovíček, bez nichž se prostě neobejdete (i když někdy bývají i kuriózní; jako třeba čtenáři Harryho Pottera znají slova jako broomstick). Řadu z nich odvodíte sami z kontextu, aniž byste použili slovník. Uvidíte gramatické jevy, na které jste narazili v učebnici, a působily na vás složitě. A v textu vás najednou neruší, rozumíte, co znamenají, a přitom si fixujete jejich tvar.

Ale ani ti, kdo s cizím jazykem začínají, by neměli rezignovat na čtení. K tomu slouží zjednodušená četba. V současnosti už se nabízí nejen texty upravené pro různé úrovně. Knihy jsou vybaveny doplňkovými cvičeními ověřujících opět porozumění nebo rozvíjející určitou gramatiku či slovní zásobu. Často jsou texty také nahrány na CD. Poté, co jim porozumíte v písemné podobě, je můžete opakovaně poslouchat a podprahově vstřebávat správné vazby či obraty. Aktuální nabídka je už velmi široká. Nejpraktičtější je opět zajít si osobně do většího knihkupectví a vybrat si přímo to, co vás zajímá. Ale nemáte-li tu možnost, zkuste se opět nejprve poradit s lektorem. A pak opět objednat přes internet.

Napište pár řádků

Také můžete zvážit, že byste si nějaký čas psali svůj deník, ale v jazyce, který studujete. Stačí pár řádek třeba během zajímavé dovolené. Nebo naopak popisujte obyčejný týden, co trávíte na chalupě. Budete-li mít chuť po návratu z léta do svého kurzu, můžete některé zápisky projít se svým lektorem, abyste se ujistili, jak se vám dařilo. Nebo pošlete svému lektorovi alespoň pohled. Mimochodem i ten lze poslat už i elektronicky. Nevíte jak? Zadejte do vyhledávače „poslat pohled přes internet“ a vyberte jeden z odkazů, kde se vám radí, jak na to.  

Čeká-li vás tedy pauza v kurzu, třeba přes léto, vyberte si jeden ze způsobů, jak zůstat s cizím jazykem v kontaktu. Stále platí, že pokud si nejste jisti, jak na to, ale máte chuť to zkusit, domluvte se se svým lektorem, aby vám pomohl. Stačí se předem domluvit, kterou lekci tomu věnujete. Nestyďte se, pokud se necítíte technicky zdatní. Vyberte si alespoň jednu možnost a spolu s lektorem ji zkuste.

Autorka: Margareta Zábranská
Zdroj: Glossa


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !