Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak správně sedět u notebooku?

11. 08. 2017 | Péče o tělo
Lidé často ke své práci nebo ve volném čase používají notebooky. Aby si při práci s nimi nezničili záda, je důležité se naučit správně sedět. Jak na to:

Při práci s notebooky je důležité využívat dynamické změny pozice a úlevové polohy, při kterých se svaly protáhnou a zrelaxují. Při sezení mějte široce rozkročené dolní končetiny, stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Na židli seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země. Také se snažte mít hlavu v menším předklonu a nedívat se na telefon či notebook dolů, ale co nejvíce před sebe. Pro zmírnění nerovnováhy je důležité provádět tzv. reparabilní cvičení, které páteř a pohybový systém postupně vrací do optima.

Velmi relaxačně působí protažení zad s předklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna, který se přenáší na celé tělo.

jak sedět u notebookuA jak nejlépe sedět při sledování televize


Velmi důležité je častá změna pozice, aby nedošlo k přetěžování svalových skupin. Naopak změnami dochází k jejich protažení a relaxování, a to nejen svalů, ale i vazivových tkaní. Vhodné je sezení prokládat úlevovými polohami, ve kterých je sed uvolněný bez většího zatížení svalstva. Pokud sedíte vzpřímeně, je důležité, aby záda měla pevnou oporu. Dlouhé sezení je také vhodné prokládat přestávkami či cvičením, jak v sedě, tak ve stoje.

Reklamní spoty v televizi jsou ideální čas pro přestávku či cvičení, nebo také na to projít se po domě či bytě. Dále jsou využitelné cviky s pohyby s tlakem proti stolu nebo židli.

Dlouhodobé setrvání v jedné pozici může přetěžovat pohybový aparát a vést ke svalovým disbalancím, které způsobují bolest. Na kvalitě a pohodlnosti sezení se podepisuje i vybavení, především sedací soupravy.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !