8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak úspěšně zvládnout adaptaci na školku?

4. 03. 2024 | Výchova
Nástup do školky bývá důležitým milníkem v životě každého dítěte. Příprava na tento krok může hrát klíčovou roli v tom, jak se dítě bude ve školce cítit. Jak tedy proces adaptace zvládnout co nejcitlivěji?
 
Dobrá příprava na adaptaci a úspěšné zvládnutí docházky do školky nebo dětské skupiny začíná dlouho předtím, než nastane samotný nástup. Je důležité, aby dítě mělo před nástupem dostatek příležitostí k sociální interakci s vrstevníky. S dětmi se může potkávat v hernách, dětských klubech, zájmových kurzech, např. na organizovaném plavání nebo cvičení. Stejně klíčové je, aby rodiče s dítětem trénovali občasné (a kratší) odloučení. Hladký průběh kratších separací ovlivňuje zvládnutí odloučení na delší dobu.  
 
Je důležité mluvit s dítětem o tom, co ho ve školce čeká. Můžete si společně číst knížky o školce, povídat si, když potkáte skupinu dětí, hrát si maňáskové divadlo, dojít se do školky podívat. V podstatě vnést téma nástupu do školky do vašeho života. Děti většinou zajímá i to, co bude dělat rodič, až bude ve školce.
 

Jak úspěšně zvládnout adaptaci na školku?Co musí zvládnout rodič

 
O hladkém průběhu adaptace rozhoduje velkou měrou i rodič. Občas se ve školičkách stává, že rodič je ten, kdo zažívá úzkost ze separace. Je potřeba být opravdu rozhodnutý a dobře rozumět vlastní motivaci, proč chci, aby dítě chodilo do školky. Je důležité důvěřovat dítěti, že proces zvládne a školce, že mu v tom pomůže. Zvyknout si na nové prostředí vyžaduje čas a trpělivost. Velmi důležitá je také komunikace rodiče, s pečujícími osobami a jejich vzájemná spolupráce.
 

Adaptace z pohledu dítěte

 
Z pohledu dítěte je nástup do školky plný nových zážitků a výzev. Začíná objevovat nové prostředí a seznamovat se s jeho fungováním, včetně rutin a pravidel. Poznává nové lidi, učí se komunikovat své potřeby a buduje nové vztahy s ostatními dětmi. Zažívá odloučení od rodiče při odchodu do školičky i vítání při návratu, což přispívá k jeho učení se důvěře a pocitu vlastní kompetentnosti.
 
K úspěšnému zvládnutí potřebuje dítě mimo jiné předvídatelnost. Když ví, kam jde, chápe zhruba na jak dlouhou dobu, zná rituály loučení a vítání... Některým dětem může pomoci vizuální podpora v podobě rodinných kalendářů. Důležitou součástí adaptace je emocionální podpora ze strany rodičů i pečujících osob.
 

Úloha školky

 
A čím pomůže samotná školka či dětská skupina? Dobrá školka by měla chtít získat maximální informace o každém dítěti. Co má dítě rádo? Jaké jsou jeho zvyky? Jak se domluví s okolím? Potřebuje také vědět, co je pro dítě důležité (ať už oblíbený plyšák nebo rutina, kterou nechce vynechat). Zároveň by měla vědět, jaké návyky už dítě zvládá a se kterými potřebuje dopomoc.

Nezbytnou úlohou školky v celém adaptačním procesu je připravit takové prostředí, které dobrý průběh podporuje – pravidelný program, stabilní personál a individuální přístup ke každému dítěti. Nejdůležitější je vzájemná důvěra mezi rodičem a pečujícími osobami.
 


Zdroj, foto: Sto skupin



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !