Jak si vybrat tu správnou, kvalitní tyčinku, aby tělu nejen dodala kvalitní bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky, ale i prospěla našemu zdraví a neobsahovala umělé přídatné látky? Poradí Vám s výběrem slečna recepční nebo se budete řídit selským rozumem a raději sami pečlivě prostudujete složení tyčinek? Pokud jste zvolili zdravý selský rozum, tak máte na půl vyhráno. Nyní si uvedeme základní principy, jak vybrat kvalitní tyčinku a vytěžit z ní maximum pro své tělo.
Přísady, kterým se raději vyhněte:
• Glukózo–fruktózový sirup tělo nevyužije pro doplnění vyčerpaných zásob glykogenu, ale uloží si nadbytečnou energii z fruktózy do tukových zásob v oblasti dutiny břišní (tzv. viscerální tuk). Místo hubnutí, tak díky nadbytečnému příjmu glukózo-fruktózového sirupu, přibíráme na váze.
• Umělá barviva (chinolinová žluť E104, azorubin E122, karmíny E120, kotlinová červeň E124, brilantní modř E133,…) se získávají z uhelného dehtu, mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí a alergickou reakci u citlivých jedinců.
• Umělá sladidla (aspartam, acesulfam K, maltitol, sorbitol, sukralóza, sacharin, cyklamát…) jsou chemicky vyrobené látky, podporují chuť k jídlu a mohou způsobovat nádory.
Kvalitní složky tyčinek:
• Nesířené sušené ovoce jako přírodní sladidlo a zdroj jednoduchých cukrů pro rychlé doplnění sacharidů po tréninku.• Oříšky a semínka jako zdroj zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin.
• Kvalitní proteiny (nativní syrovátkový, konopný, rýžový a hráškový protein) pro budování svalové hmoty. Optimálně nad 20g bílkovin na 100g tyčinky.
• Bezlepkové celozrnné obiloviny (jáhlové, pohankové, rýžové, ovesné vločky) obsahující postupně uvolňující sacharidy a vlákninu pro dobré trávení.