Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat zmrzlinu

31. 07. 2015 | Zajímavosti
Zmrzlina nebo balený mražený krém jsou charakterizovány vyhláškou a jedná se o produkt, který se vyrábí zmrazením připravené směsi na teplotu -18 °C a nižší.

Základ smetanových, tvarohových nebo jogurtových zmrzlin tvoří mléčný tuk. Dále jsou zmrzliny vodové, ovocné, sorbety nebo s rostlinným tukem, u kterých je větší část mléčného tuku nahrazena nejčastěji kokosovým olejem. Mražený krém vodový a sorbet pak nesmí obsahovat záměrně přidaný žádný tuk.

Mražený je na obale označen skupinou, do které spadá - smetanový, mléčný (nebo tvarohový), s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet -  podskupinou podle použité ochucující složky (například  vanilkový, jahodový, kakaový, karamelový apod.). Je tak rozdíl mezi "mraženým krémem tvarohovým", který se skládá z tvarohu a např. "mraženým krémem s rostlinným tukem tvarohovým", kde tvaroh tvoří pouze ochucující složku. Z hlediska kvality je lepší vybírat mražené krémy bez přidaných rostlinných tuků, které mohou skrývat škodlivé transmastné kyseliny - tedy jen mléčné a smetanové  (popřípadě tvarohové a jogurtové) nebo vodové, ovocné či sorbety. Ve výrobcích "s rostlinným tukem" nahrazuje rostlinný olej část mléčného tuku, což nelze považovat za chutnější ani zdravější způsob výroby.

Jak vybrat zmrzlinuMražený krém balený lze nalézt v několika formách. Buď ve vaničce například v půllitrových nebo litrových baleních, na dřívku v podobě nanuku (které se prodávají i po více kusech v krabici) popřípadě v oplatce (nejčastěji v kortnoutku). Vedle toho existuje ještě zmrzlina točená nebo kopečková, které mezi balené mražené krémy nepatří. Upravuje je ještě jiná legislativa a vztahuje se na ni hned několik předpisů, které zahrnují požadavky na kvalitu použitých surovin, hygienickou a mikrobiologickou jakost.

Vedle  mléčné nebo hořké čokolády může být nanuk máčen v „polevě“ z mléčné nebo hořké čokolády. Jak samotnou čokoládu tak polevy z ní charakterizuje vyhláška a striktně výrobcům ukládá požadavky na složení. Na polevu z mléčné čokolády je z hlediska množství a kvality tuku kladen větší nárok než na mléčnou čokoládu. Nanuk je však často tvořen také kakaovou polevou. Ta není vyhláškou definována, skládá se převážně pouze z kakaa, rostlinného tuku a cukru a její receptura je v rukou výrobce.

Konzistence zmrzliny by měla být jemná, krémová a bez hrudek, větších krystalů nebo vzduchových bublin. Balená zmrzlina by měla být s neporušeným a čistým obalem a uvnitř nijak poškozená, polámaná nebo rozteklá. Je vhodné vždy kontrolovat datum minimální trvanlivosti a nezmrazovat již jednou rozmrazené výrobky. 

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !