Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak začít s keramikou?

16. 05. 2015 | Vyrob si sama
-Komerční sdělení-

Pokud se vám nechce navštěvovat kurzy, ale přesto byste si chtěla vyzkoušet keramiku, pusťte se do tvoření doma. Stačí vám správná hlína, inspirace a dávka trpělivosti. Určitě se vám budou hodit rady zkušených keramiků, není tedy od věci si zaplatit pár individuálních hodin. Mnoho informací seženete i na internetu, můžete si pořídit také knihy o keramice. Doporučujeme však spíš poohlédnout se po zahraniční literatuře, u nás moc kvalitních knih na toto téma není.

Co si pořídit?

Hned na začátku si musíte ujasnit, zda máte hlínu kde vypálit. Zeptejte se třeba v nějakém keramickém studiu nebo v domě dětí, někde vám výrobky za malý poplatek třeba vypálí. Pokud ne, pořiďte si hlínu, kterou není nutné vypalovat. Avšak vaše možnosti jsou s touto hmotou omezenější, vyrobíte si jen dekorativní předměty, svícny a podobně. Zapomeňte na výrobky, do nichž nalíváte vodu i veškeré nádobí.

Jak začít s keramikouJestliže máte možnost výpalu v peci, vyberte si klasickou keramickou hlínu – dělí se na sochařskou, šamotovou a hrnčířskou. Každá z nich má trochu jinou kvalitu, hodí se na jiné věci a vypaluje se při odlišných teplotách.

Keramická hlína se prodává v pěti a desetikilových balících, je již strojově upravená, takže se nemusí dále zpracovávat a hníst, aby v ní nebyly vzduchové bubliny.

Co tvořit na začátku?

Vyberte si jednodušší misku, hrneček nebo třeba zvonek. S hlínou se musíte seznámit a poznat její vlastnosti. Musí být akorát vlhká – poznáte to tak, že se nelepí k podložce, ale ani vám nesmí praskat na povrchu při ohýbání. Vyzkoušejte si udělat váleček, kuličku a vyválejte si placku. Pokud budete muset spojovat díly hlíny k sobě, použijte takzvaný šlikr. Ten si připravíte smícháním kousku hlíny s vodou – lepivá hmota by měla mít konzistenci kaše. Spoje je také vhodné lehce nařezat či napíchat špejlí, poté na ně nanést vrstvičku šlikru a přitlačit k sobě.

Vyzkoušejte si třeba misku. Pomozte si formou – poslouží vám jakákoli miska z domácnosti. Tu vyplňte igelitem a vložte do ní vyválený plát hlíny. Pečlivě vytvarujte do vnitřní části misky. Nechte zaschnout a miska je téměř hotová. Začistěte ji nožem, případně navlhčenou houbičkou na nádobí. Vysokého lesku dosáhnete technikou leštění spodní částí lžíce.

Jaké pomůcky budete potřebovat?výtvarné potřeby

Obvykle vám budou stačit obyčejné pomůcky, které najdete doma nebo je koupíte ve výtvarných potřebách. Používat budete štětce, houbičku na nádobí, nůž, váleček, špejli, jehlu, špachtle, očka na vydlabávání a popřípadě také speciální děrovače.

Čím keramiku zdobit?

Keramiku můžete nechat je krásná i bez dalšího zdobení. Je však pórovitá, proto je vhodné ji ještě dokončit vrstvou glazury, když do ní budete chtít nalívat vodu. Glazura je lesklá a hladká vrstva, obvykle seženete práškovou glazuru v mnoha barevných odstínech, u každého je třeba dbát na teplotu během výpalu. Glazura se obvykle nanáší až na vypálený výrobek.

Krásnou technikou je zdobení keramiky engobou. Obvykle se jedná o vrstvu tekuté hlíny v odlišném odstínu, než je výrobek. V praxi to znamená, že na bílou misku štětcem nanesete červenou, hnědou nebo třeba šedou tenkou vrstvičku hlíny. Necháte zaschnout a hrotem špejle, jehlou či špičkou nože do ní vyrýváte/kreslíte motivy podle vlastní fantazie. Engobu také seženete i v jiných barevných odstínech již připravenou ve specializovaných prodejnách.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !