Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak z dětí vychovat sportovce

8. 09. 2023 | Výchova
Proč je tak dobré a důležité, aby děti odmala sportovaly? Jaký to má pro ně význam do budoucna?

Je skvělé, že o důležitosti pohybové průpravy u dětí se v poslední době píše čím dále tím víc. Dříve se spíše mluvilo o specializaci dětí na konkrétní sport a drilu s ním spojeném.
Díky medializaci je dnes již mnohem lépe přijímán fakt, že výchova k pohybu od útlého věku dává dětem důležitý start do života. Vytváří návyky, které se v pozdějších letech jen těžko dohánějí – zvlášť, když si třeba dítko od malička zvykne vysedávat u televize nebo tabletu a jeho svaly a pohybový aparát nemají šanci se nikterak vyvíjet. Dnes je potřeba chápat, že pohybovou výchovu musí v dětech aktivně podporovat rodiče.
Pro děti, které nemají pohybové návyky, může být velmi složité začínat v pozdějším věku. Mnohdy jim pak činí potíže i nástup do školního tělocviku, kde mají oproti dětem, které sportují, určitou nevýhodu – ať již v pohybových základech nebo i v sebevědomí, které si děti při sportu budují.

Co děti od sportu spolehlivě odradí…


Jak z dětí vychovat sportovceDěti vždy odradí tlak, a naopak je motivuje vlastní příklad. Každé dítko je jiné, ale spolehlivě funguje, když z pohybu uděláte zábavu, když se děti hýbou a vlastně to ani tak neberou. Naopak u malých dětí a předškoláků jen málokdy zabírají příkazy, kterým nerozumí, a také jednotvárnost pohybu. Lekce cvičení musí být vždy dynamická, aktivity na sebe musí bez zbytečných prodlev navazovat a musí se dát také částečně prostor tomu, co chtějí děti dělat. Předškoláci jsou hodně soutěživí, proto není problém zařadit do lekce cvičení i aktivity, kdy je cílem vyhrát. Vždy ale musíme dbát na to, aby děti pochopily význam hry, výhry i prohry.

Ideální je, když se děti pod vedením kvalifikovaných trenérů učí pohybovým dovednostem způsobem, který respektuje jejich psychomotorický vývoj. Doporučuje se také doplnit kroužky o další pohyb s rodiči – cyklistika, in-line bruslení, plavání, lyžování a podobně.

Proč je při sportování důležitá pravidelnost?


Pravidelnost je jedním z nejdůležitějších aspektů, protože pohybové návyky se děti teprve učí a mohou dělat pokroky plynule a s respektem ke správnému vývoji. Výchova k pohybu musí být u dětí plynulá, jednotlivé dovednosti na sebe navazují a bez pravidelnosti bychom potřebných cílů, na nichž lze stavět další rozvoj, nedosáhli.

Sportující děti zvládnou pubertu snadněji


Za zásadní mnoho rodičů považuje to, že organizovaný sport, disciplína s ním spojená a kamarádi, které tam děti mají, pomáhají překlenout nelehké období puberty. Mnoho rodičů zmiňuje, že jejich sportující děti (a v žádném případě nemusí jít o vrcholový sport) prošly pubertou tak nějak snadněji, protože kromě školy měly další záchytný bod, který jim dával určitou jistotu.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !