Laktózová intolerance dokáže pořádně potrápit. Podle odborníků se s ní potýká dokonce až 68 % světové populace. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme 5 tipů, jak se s intolerancí popasovat a být zase ve formě!
Mezi nejčastější projevy intolerance na laktózu patří nevolnost, nadýmání či průjmy. Tělo při ní nezvládá rozložit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Ta pak kvasí v tlustém střevě a způsobuje tam neplechu. Vy se však s našimi tipy můžete obtížím jednoduše vyhnout.
1. Mějte přehled o laktóze
Průměrně by měl dospělý člověk s intolerancí na laktózu zvládnout konzumaci 6-12 g laktózy denně. Hlídejte si však, jaké množství mléčných výrobků denně konzumujete, protože pro každého může být kritická hranice množství laktózy odlišná.
2. Zkuste laktázové tablety
Laktázové tablety mohou významně pomoci. Obsahují enzym, který usnadňuje trávení mléčného cukru – laktózy. Díky tomu zvládnou zmírnit obtíže při konzumaci mléčných výrobků. Pomoci mohou i při akutních obtížích. Jsou tedy skvělým trikem, pokud si chcete příležitostně dopřát zmrzlinu nebo oblíbený sýr.
3. Pečujte o svá střeva
Pokud se s intolerancí na laktózu potýkáte, měli byste významnou péči věnovat vaší střevní mikroflóře. Zařaďte mezi doplňky stravy prebiotika, tedy například rozpustnou vlákninu. Ta pomáhá růstu prospěšných bakterií ve vašich střevech, jakými jsou například bifidobakterie, které dovedou laktózu lépe strávit. Už po měsíci jejich užívání můžete pozorovat zlepšení.
4. Vybírejte chytře
Pokud máte chuť na mléčné výrobky, vybírejte je v obchodě chytře. Některé jsou lépe stravitelné, například jogurty a kefíry mají méně laktózy, protože její část se při procesu fermentace rozpadá. Lepší volbou pro vaše zažívání jsou také některé druhy tvrdých sýrů, které mají přirozeně nižší obsah laktózy.
5. Sáhněte po probiotikách
Zlepšit trávení při intoleranci na laktózu mohou také probiotika, například probiotické kmeny Bifidobacterium longum a Lactobacillus spp. Najdete je třeba v některých jogurtech i dalších fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí nebo nakládané okurky. Tyto bakterie pomáhají udržet vaše střeva v kondici a lépe trávit laktózu.
Zdroj: Mlékárna Kunín