Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je úspornější vaření na plynu, nebo na indukci?

19. 10. 2021 | Finance
-Komerční sdělení-


Ondřej Hudec


Jestli plánujete pořízení nové kuchyně, nebo snad celého domu či bytu, pak si jistě kladete otázku jaký způsob plotýnky je pro vás ten nejlepší. Plynové varné desky jsou nejspíš jednou z variant, o kterých jste uvažovali, stejně jako indukční deska. Která z těchto dvou variant je finančně nejvýhodnější?

Ovládání


Vaření na plynu je celkem rychlé. Stačí zapnout hořák a přizpůsobit si intenzitu plamene – hrnec se rozpálí a jídlo okamžitě začne vřít. Stejně tak když se vám začne pokrm připalovat, stáhnete plamen a je to.  To samé umí i moderní indukční desky. Ty fungují na principu indukce, tudíž rozpálí pouze vodivé nádobí. Samotná deska zůstává studená, a proto je reakční doba mnohem kratší.

Je úspornější vaření na plynu, nebo na indukci?Cena energií


Zásadní je však rozdíl v jednotkové ceně za energie. Dodavatelé plynu si účtují za jednu kilowatthodinu kolem 1,2 až 1,5 Kč. Za elektřinu ve stejném objemu dáte až 5 Kč. Vyhnout se drahým cenám můžete pouze v případě dvoutarifní sazby. V případě jejího sjednání můžete totiž platit v nízkém tarifu méně - přibližně jde o 3 Kč za kilowatthodinu. Pořád jde však o vyšší sazbu, než dáte za plyn. Na tuto sazbu máte navíc nárok pouze v případě, že elektřinou přímo vytápíte nebo ohříváte vodu. V případě plynu vás tak hodina vaření vyjde na 4 až 5 Kč. V případě indukční desky na dvojnásobek. Srovnání cen plynu najdete pohodlně na našem webu.

Vstupní náklady


Kromě ceny samotných energií jsou tu ještě vstupní náklady. Plynový sporák je v tomto srovnání opět velmi levný. Ten klasický vás vyjde na 4000 Kč a to včetně trouby. Levné jsou též případné opravy. Ceny plynových sporáků jsou většinou odvislé od typu trouby. Pokud jde o model s elektrickou troubou, jeho cena je vyšší než model s plynovou troubou. Zároveň platí, že čím víc funkcí má samotná trouba, tím je sporák dražší.

Pokud jde o indukční desky, ty se rychlostí ovládání i energetickou úsporností plynovému sporáku vyrovnají. V případě pořizovacích nákladů to však neplatí. Základní elektrický indukční sporák stojí přes 10 tisíc Kč a navíc musíte nakoupit i správné nádobí, které na něm bude fungovat.

Údržba


Nevýhodou plynových sporáků je jejich náročnost na údržbu. Sklokeramické a indukční desky lze umýt celkem snadno. V případě plynového sporáků je třeba sejmout vrchní mřížku a posléze ještě všechny další komponenty, které překáží úklidu. I toto časové zdržení se však projevuje maximálně v řádu minut. Výrobci se navíc dnes snaží čištění sporáků usnadnit, a proto lze narazit například na sporáky s vyjímatelnou mřížkou, kterou lze následně umýt ve dřezu anebo v myčce. Přesto však musíte počítat s jistou komplikací při údržbě.

Závěr


Je jasné, že každému vyhovuje něco jiného. Někdo dává přednost „plynové klasice“, jiný nedá dopustit na moderní indukční desky. Obě varianty mají svá pro a proti. Pokud se však podíváme na čistě ekonomické faktory, vítězí v našem srovnání plyn. Jednak jsou u plynových sporáků nižší pořizovací náklady než u indukce, zároveň je také vaření na plynu v současné době vysokých cen za elektřinu úspornější. Také případné opravy vyjdou u indukčních desek dráž než u plynových sporáků. V neposlední řadě na vaření na indukční desce potřebujete pořídit speciální nádobí, které leckdy není vůbec levné.

Moderní indukční desky jsou už dnes mnohem úspornější než klasické elektrické sporáky a zároveň je u nich snazší údržba. Nehrozí u nich také únik plynu s potenciálně fatálními následky a nabízí také mnoho moderních funkcí jako například automatické vypnutí. Přesto však z ekonomického hlediska vychází pořád výhodněji „plynová klasika“.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už hodně roků vařím na indukci. Nyní bydlím v pronajatém bytě, kde je elektrický sporák. Ale na 99% na něm nevařím. Mám na něm postavený indukční vařič a nedám na něj dopustit. Mám ho minimálně 15 roků, funguje bez problémů a až jednou nebude pracovat koupím si jiný.
Obrázek uživatelky
profil
Za mně teda jedině indukce, na plynu(bomba) se vaří u našich a na mně je to blbě regulovatelný, za dobu svého vaření jsem vystřídala vše, klasický elektrický plotýnky,pak varnou desku a nakonec indukci a s tou jsem nejvíc spokojená a už nic jiného nechci
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles