Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Je výhodnější vzít si hypotéku v páru nebo jako jednotlivec?

3. 06. 2021 | Finance
Společnou hypotéku na pořízení vlastního bydlení si nejčastěji berou manželé. Lidé žijící singl nebo nesezdané páry si naopak častěji sjednávají hypotéku sami na sebe. Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů?

Hypotéku na pořízení vlastního bydlení si mohou lidé sjednat buď sami na sebe, nebo společně třeba s partnerem, rodiči nebo s někým z širšího příbuzenstva. Vybírat si nemohou pouze manželé, kteří se nedohodli na zúžení společného jmění. Hypotéku si totiž vždy berou společně. Jednotlivé možnosti mají své výhody i nevýhody, které je potřeba před oslovením banky s žádostí o úvěr zvážit. Maximální počet žadatelů o hypotéku je zpravidla omezen na čtyři. S více než třemi žadateli o hypotéku se ovšem banky setkávají spíše ojediněle. Podle statistik žádají o hypotéku nejčastěji dva lidé, přičemž se obvykle jedná o manžele nebo nesezdané partnery. Méně časté jsou potom společné žádostí dospělých a jejich rodičů. Přibližně ve třetině případů si sjednávají hypotéku jednotlivci.

Dva žadatelé dosáhnou na vyšší hypotéku


Velkou výhodou společné hypotéky je jednoznačně lepší bonita. Banky totiž započítávají příjmy všech žadatelů a ti pak obvykle snáze dosáhnou na potřebnou výši hypotéky. Kromě vyšší šance na schválení žádosti o úvěr získají zájemci o hypotéku zpravidla i výhodnější úrokovou sazbu. Více žadatelů přináší bankám rovněž vyšší jistotu, že bude úvěr řádně splácen i v případě výpadku příjmu jednoho z žadatelů. Ceny nemovitostí v posledních letech výrazně rostly a vlastní bydlení je mnohdy hůře dostupné i pro samožadatele s vyššími příjmy. Pokud nemají dostatek vlastních úspor nebo nemohou nabídnout bance do zástavy jinou vhodnou nemovitost, nezbývá jim nic jiného než přizvat další spolužadatele.


Úskalí společné hypotéky


Banky sledují bonitu všech žadatelů o hypotéku. Občas se stává, že některý z nich nesplní podmínky a úvěr je zamítnut. Velkým problémem je například s vysokými finančními závazky, negativním záznamem v registrech nebo dokonce v exekuci. Ideální je tedy pracující spolužadatel bez větších půjček a dobrou úvěrovou historií.

Nevýhodou společné hypotéky je rovněž mnohdy složité řešení neshod mezi žadateli. Komplikované může být například řešení vzájemného majetkového vypořádání a společné hypotéky při rozpadu vztahu manželů či partnerů. Lidé se musí i v této situaci umět domluvit například na předčasném splacení hypotéky, převedení hypotéky na jednoho z manželů či partnerů nebo prodeji nemovitosti i s hypotékou novému majiteli.

Hypotéka pro jednotlivce má více nevýhod


Jednotlivec mívá cestu k hypotéce o něco obtížnější. Jedním z nejčastějších důvodů zamítnutí žádosti je nedostatečná výše příjmu. Pro člověka žijícího takzvaně singl bývá rovněž náročnější splácení úvěru, protože si musí vystačit pouze s jedním příjmem. Větší finanční rezervu je potřeba udržovat i pro případ ztráty zaměstnání nebo dlouhodobější pracovní neschopnosti. Hypotéka s jedním žadatelem má ale i své výhody. Například nesezdaní partneři se vzájemně finančně nezatěžují a mnohem jednodušší je vypořádání majetku při případném rozchodu.

 
Zdroj, foto: Hyponamiru.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !