Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jednoduché tipy, jak se vyvarovat dětské obezitě

28. 05. 2022 | Výchova
Statistiky z roku 2020 ukazují, že v České republice trpí až každé čtvrté dítě nadváhou a každé 7 obezitou. Podstatnou roli hrají rodiče, právě na nich je, aby dali dítěti správný příklad a naučili je dobrým návykům do budoucna. V případě, že se potomek začne potýkat s nadváhou, či dokonce obezitou, je nesmírně důležité podchytit vše hned na začátku a problém aktivně řešit. V krajním případě totiž může dojít až k poruše příjmu potravy nebo vážnějším psychickým problémům.

Rovnováha na talíři


Jak pro děti, tak i pro dospělé platí v případě stravování stejná pravidla – pravidelnost, vyváženost a pestrost. Obecně lze říct, že čím více druhů potravin dítě jí, tím více živin získá. Do jídelníčku proto zařaďte zeleninu, ovoce, ryby a kvalitní libové maso, omezit se naopak snažte sůl, slazené nápoje či smažené jídlo. Jestliže vaše ratolest odmítá např. zeleninu či ryby, zkuste ji do přípravy jídla nejen zapojit, ale společně také připravte pokrm tak, aby byl vizuálně zajímavý. Pokud má dítě vyvážený a pestrý jídelníček, nemusíte se děsit toho, když si tu a tam dopřeje chipsy, čokoládu nebo bonbóny. K dětství sladkosti patří, nicméně je důležité nezapomínat, že všechno by mělo mít svou míru.


Společné večeře a pravidelnost dalším krokem k úspěchu


Kromě skladby jídelníčku jako takového je podstatná také pravidelnost. Naučte své děti jíst 5-6 menších porcí denně, důležité je nezapomínat ani na pitný režim. Ten by měl zahrnovat především neslazené nápoje, případně ty, které jsou doslazovány medem či třtinovým cukrem, základem je ovšem voda. Zaveďte také společné snídaně či večeře. Kromě toho, že strávíte čas jako rodina, získáte také přehled o tom, jakým způsobem se děti, zejména ty starší, stravují. Myslete i na to, že správné stravovací návyky by nemělo dodržovat pouze dítě, ale i ti, kteří je vyžadují, tedy rodiče. Jedině tak mohou být úspěšné.  

Zdravé hranolky? No jasně!


Pokud jste „najeli“ na zdravý jídelníček a děti tu a tam vyžadují hranolky nebo řízek, neděste se. Existuje řešení v podobě horkovzdušné fritézy, díky které se smaženého nemusíte obávat.  Připravíte v ní nejen hranolky, řízek, steak, ale také třeba něco sladkého, a to s téměř nulovým množstvím oleje  Horkovzdušná fritéza je ideálním řešením, které během několika málo minut připraví zdravý a lehký oběd či večeři. Její výhodou je, jak už název napovídá, možnost „fritování“ pomocí horkého vzduchu. Olej se tak používá pouze na lehké potření povrchu dané suroviny.
Jestli honí ratolesti mlsná, zkuste připravit zeleninové hranolky a podávejte je například s humusem, takové večerní mlsání je ideálním řešením pro zahnání chutí.

Pohybem ku zdraví


Nezřídka kdy se stává, že s sebou obezita přináší také různá zdravotní rizika či obtíže. Předejít jim lze nejen zdravější a vyváženější stravou, ale také pohybem. Zkuste spolu s dítětem zjistit, jaké jsou možnosti sportovního vyžití ve vašem okolí, třeba ho zaujme kroužek karate nebo tenis. I v tomto případě platí, že by rodiče měli jít příkladem. Vyrazte proto o víkendu společně na cyklo výlet, do bazénu nebo na rodinnou procházku.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !