Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jídlem proti horku

12. 08. 2016 | Péče o tělo
O tom, jak zásadní vliv mají potraviny na náš zdravotní stav, naši pleť, kvalitu vlasů a mnohdy i na naši psychiku nepochybuje asi nikdo. Věděli jste však, že dokáží ovlivnit i naše vnímání tepla a zimy?

V zimě si intuitivně dopřáváme jídla a nápoje se skořicí či zázvorem, vaříme si hutné polévky s kořenovou zeleninou. V létě, kdy teploty šplhají ke třicítce, volíme lehkou a osvěžující stravu v podobě syrového ovoce a zeleniny v salátech nebo ve šťávách a sorbetech. A jaké druhy fungují v létě nejlépe? Poradíme vám.

Šampion ovoce


Většina druhů ovoce a zeleniny, zejména té sezónní, obsahuje spoustu vody a je dobrým zdrojem draslíku. Na léto je tak ideální volbou. Existuje však několik „letních šampiónů“, jako jsou melouny, bobulovité ovoce, špenát či pálivé papriky, které mohou být v boji s horkem obzvláště účinné. Například melouny obsahují až 95% vody plné vitamínů a minerálních látek.

jídlem proti horkuŽlutý meloun je dobrou volbou i proto, že betakarotén v něm obsažený působí jako antioxidant chránící pokožku před účinky škodlivého slunečního UV záření. Bobulovité ovoce zase obsahuje kromě vody i přírodní látky příbuzné acylpyrinu, které mají protizánětlivé účinky. Takže pokud sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, můžete snížit zánětlivé procesy a následky nadměrného opalování na slunci. 

Řiďte se přírodou


Lokálnost a sezónnost hrají důležitou roli. Čím více je rostlina vystavena slunečnímu záření a čím více obsahuje vody, tím větší má ochlazující účinky. Takže i ovoce a zelenina vypěstované na vaší zahrádce vás ochladí. Využijte sezónu okurek, rajčat, paprik, rybízu, broskví a salátů a obohaťte si jimi svůj jídelníček co nejvíce.

Rady z horké exotiky


Mexičané v tropických teplotách ochlazují svá těla pálivými papričkami. Ty totiž stimulují pocení tím, že rozšiřují cévy, umožňují zvýšené pocení, a tudíž i větší ochlazení těla. V horkých dnech si tedy přidejte do salátu špetku čerstvého chilli. Podobnou funkci má také česnek a zázvor, který v jiném období běžně používáme k zahřátí organizmu.

Tipy na skvělé letní osvěžení:


Zdravá domácí banánová zmrzlina

Nechte přes noc zamrazit kolečka banánu, ráno je vyndejte a rozmixujte na hladkou kaši. Rozmixované zmrzlé banány vykouzlí krémovou konzistenci a tuto osvěžující snídani či svačinku můžete doplnit čímkoliv. Doporučujeme čerstvé bobulovité ovoce, nepražené kakaové boby nebo svěží mátu.

Chilli hummus
Do klasického hummusu, který vykouzlíte z plechovky cizrny, lžíce tahini pasty, dvou lžic ledové vody, olivového oleje, dvou stroužků česneku, soli, pepře a šťávy z jednoho citronu, přidejte velkou špetku ostrého chilli nebo čerstvou chilli papričku. Před podáváním nechte pořádně vychladit v lednici. K hummusu pak přikusujte na dlouhé špalíčky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a okurku.

Osvěžující jahodové smoothie
Hrnek ledu, hrnek čerstvých jahod (nebo malin, borůvek) a hrst máty rozmixujte s hrnkem kokosové vody (je báječná na hydrataci), třemi sušenými datlemi a jedním banánem. Je to zaručeně osvěžující a lahodná svačinka. Do mixéru můžete ještě přidat půl hrnku vloček nebo proteinový prášek a zdravá snídaně, která vás zasytí a ochladí, je hotová.

Dobrou chuť!


Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !