8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jízda na kole – potěšení i posílení zdraví

5. 08. 2017 | Výchova
Všichni rodiče se snaží svým ratolestem dopřát jen to nejlepší a už během prvních let života jim předat maximum dovedností. Do této kategorie spadají především různé pohybové aktivity, mezi nimiž vyniká hlavně jízda na kole. Vždyť kolo je, společně s tříkolkou, pro mnohé děti jejich vůbec prvním kusem sportovního vybavení – a to je dobře, jde totiž o sport, který je pro rozvoj dětí nadmíru vhodný.

Rozličné statistiky poukazují na výrazný problém s dětskou obezitou a nadváhou. Podle některých údajů tento nešvar postihuje téměř třetinu českých dětí.
Hlavním důvodem je málo pohybu. Světová zdravotnická organizace doporučuje pro děti ve věku 5-17 let alespoň 60 minut střední až intenzivní pohybové aktivity denně. Toto doporučení přitom v Evropě dodržuje jen něco okolo 10 % dětí.


jízda na koleProblém přitom výrazně přesahuje nejen estetické hledisko. Děti s nadváhou se snadněji stávají oběťmi šikany a mohou se potýkat s vyčleněním z kolektivu, na jehož základě u nich propuknou psychické potíže. Už v dětském věku se navíc kvůli nadváze mohou projevit také nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické a další obtíže. Nedostatek pohybu může být navíc příčinou problémů se správným držením těla i koordinačními těžkostmi.

Kolo jako prostředek k posílení zdraví


Právě kolo je ideální prevencí nabraných přebytečných kil. Malé děti se během jízdy zabaví fyzickou aktivitou a užijí si blahodárného pobytu na čerstvém vzduchu. Jízda na kole pomáhá udržovat kondici, zlepšuje koordinaci, snižuje tělesnou hmotnost a přispívá rovněž k vitalitě a zdravému životnímu stylu. Jízda na kole je aerobním cvičením, během nějž se zapojují všechny hlavní svalové skupiny v nohách. Šlapání způsobuje zvýšení tepové frekvence a respirace, a tím i postupný nárůst svalové hmoty. Tato činnost navíc nepředstavuje velikou zátěž, jelikož jízda na kole nezapojuje celou váhu těla, vyvíjí se tak mnohem menší tlak na klouby než např. při běhání.

Cyklistika je tedy vhodná i pro děti, které trpí problémy s klouby či děti s nadváhou. Důležité je, že cyklistika je aktivita s nízkou náročností. Jedná se tedy o cvik, který se lze rychle a poměrně snadno naučit. I děti, které mají odpor k rekreačním sportům a aktivitám, často považují právě jízdu na kole za přijatelnou. Kolo je skvělým dopravním prostředkem pro výlety do přírody a mimo město. Je přitom dokázáno, že již samotný pobyt v zeleni má výrazně pozitivní vliv na duševní i fyzické zdraví člověka.


Zdroj, foto: Chupa Chups


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !