Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 05.06. 2024
Dnes má svátek Dobroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsem handicapovaná, protože jsem vzdělaná

17. 10. 2015 | Vaše příběhy

Přestože jsem se zařekla, že o zaměstnání už nenapíši ani čárku, ruším svůj slib, který jsem si dala. K napsání tohoto příběhu mě přivedlo hned několik posledních událostí. Delší dobu hledám stálou práci. Neříkám, že není občas nějaká ta brigáda, či krátkodobá práce. Ovšem najít v současnosti stálou práci ve městě, kde je nezaměstnanost na druhém místě v republice, a jeho okolí, se mi skutečně nedaří.

Kancelářská místa, ač mám maturitu, nástavbové studium, hromadu různých certifikátů a hodnocení, se mi skutečně najít nedaří. Není přece tajemstvím, že takováto místa se dědí z matky na dceru, z tetičky na neteř apod. A protože jsem sportovec, nebo jsem jím alespoň po celý život byla, a studium mi nezkrátilo žíly, rozhodla jsem se hledat také v dělnických profesích.

S velkou dávkou sebezapření jsem odpověděla na místo operátora výroby v naší průmyslové zóně. Je to práce na dvanáct hodin denně, ve stoji, ve špinavém provozu. Zaměstnanci zde nemají na růžích ustláno. Ale vydělají si o něco víc, než je minimální mzda.

„Chvilku tu vydržím, a možná i na pořád.“, uklidňovala jsem se. To, že bych nebyla přijata, mě ani ve snu nenapadlo. Vždy jsem byla na ženskou technicky zaměřená. Co si také má osamělá ženská počnout, když do její domácnosti bez chlapa přibývá postupně video, CD přehrávač, počítač, nová a nová televize a další vymoženosti? Pokud nechce otravovat druhé, musí se to naučit.

A skutečně! Zavolali mě na pohovor. Byl čtvrtek, a paní mi řekla, že v pondělí mám přijet.

jsem handicapovanáTen den jsem zamítla sako, v kterém chodím na pohovory na kancelářská místa. Jdu přece na místo k pásu? Oblékla jsem se sportovně. Ale ouha, až ve firmě jsem zjistila, že pohovor se sice koná v pondělí, ale až následující týden. Paní zapomněla doplnit datum!

Týden uběhl jak voda, a já opět stála na recepci onoho podniku. Ve sportovním, přesto čistá a upravená. Byla jsem zde jako první. Postupně přibyly ještě tři mladé dívky, a na závěr se přikolébala paní, která nebyla zjevně ve střízlivém stavu. Ale alkohol z ní cítit nebyl. Špinavá, otrhaná, celá propíchaná piercingem si chtěla sednout na čalouněnou židli.

„Sedněte si radši sem,“ řekla slečna, která pohovor vedla, a paní podala špinavý hadr.

Až nyní mi došlo, že žena není opilá, ale pod vlivem nějakých drog. Rifle měla roztrhané, dokonce jí chybělo kus jedné nohavice. Když se usmála, odhalila trosky černých zubů. Začala jsem se stydět, že tu vůbec jsem.

Během pohovoru jsme se dozvěděly, že potřebují celkem sedm zaměstnanců. Nás bylo jen pět. Došlo mi, že možná budeme přijaty všechny, včetně oné paní pod vlivem návykové látky.

Složily jsme ještě na čas nějaký drobný komponent plný pružinek. Dosáhla jsem nejrychlejšího času. Pomalu mi docházelo, že zapadnu do kolektivu lidí, kteří většinou neměli žádné vzdělání. Ale práce je práce. Budu ji vykonávat svědomitě.

V závěru pohovoru nám bylo stručně řečeno, že čtyři mé kolegyně byly přijaty.

„A já?“ ptala jsem se se slzami v očích.

„Vy ne,“ řekla slečna stroze. Ostatním bylo sděleno, kdy mají nastoupit, roztrhané paní bylo navíc řečeno, že nesmí přijít opilá ani zfetovaná, a všichni se rozešli.

Počkala jsem si na slečnu, která pohovor vedla.

„Můžu vědět, proč jsem nebyla přijata, když jsem složila vámi předložený komponent jako první?“ zaútočila jsem na ni.

„Vy to nevidíte?“ zeptala se.

„Co mám jako vidět?“ ptala jsem se.

„Vy máte školu, vzdělání. Nemůžu vás přijmout,“ řekla.

„Vy radši vezmete feťačku a lidi, kteří vám na směnu stejně nepřijdou, že?“ ptala jsem se. Odcházela jsem rychle, aby nebylo vidět, že brečím.

Přesto jsem se nevzdávala. Hned druhý den jsem odepsala na další inzerát. Popis pozice byl „obsluha poloautomatické, automatické montážní linky ve strojírenské výrobě“.  Jde o podnik, o kterém se šíří jen špatné reference. Práce je zde těžká a málokdo ji zvládne.

Odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Byla následující:

Vážená paní …..,

děkuji Vám za zájem o práci v naší společnosti. Bohužel Vám nemohu v současnosti nabídnout vhodné pracovní místo. Váš životopis jsem však zaevidoval a pokud otevřeme odpovídající pozici, budu Vás kontaktovat.

S pozdravem …………..

Já se ale nehodlala vzdát. Napsala jsem pánovi, že jsem si svou odpověď řádně zvážila a studiem jsem fyzicky neutrpěla žádnou újmu, která by mi bránila ve výkonu takovéto práce.

Následovala nová odpověď:

Vážená paní …,

vážím si Vaší odvahy a odhodlání. Bohužel však Vám místo opravdu nabídnout nemohu. Vaše vzdělání vysoce překračuje požadavky na výkon takovéto pozice.

Věřím, že se svými schopnostmi a entuziasmem práci naleznete a to vhodnější, než o kterou žádáte.

Děkuji Vám za pochopení.

S pozdravem …


Již jsem se o podobnou pozici neucházela. S vědomím, že zde budou přijaty narkomanky a lidé bez vzdělání, ale já jsem díky svému vzdělání handicapovaná, jsem se smířila s nezaměstnaností a doufám v zázrak. Zatím ale marně.

Příběh má ještě ale dovětek. Mám mezi svými přáteli také lidi vyučené, dokonce i známou, která nemá ani výuční list. Nabídla jsem jí obě pozice. Hledá práci dlouho a stěžuje si, že právě kvůli tomu, že nemá žádnou školu, nemá šanci práci sehnat.

„Tam tě jistě přijmou,“ usmála jsem se.

„A co bych tam dělala?“

„Budeš stát u stroje, dávat díly, mačkat tlačítka. Není to těžké, uvidíš,“ řekla jsem.

„Fuj! Tak to bych já nedělala, to by mě nebavilo,“ řekla známá.

Nechápu lidi, kteří údajně hledají práci, a přitom pohrdají tím, co jim je nabídnuto. Myslela jsem si, že člověk bez vzdělání bude rád za každičkou práci. Jak jde vidět, tak právě ten si nejvíc vybírá.

Na závěr bych přidala dvě anekdoty, které, jak se zdá, vycházejí ze skutečného života:

Tisíce kocourkovských demonstrovalo v ulicích svého města za práci a chléb. Jeden z přihlížejících měšťanů se najednou rozhodl a chytil jednoho demonstranta za rukáv: „Hej, vy, pojďte se mnou! Dám vám práci i chleba.“ „Dobrý bože!“ zvolá oslovený, „pochoduje nás tu několik tisíc a vy si vyberete zrovna mne!“

„Bohužel, milostpaní, to místo už bylo přiděleno slečně Čiperné.“

„Ale ona je méně kvalifikovaná! Já mám za sebou tři státnice!“ „Jenže ona jednoho státníka!“

Já mám státnici jen jednu. A za mnou také nestojí nikdo…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jsem handicapovaná, protože jsem vzdělaná:

Jsem handicapovaná, protože jsem vzdělaná
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
neváhejte nás znovu kontaktovat.


Je to šílená doba... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDobrý den, děkujeme za přihlášení do výběrového řízení.
Jsme rádi, že Vás naše nabídka zaujala a máte zájem pracovat pro OKIN FACILITY.
Dejte nám nyní čtrnáct dnů na posouzení všech došlých reakcí.
Abychom se rozhodli správně, musíme Vaše materiály pečlivě prostudovat. Zájemců je opravdu hodně, takže nám to chvíli zabere. Bude-li Váš profil vyhovovat našim představám, nejpozději do čtrnácti dnů Vás budeme kontaktovat s pozvánkou k osobnímu pohovoru či jinou formou výběrového řízení.
Pokud se Vám ani po čtrnácti dnech neozveme, znamená to, že jsme dali přednost jiným kandidátům.
Ale ani pak nemusíte zoufat! Nové kolegy hledáme každou chvíli a je možné, že Váš profil bude vyhovovat jiné pozici. Pro tento případ si Vaše materiály rádi ponecháme v naší databázi. Nebudete-li proti tomu nic namítat, budeme Vaše údaje archivovat po dobu jednoho roku.
Ani teď ale nemusíte pasivně čekat. Téměř každý den se na naší internetové stránce objevují nové pozice. Pokud Vás jakákoli nabídka zaujme,
Obrázek uživatelky
profil
moc mu přeji, ať to vyjde. Dnes je i maturita mnohdy problém. Ale mladí kluci mají výhodu před už stárnoucí ženskou. A hlavně se tam už dostal, už tam je! Takže pokud dělá dobře, měl by prodloužení dostat. Jsou firmy, které sice berou jen na tři měsíce, pak mění zaměstnance, ale to by už věděl. No fajn, bude mít aspoň nějakou jistotu...

Ps: Já včera napsala na uklízečku Smajlík. Ale o 4,-- kč víc na hodinu, než minimum. A plný úvazek. Dnes mi napsali, že budou dlouho vybírat, že mají strašně moc žádostí... Tak jsem zvědavá. Ale tuším, jak to dopadne, jen nechci podléhat panice. Zkopíruji jejich odpověď:
Obrázek uživatelky
profil
Kuk.. mému synovi se zase blíží konec zkušební doby, od 1.11 by mohl dostat smlouvu na dobu určitou, alespoń na půl roku, na rok a vyšší mzdu a cestovné, protože dost daleko dojíždí, má to ve smlouvě... už v rodině tipujeme, jak to zase dopadne.Smajlík Je mladý , pracovitý, jen se střední školou..takže vzděláním handicapovaný není... je to opravdu divná dobaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dát za pravdu Daliborovi, že hloupý člověk u pásu není tak nebezpečný. Nešplhá se nahoru, je rád, že má něco. Sama jako vedoucí prodejny kdysi jsem si mohla vybrat prodavačku a také jsem se dívala na starší, zkušenou a diktátorskou paní jako na tu, která by mě mohla ohrozit. Ale na druhou stranu jisté podniky potřebují lidi. Toto byl případ podniku, který má problém někoho si urdržet. Radši přijmu někoho, kdo má vyšší vzdělání, a uvidí se. Propustit ho můžu vždycky. Tři měsíce zkušební doba, a i pak se dá zaměstnanec vyštvat nebo na něj něco hodit: nestíhá, nezvládá atd. Já nejsem typ na stěhování. Mám tu vlastní zrekonstruovaný byt i starší rodiče. Jde mi hlavně o jedno: Míst bylo víc, než uchazečů! Kdyby bylo uchazečů víc, tak chápu, že vyberou ty s nižším vzděláním. Ale nevzít a dál hledat? Za flinka se v žádném případě nepovažuji a nejsem člověk, který se vzteká a protestuje, stávkuje. Ale znám ty bez vzdělání, kteří dokážou jít za právníkem a bít se za svá práva...i bez maturity.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles