Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapesné pro školáky

11. 07. 2015 | Finance
-Komerční sdělení-

Donedávna to bylo malé miminko a brzy půjde poprvé do školy. Musíte mu nakoupit školní aktovku, psací potřeby, sešity, knihy a mnoho dalšího. Jistě by mezi věcmi neměla chybět peněženka. Podle odborníků je totiž vhodné, aby dítě s nástupem do školy začalo dostávat kapesné.

Proč dávat dítěti kapesné?

Mnozí rodiče řeknou, že jejich potomek peníze nepotřebuje, neboť mu vše koupí. Ale podle dětských psychologů tento přístup není ideální. Dítě by se mělo s penězi postupně naučit hospodařit. V šesti letech je přiměřeně vyzrálé, aby hodnotu peněz začalo poznávat na vlastní kůži. Sice ještě neumí počítat, ale i díky kapesnému se to rychleji naučí.
Mělo by mít možnost koupit si za peníze, co chce. Samozřejmě vše s ohledem k jeho věku, určitě by si dítě nemělo dopřávat limonády s kofeinem a podobně. Pokud peníze utratí hned, nedávejte mu další, musí si uvědomit, že s takovýmto přístupem daleko nedojdou.

Kapesné pro školákaJak vysoké kapesné by mělo dítě dostávat?

Jenže jakou sumu malému dítěti dávat? A jak často? Je vhodné jej finančně odměňovat za dobré známky nebo za domácí práce? Obecně je lepší, aby děti věděly, že bez práce nejsou koláče. Můžete tedy vyplácení kapesného spojit s drobnou pomocí v domácnosti, ale za známky svým ratolestem spíš nic nedávejte. Možná vám však bude vyhovovat model, kdy je část kapesného pevně stanovena a zbytek se odvíjí právě od ochoty podílet se na chodu domácnosti a školních výsledcích.

Zpočátku začněte s menší částkou v týdenních intervalech. Například 20 korun by mělo vašemu prvňáčkovi stačit a po roce můžete částku navýšit. Týdenní interval je pro dítě lepší než měsíční, protože dítě ještě nevnímá čas jako dospělý a pravděpodobně by nedokázalo odhadnout, jak rychle může své kapesné utratit.

Komunikujte o rodinných financích

Se svými dětmi se snažte bavit o rodinných výdajích, nákupech, investicích i spoření. Přiměřeně k jejich věku s nimi diskutujte a nechte je, aby vyjádřily svůj názor. Je dobré, aby si uvědomily, že peníze si nevybíráte v bankomatu a nikdo vám je nedává zadarmo. Povídejte jim o své práci a odměně za ni. Čím dříve pochopí systém vaší domácnosti, tím lépe budou samy lépe hospodařit se svým kapesným. Postupně jim tak můžete navýšit kapesné, přičemž jim stanovíte, že z něj musí jednou týdně nakoupit například pečivo. Nebo jim můžete založit spořicí účet, kam si své peníze mohou ukládat.
Budujte vztah k penězům už od útlého věku. Snažte se být pro ně dobrým příkladem, v budoucnu se jim to bude určitě hodit.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !