Vyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříkuVyrob si sama: léčivý olejíček z květů šeříku Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Den otců v roce 2022Den otců v roce 2022 Hrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženyHrajte s námi SUDOKU online! - 3 obtížnosti i pro chytré ženy
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 25.05. 2022
Dnes má svátek Viola
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Káva – co o ní (ne)víme

4. 04. 2018 | Zajímavosti
Káva nás provází po celý den. Pro někoho je ranní nezbytností, pro někoho společenskou událostí. Určitě se ale stala součástí našich životů.
 

Ale co o kávě jako takové víme?

Dle legendy kávu objevil v 9. století etiopský pastevec, když uviděl svoji kozu tančit poté, co okousala plody kávového keře. Je pravdou, že rostlina kávovníku pochází z Etiopie, ale nejstarší důkazy o pití kávy se objevily v Jemenu v 15. století, kam byla semena dovezena z Afriky. O první cílené pěstování kávy se zasloužili holandští kolonisté, kteří převezli kávovník na Jávu, kde ji začali pěstovat. V Evropě se káva rozšířila v druhé polovině 17. století. Na začátku 20. století Luigi Bezzera vynalezl přístroj na přípravu espressa.

kávaDruhy kávy

Komerčně jsou využívány dva poddruhy kávovníku – arabica a robusta. Každý z druhů má své specifické vlastnosti. Arabica má přirozenou aciditu, nižší obsah kofeinu a její konkrétní vlastnosti zásadně ovlivňuje oblast pěstování. Robusta má větší obsah kofeinu, tvoří intenzivnější cremu (pěnu) a v kávových směsích je nositelem výrazné chuti.
 

Chuť kávy

Chuť a kvalitu kávy ovlivňují 4 faktory: kávovar, mlýnek, kvalitní kávové zrno a práce baristy. Ani nejlepší barista nedokáže připravit kvalitní nápoj bez kvalitního kávového zrna.
 
Základem každého kávového nápoje je espresso
*espresso – 7-9 g kávy a 20-30 ml vody o teplotě 90-92 °C
*espresso lungo – porce kávy a 60-80 ml vody
*cappuccino – espresso a 80-140 ml celistvé směsi mléčné pěny a horkého mléka
*caffè latte macchiato – směs mléčné pěny a horkého mléka, do které po oddělení přidáme porci espressa. Zpravidla podáváme ve sklenici.

Kávové speciality
*ristretto – porce kávy a ⅔ obsahu espressa
*espresso doppio – dvojité espresso
*espresso macchiato – espresso s trochou mléčné pěny
*caffè americano – 1-3 espressa podle obsahu vody. Cca jedno espresso na 100 ml vody
*flat white – dvojité espresso se stejným množstvím mléka jako na cappuccino
*french press – příprava spočívá v oddělení sedliny a kávového nápoje
*filtrovaná káva – překapávaná káva


Zdroj, foto: OREA Hotels & Resorts

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !