Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy přejít od dětského lékaře k praktikovi pro dospělé?

22. 09. 2016 | Náctiletá

OTÁZKA TÝDNE:


Kdy se musí přejít od dětského lékaře k praktickému lékaři pro dospělé? Synovi bude 18 let, ale u své paní doktorky prý ještě může zůstat. Moje lékařka nové pacienty nebere. Pomůže nám pojišťovna s hledáním nového lékaře?

ODPOVĚĎ:


Váš syn může být u svého praktického lékaře pro děti a dorost nadále registrován, a to do svých 19. narozenin. Pokud se do té doby sám nepřihlásí u praktického lékaře pro dospělé, jeho registrace u praktického lékaře pro děti a dorost bude automaticky zrušena v měsíci, ve kterém dosáhne věku 19 let. To pro daného lékaře znamená nejen to, že na něj přestane dostávat tzv. kapitační platbu, která pokrývá značnou část péče u praktických lékařů, ale i to, že by pojišťovna nemohla uhradit zdravotní výkony, které spadají do péče vykazované mimo kapitaci. Informační systém pojišťovny toto vykazování hlídá.

praktický lékařA jak postupovat dál?

Praktický lékař pro děti a dorost je většinou schopen svým odrostlým pacientům nějakého "dospělého" praktika doporučit, nebo přece jen zkuste požádat o synovu registraci svoji lékařku – členy rodiny svých pacientů praktici většinou ještě berou. Další cestou pak je zkusit přímo kontaktovat jednotlivé praktické lékaře ve vašem okolí.

Nebo navštivte stránky Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb, kde si můžete prostřednictvím "rozšířeného vyhledávání" najít ve svém okolí nejbližší praktické lékaře pro dospělé (kategorie Samost. ordinace prakt. lék. pro dospělé). Ve většině případů najdete v "detailu" informaci o smluvních pojišťovnách, telefonní a jiné kontakty atd.

Připomínáme, že lékař může podle zákona odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze tehdy, jestliže by tím bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým. Posouzení této únosnosti je však na lékaři samém. Přijetí nového pacienta také mohou bránit provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, ale to v případě péče praktického lékaře moc nepřipadá v úvahu. Naopak oprávněným důvodem pro odmítnutí pacienta je v oboru praktické lékařství přílišná vzdálenost místa pobytu pacienta pro výkon návštěvní služby. O odmítnutí přijetí do péče vám lékař musí vydat písemnou zprávu, ve které bude uveden důvod.

Zdroj, foto: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já si vzpomínám, že když bylo dětem už přes 15 let, tak naše dětská doktorka, která byla perfektní, když byli mimina a nebo i malí, ale řekla mi, že teenagery moc nemusí, ale že to s nimi musí vydržet, než je vezme obvoďák.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles