Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy se změní letní čas na zimní v roce 2022?

22. 10. 2022 | Zajímavosti

Jak jsme si již všichni zvykli, každé jaro a podzim nás čekají změny času. V říjnu to bývá změna z času letního na čas standardní nebo také běžný, který většinou nesprávně označujeme jako zimní právě pro jeho platnost v zimním období.

Přestože pro zavedení jednotného času se podle průzkumu z roku 2018 vyjádřilo více než 80 procent obyvatel Evropské unie, střídání času zatím přes slib našich a evropských politiků probíhá dál a jednání se protahují. Je jasné, že důvodem je řešení současných mnohem závažnějších problémů. Evropa si asi bude muset ručičky hodin ještě párkrát posunout, než se jednotlivé státy shodnou na tom, který čas bude nejvhodnější. V Evropské unii probíhá změna času ve všech zemích ve stejný den (vždy poslední neděli v březnu a v říjnu).

Kdy se změní letní čas na zimní v roce 2022?Ať se změnami času souhlasíte nebo ne, ani letos – a příštích několik let – se jim tedy nevyhnete. Pro nás je „normální“ standardní (zimní) čas, takže čas středoevropský. To znamená čas v období od konce října do konce března. Změnu času u nás upravuje nařízení vlády č. 420/2006 Sb., o zavedení letního času v letech 2007 až 2011, ze dne 16. srpna 2006. Tímto nařízením si poslední neděli v březnu měníme čas na letní (ručičky hodin posunujeme o 1 hodinu dopředu) a poslední neděli v říjnu na zimní (ručičky hodin posunujeme o 1 hodinu dozadu). Jak možná víte, od roku 1996 jsme se sjednotili se státy EU a letní čas od té doby trvá sedm měsíců a zimní čas pět měsíců – do té doby byl letní i zimní čas stejně dlouhý, tj. šest měsíců.

Změna času z letního na zimní je náročná pro náš organismus. Souvisí s poklesem slunečního svitu v podzimním a zimním období, dále se změnou charakteru počasí a se zvýšenou citlivostí nervové soustavy vůči zátěži. Po změně letního času na zimní se ordinace lékařů plní pacienty, kteří si stěžují na pokles výkonnosti, nespavost, ochablost, únavu a špatnou náladu. Je tedy logické, že nejpádnějším argumentem pro zrušení střídání letního a zimního času je negativní vliv skokové změny času na člověka, kterému může způsobit různé zdravotní potíže. I když někteří lidé negativní dopady na zdraví nepociťují, pro organismus starších nebo nemocných může tato změna znamenat velikou zátěž. Právě kvůli dopadům střídání času na zdraví (nejen fyzické, ale i to psychické) už řadu let usilují různé občanské iniciativy o zavedení jednotného času. Podle průzkumů je u nás většina lidí pro. Střídání času by přesto ale mělo trvat minimálně do roku 2026.

Standardní čas (nesprávně zimní) se nám v roce 2022 vrátí v neděli 30. října. Hodiny se v noci posunou ze 3:00 h na 2:00 h. K letnímu času se znovu vrátíme poslední březnovou neděli, tedy 26. března 2023. Nyní nám může být útěchou fakt, že budeme mít o hodinu delší dobu ke sladkému spánku!


Kdy se tedy změní letní čas na zimní v roce 2022?

v neděli 30. října 2022


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kdo s tím nemá problém,ten to prostě nepochopí,no.. Je to marný,marný,marný Smajlík Co naděláme,no,zas to nějak vydržíme..
Obrázek uživatelky
profil
I mě změna času vadí, ano, čím jsem starší, tím více. Nechápu, vždyť hodina nikde nemůže nic ušetřit. snad den má 24 hodin, v létě i v zimě. Pokud toho chci stihnout více, tak vstanu či si jdu lehnout dříve, či později.....
Obrázek uživatelky
profil
přímo nenávidím. A čím jsem starší,tak čím dál víc.
Obrázek uživatelky
profil
---Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles