Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když mi chutná...

7. 05. 2017 | Vaše příběhy
Když mi chutná, je mi všechno putna - pokračuje rčení, o jehož původu mi není pranic známo, i když prý bylo častým námětem vyšívaných obrázků, poblíž kuchyňského stolu. „No, jo, pane Jonáš“, mohl bych říci s Žofií Melicharovou, ale „co když mi nechutná“? Nebo, jak se nedávno ptali v oblíbeném pořadu mé bábiny, máte v oblibě jídlo, které jste dříve nesnášeli? Vede to k zamyšlení, tak jsem se - občas se mi to povede -  zamyslel. Našel jsem hned několik příkladů, kdy jsem se, většinou přinucen okolnostmi, vrátil pokorně k jídlům, kterým jsem se roky vyhýbal, někdy to vím naprosto přesně, někdy, naopak, jsou mi příčiny mé stravovací změny ukryty v mlze zapomínání.

Nejsem mlsoun, zvládal jsem protektorátní margarín, řepnou marmeládu, umělý med, odstředěné mléko, kafé z melty a cikorky. Rozmazlován jsem byl krátce po máji v pětačtyřicátém, konzumací obsahu plechovek  „unrry“, matně si vzpomínám na kakao, kondenzované mléko, citronový prášek a džem v malých kulatých krabičkách.

Odskok stranou - tatík, všeuměl, vyráběl z hliníkových a jiných plechovek kořenky a další doplňky do domácnosti - vlastní i sousedům. Rozmazlování skončilo, potravinovou pomoc jsme /ústy svých politiků/ zdárně odmítli a do třiapadesátého jsme se stravovali podle toho, kolik jsme měli potravinových lístků - navázali jsme na ty protektorátní. Nebyli jsme na tom zle, v době od roku 1950 jsem bral lístky se zvýhodněním VTP /velmi těžce pracující/, páč jsem se učil v hutích. Přebytky jsem dával rodině, otec byl jen pouhým TP /těžce pracujícím/, takže jsem měl „navrch“.
Co jsem tedy nejedl a nyní jím? Rajčata, rajskou - to mi vydrželo do svatby, žena oboje ráda, hned jak se jí povedly první knedlíky, byla rajská na stole, protože se dělala z přírodní suroviny, došlo i na ta rajčata. Sýry, tavené, tvrdé - naučil jsem se na vojně, taveňáky bývaly součástí snídaní - znáte to - nouze naučila Dalibora housti. K těm tvrdým - měli jsme zimní výcvik na Jestřábích boudách v Krkonoších - sněhová kalamita omezila dopravu chleba a pečiva z údolí, ve skladu byly jen velké pecny ementálu, skoro týden jsme jej jedli ke všemu, přišel jsem tomu na chuť.
Opět odskok bokem: Právě v té době se zde nad Labskou boudou natáčel film „Synové hor“, pomáhali jsme filmařům s přípravou silných ventilátorů na vytváření sněhové bouře. Syrečky a romadůr  /jak pravil pan Šlitr - od Madame Pompadúr/. Tak to bylo v sedmašedesátém, jeli jsme na hokejové utkání našeho klubu do Opavy a cestou jsme se stavili do hospody, proslavené těmito pochoutkami a dobrým pivem. Jméno obce ani hospody neuvádím - ne k vůli reklamě, ale výpadku paměti. Od větší konzumace zmíněných lahůdek v současnosti mne odvádí cena, ale prý nám zvýší důchod, tak si snad dopřeju.

Naopak, co mám občas na talíři, jsou kdysi mnou odmítané dušené ledvinky. Na karí je připravuje moje snacha s mým mladším synem, právě u nich jsem se při jedné z prvních návštěv před lety seznámil a jsem nyní občas „zásobován“ na víkendové obědy - jsou vynikající. Sekaná - jednou mi ji vnutila bystřická stařenka - byla připálená - tedy ta sekaná, stařenka nikoliv. Dlouhý věk jsem ji nejedl, kdy došlo ke zlomu, nevím, občas s jejím složením ještě experimentuji. Jsou jídla, která jsem dosud neokusil a už se k tomu asi nedostanu. Plody moře, steaky ze žraloka, klokaní řízky etc...nechám na Vás, mladších. Uzeniny občas, jen od malovýrobců, kterým věřím, stejně tak pečivo, výběr v okolí je dostačující, některým etiketám se vyhýbám cíleně, opět nejmenuji - reklama pozitivní i negativní je mi cizí.

Vidíte, měl jsem napsat raději kladná a záporná - zní to „češtěji“, že áno. Ke stáru se občas prý i chuť k jídlu mění. Můj táta, blahé paměti, se po většinu života držel, mnou snad již někde citované zásady: „Z pečiva nejlepší vepřová a z ovoce nejlepší slivovica“, přesto ale v závěrečných letech svého života požadoval stále častější napečení buchet a koláčů. Tak to máme asi společné, váze a zdraví to asi moc neprospívá, ale tady je můj  - pro někoho snad poněkud morbidní názor: „Tělo má jít do hrobu zhuntované“.   
 

Pryč od toho - spíš by mne zajímalo - jako ty dámy v tom, zmíněném TV pořadu - taky jíte dnes to, čemu jste se dříve vyhýbaly /-i/ ? A jak k Vašim změnám názoru došlo? Tak či onak, dobrou chuť, pokud právě obědváte, jak nám přával před lety pan doktor Železný. Hezký den a pozor, milé dámy, při případných filipojakubských výletech - pardon - Jarda
Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já se časem naučila taky jíst trošku jiná jídla, ale tvarůžky musí muž jíst mimo domov a držkovku si vaří sám a jí jen synemSmajlíkno a ty mořské mršky, bych ani neochunala
Obrázek uživatelky
profil
Dík za výborné počteníčko.Smajlík Myslím, že mé chutě jsou stejné. Dršťkovou miluji odjakživa a nemohu říct, že nějaké jídlo nemám ráda. Kdysi jsem nemusela rýžový nákyp, ale už mi nevadí. Plody moře jsem nikdy nejedla, ale proto, že nebyla příležitost. Vyhýbám se smaženým jídlům, protože je mi po nich, bohužel těžko a sladkým, po nich zas kynu. Smajlík Takže strávník jsem dost nudná. Ke stáří se snažím nekynout, abych odlehčila nohám zátěž. A dnes už vím, že není dobré chutím podléhat, ale pamatovat na zadní kolečka!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné počteníčko.SmajlíkSmajlík Musím se zamyslet, zda se mi změnily chutě.
Miluji rajčata - celý život. Miluji řízky - pořád. Nemám ráda houby a plody moře - od jakživa. Nepřijdu na nic. Dršťkovou nejím,jsem-li přinucena, tak alespoň nechám na talíři drštky.
A myslím si, že bych nikdy nespolkla nic z hmyzí říše nebo třeba žížalu, jak jsem to viděla v televizi na jakémsi večírku celebrit.
Myslím, že jsem pátrala poctivě, ale žádnou změnu jsem nevypátrala. Vadí? Doufám, že ne.
Vám přeji, ať máte pořád na talíři to, co vám chutná.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Priznávam, že po prečítaní tohto, opäť výborného, článku som sa musela hlboko zamyslieť, ktoré jedlo predtým Smajlík a teraz mňam.
A našla som - je to držková polievka.
Vždy som totiž tvrdila, že "chlpatú" polievku nikdy do úst nevložím. Ale ako hovorí jedno vaše veľmi múdre úslovie: nouze naučila Dalibora housti, tak som dopadla aj ja. Keď mi raz v reštaurácii dlho nenosili objednané jedlo a mne už začínalo byť zle od hladu, manžel ma prehovoril, aby som zjedla aspoň jednu-dve lyžice z jeho polievky a, čuduj sa svete, veľmi mi zachutila a odvtedy ju milujem. A vôbec držky na akýkoľvek spôsob.

Okrem toho som sa naučila jesť (z púhej lenivosti, aby som nemusela variť dve jedlá) aj napríklad kôprovicu, ktorú má manžel veľmi rád, zatiaľ čo ja som za slobodna v záhrade vytrhávala každú malilinkú rastlinku kôpru, len aby ju mama nevarila.
Teda nie žeby som ju mala zvlášť rada, ale zjem ju. A takýchto jedál by sa možno našlo viac.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za krásné počteníčko!SmajlíkSmajlík
Že by se mi během života nějak moc změnily chutě,jsem si nevšimla.Celé manželství (45 let) vařím převážně to,co má manžel rád a to je "česká kuchyně".Postupně jsem jej ale naučila jíst víc zeleniny,kterou jsem měla a mám ráda,já zase od něj "pochytila" chuť k omáčkám.Buchty jsou u nás také "v kurzu",ale já jim moc nedám.Přesto jdou kila nahoru,ale klouby zlobí,tak tomu pohybu,kromě zahrady,moc nedám...ach jo.....Smajlík
Mohla bych poprosit o recept na ledvinky na kari?Manžel ledvinky miluje a na kari jsem je ještě nedělala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda