Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když se z dívky stává žena – dospívají dnes dívky jinak?

9. 11. 2013 | Náctiletá
Období dospívání u svých dětí se snad každý rodič více nebo méně obává. Puberta je totiž nejen projevem fyzických změn, ale také obdobím psychické proměny. Pro „puberťáky“ je typická změna hodnot, nestabilní emoce a vymezování se vůči autoritám.

Dnešní doba dospívání náctiletým příliš neusnadňuje. Jinak komunikujeme, scházíme se a rozcházíme přes SMS, skype nebo facebook. Jinak sdílíme i společné zážitky. O to více jsou možná dívky vedeny k větší zodpovědnosti samy za sebe, za to, jak začnou svůj sexuální život a jak budou zacházet s nejkrásnější zbraní, a to být ženou.

„Nejedna dívka navštívila moji poradnu a řešila se mnou problémy, které jednak přinesl její věk a tzv. „vývojové období“, ale také problémy, které přináší dnešní doba – žijeme rychleji, více jsme zaměřeni na výkon, změnil se hodnotový systém a jiná je také situace na poli vztahů a rodinného soužití,“ říká psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová.

Před čím tedy vlastně dnešní dospívající dívky stojí? Poslední psychologicko-sociologické průzkumy ukazují, že puberta nastupuje se svými projevy (v oblasti fyzické  a psychické) dříve, není výjimkou až hranice deseti let. Co za tímto fenoménem stojí, je předmětem mnohých sociologických a psychologických průzkumů. Nejčastěji jsou však citované tyto:

Když se z dívky stává žena – dospívají dnes dívky jinak?Rodinné zázemí – v dnešní době se rozvodovost pohybuje okolo 50 %. Klesá také počet uzavíraných manželství, což vede k určité destabilizaci rodiny jako bezpečného zázemí pro vývoj dětí. Častá rozvodovost přináší s sebou velmi náročné období a z praxe je známo, že dívky jakoby rychleji dospějí. Musí být „rozumné“, „pochopit“ dospělé a jejich problémy, akceptovat rozdělení rodiny a rozvržení další péče. Často na sebe musí vzít i povinnosti, které jejich věku nepřísluší. Naopak stabilní rodina, která poskytuje zázemí a bezpečí, umožňuje řešit mnohá úskalí a problémy spojené s věkem, např. první úspěchy a neúspěchy ve škole, ve vztazích, v oblastech zájmů atd.

Vzdělávání, kariéra – často zmiňované téma v souvislosti s mateřstvím a péčí o rodinu. Již mladá dívka slýchává od rodičů věty typu: „Studuj! Jdi za svým snem! Uč se!“ Také media nabízí obraz dnešní ženy jako dokonalé top manažerky a matky v jednom. Dříve bylo dívkám vštěpováno, aby se brzy a dobře vdaly a měly rodinu, s předpokladem, že se plně mohou spolehnout na partnera, který má jisté místo v nedaleké továrně. Dnes tomu tak není. Dívky jsou obecně ve výchově vedeny k větší samostatnosti, nezávislosti a rovnoprávnosti vůči mužům. Zároveň však musí na 100 % obstát i v roli matky.
Vrstevníci, parta – pryč jsou doby, kdy si děvčata hrála venku na různá povolání, řemesla a vymýšlela společně hry. Dnešní dobu zahlcuje internet, digitální hry, sociální sítě apod. Rodiče jsou upozorňováni na rizika s tím spojená, a proto se snaží mít co nejvíce děti pod kontrolou. V době puberty ale děti obecně začínají stávkovat proti pevně danému rozvrhu kroužků a mimoškolních aktivit, které doposud provozovaly. Naopak se snaží co nejvíce času trávit s kamarádkami a podnikat společné akce. Bohužel často nechápou, že věková hranice 15 a následně 18 let jim hodně věcí zakazuje a de facto je tím i chrání.

První lásky, první vztahy – říká se, že první lásky jsou nejkrásnější. Dnešní dívky ale popisují, že se postupně vytrácí romantika, ohleduplnost a zkracuje se doba, kdy se čeká na to „poprvé“. Mnohé dívky vypráví, že je jejich partneři lákají na věci (sexuální praktiky), o kterých si četli nebo je našli na internetu. Jsou sice docela dobře informováni o možných rizicích a antikoncepci, ale odpadává fáze vzájemného poznávání a respektu. Bezpochyby to s sebou nese i riziko, že si dívka mylně myslí, že se jedná o toho pravého a může vstoupit do „hry“ s neznámým a nebezpečným mužem. Odborníci dokonce varují před velmi snadnou dostupností různých porno stránek a chatů, kde se pod falešnou identitou může skrývat nebezpečný deviant.

Při navazování prvních vztahů navíc dospívající mohou cítit touhu zažít se svým partnerem intimní chvilky, chtějí se jeden druhého dotýkat a vzájemně se i fyzicky poznávat a nemusí přitom dojít ihned na pohlavní styk. Mladé dívky, které začínají s pohlavním životem, by měly mít na paměti, že otěhotnění není jediným rizikem, které z takových aktivit vyplývá.
„Děložní čípek je u náctiletých stále ve stadiu vyzrávání a je velmi citlivý na infekční vlivy, proto se dívky, které užívají hormonální antikoncepci, nemohou spolehnout pouze na tuto ochranu, ale měly by volit ještě bariérovou antikoncepci, která je před infekcemi ochrání,“ upozorňuje MUDr. Petr Kolek a dodává: „V potaz přichází celá řada pohlavně přenosných nemocí, v první řadě nakažení lidským papilomavirem odborně nazývaným Human papillomavirus neboli HPV, který je původcem onemocnění rakovinou děložního čípku.“

Dále jsou to chlamydiové infekce způsobené bakterií Chlamydia trachomatis, které mohou být do budoucna příčinou neplodnosti, mykoplasmové a ureoplasmové infekce. Nesmíme zapomínat ani na klasické pohlavně přenosné nemoci jako jsou kapavka, syfilis a virus HIV způsobující onemocnění AIDS.

Pokud dívka nemá stálého partnera a nedosáhne alespoň osmnácti let, měla by při pohlavním styku vždy vyžadovat použití kondomu. Chrání se tak nejen před nechtěným otěhotněním, ale i před nemocemi, které jsou v některých případech neléčitelné a mohou ji znepříjemňovat prakticky celý život.

Experimentování – iluze svobody: dívky mnohdy žijí ve virtuálním světě neomezených možností komunikace. Virtuální realita (podobně jako u chlapců) se může stát prostorem skýtajícím další možnosti mimo rodinu a známé vrstevníky. Internetové chaty jsou zejména příležitostí ulétnout od světa všech povinností a očekávání. Může naplňovat sny a fantazie, s mnohým netušeným nebezpečím. Svět internetových chatů nabádá k jedné jisté věci: osvědčit se v chatových výměnách jako dívka žádoucí a sexuálně připravená, dokonce „znalá“ – cool.  Zatímco chlapci dokáží ve třinácti zcela propadnout toulkám v paralelní realitě, dívky toho věku spíše propadají realizaci snových vztahů, kterých by je rodiče, sourozenci nebo vrstevníci měli uchránit v reálných rozhovorech.
„Dalo by se říct, že v dnešní době mají náctiletí, a především dívky, složitější dospívání, než jsme mívali my nebo naše babičky. Proto bychom se měli vrátit zpět do rodin a snažit se o to, aby měly dívky stále to bezpečné zázemí, kde se mohou svěřit, podělit o nové zkušenosti, a kde se mohou za všech okolností poradit,“ dodává Mgr. Jana Březinová.


Příspěvek připraven ve spolupráci s Mgr. Janou Březinovou, psychoterapeutkou, a MUDr. Petrem Kolkem, primářem Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máte pravdu, dříve to bývalo úplně jinak. Málo dnešních dívek touží po romantice, většinou se vrhají do dobrodružství- sexu. Znám hodně rodin, kde se snaží s dcerami promlouvat, ony to odkývají, ale stejně si udělají, jak chtějí. Pak je z toho většinou hodně problémů. Nejsou, ale všechny stejné, některé si dají říct. Většinou se mezi sebou holky předhánějí, která toho víc zažila.To nese dnešní doba.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc