8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport

12. 01. 2023 | Zajímavosti

Každý z nás už někdy jistě pouštěl draka. Znáte ale kite? Kite je drak, který vozí vás. Díky němu se tak projedeš na zemi, na sněhu, ale i na vodě, a k tomu využiješ mimo samotného draka také travní lyže, board s kolečky, snowboard nebo lyže.

Kitesurfing je sport spočívající v jízdě po vodě na speciálním prkně za využití tažného draka, kitu. Tento sport se poslední roky rychle rozvíjí i u nás, sportovní nadšenci ovšem neváhají za tímto sportem cestovat do zahraničí, např. do Egypta.

Během své krátké historie už se tento sport vyvinul v několik specializovaných disciplín. Jednou z nich je Wave riding. Wave riding („ježdění na vlnách“) je jedna z nejextrémnějších forem kiteboardingu. Spočívá v jízdě ve vlnách vysokých až několik metrů, většinou u korálových útesů kde se vlny lámou. Jezdci jezdí co nejblíže lámajícímu se hřebeni vlny, což je velmi nebezpečné, ale také divácky atraktivní.

Další disciplínou je Hangtime. Hangtime je soutěžní disciplína, při které jde o co nejdelší dobu strávenou ve vzduchu. Kitesurfing se neustále rozvíjí a vznikají nové a nové disciplíny.

Snowkiting je velmi mladý zimní outdoorový adrealinový sport podobný vodní variantě zvané kitesurfing. Za použití tažného draka se jezdec uvádí do pohybu po sněhové pláni na lyžích či snowboardu. Tento sport je možné, na rozdíl od sjezdového lyžování, provádět i na rovině. Na rovině bývá obvykle stabilnější vítr a lze se zde věnovat snowkitingu bez problémů. Někdy se používá tažný drak jako pomůcka při freeridingu (tzn. jízdě ve volném terénu) - snowboardista či lyžař se nechá drakem vytáhnout do kopce, nahoře draka sbalí a sjede dolů. Velmi oblíbenými pro tento sport jsou Finsko, Švédsko, Kanada, Francie a Švýcarsko.

Také snowkiting má více disciplín. Například Freeriding je jízda ve volném terénu, v hlubokém sněhu. Freestylem rozumíme především skoky a předvádění triků ve vzduchu. Jibing - jde o disciplínu velmi podobnou jibbingu na snowboardu. Nejnebezpečnějším sportem v této oblasti je Kite-flying. Kite-flying je možné provozovat pouze na horách, v podstatě jde o paragliding provozovaný s tažným drakem.

Tažného draka čili kite využijete také při landkitingu. Landkiting (někdy také zvaný „Kite landboarding“) je sport odvozený od kitesurfingu. Spočívá v jízdě na mountainboardu (někdy se používá název „landboard“) s využitím tažného draka. Na rozdíl od kitesurfingu se tento sport provozuje na zemi; mountainboard vypadá jako větší skateboard s velkými koly a poutky na nohy. Tento sport využijete i v našich městech.

Buggykiting je jednou z pozemních variant powerkitingu. Spočívá v jízdě na speciálně sestrojeném vozítku, buggy (též „bugina“ nebo „kitebuggy“), za využití tažného draka. Bugina je lehká jednomístná tříkolka s řiditelným předním kolem a dvěma pevně ukotvenými zadními koly. Jezdec sedí veprostřed vozidla a mění rychlost a směr jízdy natáčením předního kola a manévrováním s drakem. Rychlost dosažitelná na kitebuggy závisí na povrchu a síle větru, na rovné tvrdé ploše rychlost dosahuje běžně 90 km/h, rychlostní rekordy se pohybují okolo 110 km/h. Nejvhodnějšími místy pro buggykiting jsou velké otevřené plochy s hladkým povrchem. Je možné jezdit i po loukách a jiných neupravených terénech, ale nerovný terén snižuje dosažitelnou rychlost. Zemí typickou pro buggykiting je především Nizozemí.

Ač jde o sport poměrně mladý, rychle se rozvíjí a stále si získává nové a nové příznivce. Ti neváhají a za svým koníčkem vyrážejí do celého světa. Sport je to totiž návykový. V České republice vznikají nové a stále dokonalejší kurzy, které vás tomuto sportu naučí. Stačí jen chtít a mít finance na základní vybavení. Můžete si kite s příslušenstvím také zapůjčit přímo u organizátora kurzů. Počítejte ale s tím, že mnohé z kurzů probíhají v zahraničí. Ceny jednotlivých kurzů se pohybují v řádech tisíců korun. Setkáte se na nich s prima partou a možná získáte lásku na celý život. Kdo jednou zkusil kiting, ten ho jen nerad opouští.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport:

Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
Kiting, rychle se rozvíjející adrenalinový sport
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to je pecka... super fotky
Obrázek uživatelky
profil
zajimavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles