Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Klíč k bezpečnému pohybu na síti? Především vaše obezřetnost!

26. 04. 2021 | Finance
Internet nám v mnohém dokáže ulehčit. Najít informace, poslat peníze z účtu, uvařit si podle videa od známého šéfkuchaře, objednat si na to suroviny v internetovém obchodě, a dokonce za ně i hned zaplatit online. Vše zvládneme z pohodlí domova a bezpečně, tedy pokud jsme dostatečně opatrní. Spoléhat se na dobrotu okolního virtuálního světa se totiž nemusí vždy vyplatit.

Tak jako hlídáme své soukromí, zdraví nebo své děti a zvířecí miláčky, měli bychom si střežit i svá data a sdělovat je skutečně jen v těch nejnutnějších případech a  pouze tam, kde si jsme jistí, že je to bezpečné. Přístupová hesla, osobní údaje nebo třeba důležitá čísla se dají velmi snadno zneužít. Pro podvodníky je o dost lehčí zaútočit na lidský faktor a donutit někoho vydat třeba jeho heslo, než zaútočit na nějaké technické řešení.

Praktiky podvodníků jsou navíc stále sofistikovanější a dokáží se „tvářit“ velmi nenápadně. Podívejte se na ty nejčastější triky. 


    1. Jsou to skutečně stránky vaší banky?


„Přesně takhle stránky mojí banky vypadají,“ říkáte si a už zadáváte své přihlašovací údaje do příslušných kolonek. A právě to může být chyba. Do internetového bankovnictví doporučujeme klientům jen z oficiálních stránek banky a neproklikávat se před odkazy v e-mailech. Podvodné stránky mohou vypadat naprosto stejně jako ty pravé, lišit se budou jen  adresou – k adrese banky může být přidáno třeba jiné písmenko a to vás přesměruje na podvodný web. Zadáním svých údajů pak tato citlivá data naservírujete hackerům  na zlatém podnose.


    2. Mám silné heslo, můžu ho mít všude!


K pohybu na internetu často potřebujeme desítky hesel – přístup na email, sociální sítě, registrace v internetových obchodech a v neposlední řadě i přístup do banky. A kdo si to má všechno pamatovat? Mohlo by se zdát, že je jednodušší mít jedno pořádné silné heslo ke všemu. Hesla a PIN kódy k různým službám by měla být z bezpečnostních důvodů jiná. Alespoň u těch nejdůležitějších služeb jako e-mail a internetové bankovnictví by uživatelé měli mít vždy unikátní a dlouhé heslo. Pro zapamatování je možné využít správce hesel.

    3. Volají/píší mi z  banky


Znáte vishing? Z call centra banky vám například volají, že se někdo pokusil o zneužití vaší platební karty a že potřebují ověřit údaje o vaší kartě. Někdy znají vaše jméno i číslo karty a potřebují CVV kód, jindy jim třeba chybí datum platnosti karty.  A říká vám něco phishing? Do emailové schránky vám může dorazit zpráva z banky o blokaci platební karty či účtu a o nutné změně hesla, která se samozřejmě neobejde bez zadání aktuálních přihlašovacích údajů. Nedělejte to! Pokud by se jednalo o reálný telefonát či email z banky, nikdo by po vás tyto údaje nechtěl. Taková data se prostě nikdy a nikomu nesdělují. Pokud jste na pochybách, kontaktujte svou banku na telefonním čísle, které naleznete na oficiálních internetových stránkách.

    4. Koupím si ty superlevné boty, které na mě už týden vyskakují z reklamy. Platit jde ale jen online


Výprodeje jsou vždycky fajn, ale pokud je něco až extrémně levné a navíc vás na to několikrát za den láká reklama, měl by se vám v hlavě rozsvítit majáček. Než přistoupíte k online platbě a než zadáte číslo své karty a CVV kód, ověřte si stránky, ze kterých chcete nakoupit, prověřte si obchodníka, pročtěte si recenze, třeba na srovnávači či přímo v seznamu nebezpečných e-shopů, který vede „ČOIka“. Zabere to sice několik minut, ale může vám to ušetřit desítky tisíc korun.

    5. Potvrzovací kód platby je 2x6b89jmn4


A jsme zase u toho – pozorně čtěte celý text upozornění a nikdy nikomu neříkejte žádná hesla ani potvrzovací čísla či kódy. Ty slouží jen pro vaši potřebu. A pokud se chcete vyhnout složitému opisování kódu z SMS zprávy, zkuste sáhnout po chytřejším řešení pro chytré telefony – mobilní aplikace, ve kterých můžete platbu potvrdit třeba otiskem prstu nebo vaším obličejem.

DOBRÉ ZPÁVY: Nejste na to sami! Banky se snaží klienta ochránit a zachránit i v případě, kdy udělá chybu.

Slyšeli jste už o službě chargeback? Jedná se o službu, s jejíž pomocí lze zažádat o vrácení peněz, pokud jste narazili na nepoctivého obchodníka, zaplatili mu za zboží, které vám nepřišlo a obchodník na vaše urgence nereaguje. Banka je pak na vaší straně a pokusí se, aby se vám vaše peníze vrátily.


Zdroj: MONETA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !