Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíště - nebezpečí, které číhá na každém kroku

20. 05. 2013 | Zvířátka
Drží se jako klíště! Toto přirovnání již téměř zlidovělo v naší každodenní komunikaci. S příchodem jarních a letních měsíců ovšem nabírá reálné kontury. Klíšťata na nás číhají doslova na každém travnatém či lesním kroku. Údaje o množství infikovaných jedinců jsou přitom hrozivé. V řadě krajů je klíšťovou encefalitidou infikováno 10 – 20 % klíšťat, Lymeskou boreliózou na řadě míst i více než 20 % a hrozí i další choroby jako např. ehrlichióza. Česká republika má v tomto smyslu i jedno smutné prvenství – co se týče infekčních onemocnění, je u nás klíšťová encefalitida dlouhodobě nejčastějším onemocněním z celé Evropské unie.

Jedna dvě, klíště jde

Jsou to malí, nenápadní, téměř neviditelní paraziti, kteří vytrvale čekají na svou oběť. „Upíři“ se jim říká jen obrazně, protože na nás neskáčou ani nelétají ze stromů. Ukryta na stéblech Klíště - nebezpečí, které číhá na každém krokutrávy, na spodní části listů květin či v porostu čekají klíšťata na oběti, do kterých by se mohla chutně zakousnout. Stačí, že se jen otřeme o nějakou rostlinu, nebo se projdeme v sandálech po městském parku a klíště vycítí svou příležitost na hostinu typu A, B, 0 nebo AB. Po lidském těle dokáže vylézt až ke krku, případně až mezi vlasy.

Kromě toho mezi jeho oblíbené destinace patří dobře prokrvená místa s tenkou kůží například v oblasti podpaží, lýtkové jamky, třísel, břicha, na zápěstí a za ušima. Po návratu z přírody nebo i z vlastní zahrady by mělo být prohlédnutí celého těla samozřejmostí, jelikož malý vetřelec se může ukrýt do každého záhybu a mnohokrát si ho ze začátku můžete splést například s mateřským znaménkem.

Mysleli jste na prevenci?

Lesy a louky jsou typickým domovem klíšťat. Na obezřetnost byste ale neměli zapomínat ani v městských parcích, kam se mohou dostat prostřednictvím ptáků, lišek či psů. Díky klimatickým změnám se klíšťata nacházejí téměř na celém území naší země. V současnosti je můžeme najít i na takových místech, kde v minulosti nebyla. Kromě toho, že jsou nepříjemným parazitem, hrozí nám infikováním závažnými chorobami. Lymská borelióza a klíšťová encefalitida (infekční zánět mozku) patří mezi ty nejčastěji přenášené. Zatímco klíšťové encefalitidě lze úspěšně předcházet očkováním, které však mnoho lidí podceňuje, proti borelióze zatím podobná ochrana chybí. Proto je třeba myslet na prevenci! Pokud jste nadšenec sportu a přírody, houbař, lesník nebo třeba vlastníte víkendovou chatu, očkování proti klíšťové encefalitidě by pro vás mělo být samozřejmostí. Stejně tak pokud máte děti, je lepší, aby byly očkovány.

Jak se připravit?

V některých částech České republiky je Lymeskou boreliózou nakaženo více než 20% klíšťat. Jelikož konkrétně na toto onemocnění není ještě dostupné očkování, musíme se chránit obezřetností. Vždy když se chystáme do přírody, měli bychom myslet na prevenci. Kvalitní a vysoké boty by měly být základ. Vhodné je dlouhé oblečení světlé barvy. Před každým výletem do přírody by dnes už měly být samozřejmostí repelenty. Existují ve formě sprejů, tělových mlék, tuhých tyčinek či gelů.

Když už si nás klíště chytí

Klíště - nebezpečí, které číhá na každém krokuNěkdy však ani ta nejpečlivější prevence nepomůže a klíště si najde cestičku, jak se nepozorovaně dostat na teplé místo na těle. Pokud jste se vrátili po dobrodružném dni stráveném v přírodě, v lese, na louce, či z procházky v parku, můžete najít na svém těle přisáté vetřelce. Tehdy nastává okamžik, kdy by každý měl umět správně klíštěte odstranit. Obecně se traduje mnoho "zaručených" a "správných" způsobů jak na přisáté klíště. Téměř každý už slyšel nebo zná nějaký způsob. Jak to tedy ve skutečnosti je? Máte ho vykroutit, nebo natřít olejem či krémem? Ani jedno! Vytáčení klíštěte ve směru nebo protisměru hodinových ručiček nemá v konečném důsledku žádný efekt, protože klíště nemá závit. Na vašem těle je přichyceno ústním ústrojím dlátovitého tvaru a chelicerami. Při vytáčení může dojít i k rozmačkání klíštěte nebo k odtržení jen jeho těla a ponechání ústního ústrojí v ráně. Také ho ničím nepotírejte (žádným krémem, olejem, mýdlovou vodou), v tom případě se klíště totiž začne dusit a dochází k obranným reakcím, mezi které patří zvýšení slinění a vyvrácení obsahu žaludku do rány, což zvyšuje možnost nákazy jednou z přenosných nemocí.

Jak správně na klíště?

Jak tedy klíště správně vyjmout, abychom se vyhnuli výše uvedeným rizikům? V prvé řadě i zde myslete dopředu a poraďte se se svým lékárníkem o vhodném speciálním přípravku, jímž je možné již přisáté klíště paralyzovat a usmrtit dřív, než se vzmůže na obrannou reakci.  Poté už půjde bez problémů pinzetou či kleštičkami bezpečně vykývat ven. 

Nespoléhejte na jedno řešení

V prevenci před nakažením některou z přenositelných chorob bychom neměli podceňovat ani jeden z uvedených způsobů, v prvé řadě očkování, které zvyšuje naše šance před onemocněním klíšťovou encefalitidou.  Repelenty pak přímo brání napadení našeho těla nezvaným hostem, a pokud se tak již stane, měli bychom být připraveni na co nejbezpečnější odstranění klíštěte s minimalizací rizika obranné reakce a následné infekce.  V každém případě se v kritických obdobích pečlivě sledujte a v případě jakýchkoliv problémů navštivte bezodkladně lékaře.

Zdroj: Ixoderm


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ja pouzivam B komplex dnes ho maji i v lekarne specialne na klistata nez jdete do lesa vemte si tabletku, dale je je dobry vyrobit si postrik z rozmarynu a vinneho octa a dat do lednicky je to na internetu funguje take perfektne Gaia
Obrázek uživatelky
profil
Moje deti akoby ich priťahovali,každoročne im odstraňujem pravidelne pár takýchto ,,krásavčekov,,.
Obrázek uživatelky
profil
Klíště fuj, štítím se těch "zvířátek". Kočka od sousedů je má na sobě jako korálky. Vyhýbám se ji. Ale dnes ji spadly dvě nacucané na rohožku a my je rozšláply, já myslela že se pozvracím. Bléééé....je to odporné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles