Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 26.05. 2024
Dnes má svátek Filip
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?

2. 01. 2013 | Zvířátka
Rozhodli jste se, že je nový rok tím správným startem ke shození přebytečných kilogramů? A nepotřebuje náhodou zhubnout i Váš čtyřnohý kamarád? Věřte, že podle výzkumů je toto společné hubnutí daleko účinnější.

A jak poznáte, že se problém s hmotností týká i Vašeho psa nebo kočky? U zvířat se můžeme setkat s nadváhou, když má jedinec více jak 10 % váhy nad svoji ideální hmotnost nebo s obezitou, kdy váha překračuje jeho ideální hmotnost o 20 %.

Sami jste schopni určit kondici vašeho mazlíčka. Jedná se o jednu z nejčastěji používaných metod pro stanovení tělesné kondice zvířete (BCS-Body ConditionScore). Jde o subjektivní stanovení množství tuku a výživného stavu zvířete. Podle BCS se zvířata dělí do pěti skupin (zvířata ve skupině tři mají Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?ideální hmotnost, zvířata ve skupině jedna jsou velmi vyhublá a zvířata ve skupině pět jsou obézní). Jedinec se hodnotí pohledem z boku a z vrchu. Sledujeme kořen ocasu, břicho, z vrchu pozorujeme siluetu zvířete a nakonec zjišťujeme hmatatelnost žeber. Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na svého veterinárního lékaře, který Vám s ohodnocením Vašeho mazlíčka rád pomůže.

Pokud jste dospěli k závěru, že Vaše zvíře trpí nadváhou nebo obezitou, je dobré to začít ihned řešit. Obezita pro zvíře znamená řadu zdravotních rizik! Nejzávažnějším důsledkem obezity je předčasné úmrtí. Studie ukazují, že život psa s nadváhou je zkrácen nejméně o dva roky. Dále obezita pro zvíře znamená zvýšené riziko výskytu artritidy, cukrovky, chorob srdce a slinivky, rakoviny, problémů s pohyblivostí nebo poruch chování. Většinou si ani neuvědomujeme, jakou zátěž může nadváha pro zvíře znamenat. Ve srovnání s člověkem, nárůst hmotnosti o jeden kilogram u pětikilové kočky nebo nárůst o dva kilogramy u 10kilového psa je stejný jako nárůst hmotnosti o 10-15 kilo u člověka vážícího 75 kg.

A jaké je tedy řešení?

Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?V první řadě je nutné začít spolupracovat s veterinárním lékařem nebo sestrou. To znamená pravidelné kontrolní návštěvy, kontroly hmotnosti, tělesné kondice, uposlechnutí rad veterináře nebo sestry a zajištění vhodné fyzické aktivity pro konkrétního jedince. Dále je nezbytná změna stravy. Veterinární lékař vám předepíše speciální klinickou dietu určenou k redukci hmotnosti. Většinou se bude jednat o krmivo se sníženým obsahem energie a zvýšeným obsahem vlákniny.

Vláknina zajistí u zvířete pocit nasycení a spolu s dalšími složkami uvede metabolismus do procesu aktivního spalování tělesných tukových zásob
(to je zajištěno díky přídavku L-karnitinu, který podporuje metabolismu tuků a podporuje jeho spalování). Dále nám vláknina „rozředí“ kalorickou hodnotu krmiva, zajistí pocit nasycení na dlouhou dobu, upravuje čas střevní pasáže a celkově podporuje zažívací trakt zvířete. Tento princip lze využít jak u psů, tak i u koček.

U koček existuje ještě jedna možnost jak zhubnout. Jedná se o takzvanou metabolickou cestu, kdy se kočce podá krmivo se sníženým množstvím sacharidů, zvýšeným množstvím bílkovin a díky dávkování dostane zvíře nižší dávku energie, než potřebuje na den. Díky kombinaci těchto faktorů dochází ke spalování zásobní tukové tkáně a zvíře hubne.

Je také důležité mít na paměti, že po úspěšné redukci hmotnosti není možný návrat k předchozímu stravování zvířete. Mohli bychom tím totiž docílit opětovného nárůstu hmotnosti. Je tedy nezbytné podávat zvířeti odlehčenou stravu, která mu pokryje veškeré živinové a energetické potřeby.

Autorka: MVDr. Sylva Havelková
Zdroj, foto: Avet.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?:

Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?
Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?
Dali jste si se svým mazlíčkem předsevzetí?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !