Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kočky mají velmi záhadnou osobnost. Co jste o nich ještě neslyšeli?

28. 10. 2023 | Zvířátka
Kočky jsou fascinujícími tvory, kteří si po tisíce let získávají lidská srdce. Jejich tajemná osobnost a rozkošný vzhled z nich učinily oblíbené domácí mazlíčky, a ačkoliv jsou častými obyvateli domácností po celém světě, stále o nich existuje mnoho neznámých a fascinujících faktů. Věděli jste, že mají společné rysy například s tygry, ale i velbloudy a žirafami?

Kdy se kočky dostaly do našich životů?


Tvrdí se, že kočky se staly významnou součástí života lidí již kolem roku 3000 př. n. l., kdy se začaly objevovat v životě starověkých Egypťanů. Dokladem jsou obrazy s jejich podobiznami na stěnách hrobek, nejrůznější sošky i jejich mumie. Skutečně první doklad o existenci koček ale máme ještě z dávnějších dob. Na Kypru byl totiž týmem archeologů objeven hrob dokládající existenci těchto zvířat. Nález tedy výrazně předčil naše očekávání o domestifikaci koček, která se původně přisuzovala Egypťanům.

Ti ale v kočkách viděli neuvěřitelnou sílu a moc. Uctívali je jako božstvo a věřili, že zrovna ony mají zázračnou moc chránit člověka před zlem. Přítomnost kočky v domě tak byla považována za požehnání. Nebyla to ale pouze rituální funkce, kterou zvířata v dřívějších dobách zastávaly. Ve starověku byly také hojně využívány zemědělci, zejména jako lovci hlodavců, kteří ohrožovali skladiště obilí a dalších důležitých surovin.

Odkud se kočky vzaly a komu jsou podobné?


Studie zjistila, že malé kočky domácí mají 95,6 % své genetické výbavy shodné s tygry. Sdílejí také mnoho stejných způsobů chování, jako je značkování pachem a močí, pronásledování kořisti a vrhání se na ni. Zatímco tygr dokáže při útoku vyvinout rychlost až 60 km/h, kočky zvládnou své tělo rozpohybovat na neuvěřitelných 48 km/h a s přehledem by tak mohly konkurovat slavnému Usainu Boltovi.

Všimli jste si někdy, že kočky chodí jako velbloudi a žirafy? Jejich sekvence chůze je taková, že nejdříve jdou vpřed obě pravé nohy a poté až obě levé. Jedná se o velmi výjimečný typ chůze specifický pouze pro tato zvířata.

Kladete si otázku, jak je na tom podobnost s lidmi? Z biologického hlediska je kočičí mozek velmi podobný tomu lidskému, a to hlavně díky identickým emočním oblastem. Stejně jako my máme otisk prstu, který je u každého člověka jedinečný, kočky mají na nose svůj vlastní vzor rýh. Ten může sloužit například k jejich identifikaci.

Kolik hodin spánku kočka spí?


Velkým rozdílem oproti člověku je ale doba spánku. Kočky stráví až 70 % svého života spaním. To je téměř 16 hodin denně. Spánek kočkám zajistí efektivní energetickou úsporu, která jim umožňuje šetřit energii pro lov a další aktivity. Pomáhá jim také udržet svalovou sílu a rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem. Pro zajištění zdravého životního stylu koček je rovněž zásadní kvalitní strava a péče.

Kočičí světová nej


Ovšem ne všechny kočky jsou jen lenoši. Nejdelší kočkou na světě se stala mainská mývalí kočka jménem Stewie, která měřila 123 centimetrů. A nejbohatší kočka na světě? To byla Blackie, která byla podle Guinnessovy knihy rekordů oceněna majetkem v hodnotě 7 milionů liber. Po smrti jejího majitele získala veškerý jeho majetek.

V roce 1963 se Felicette stala prvním kočičím kosmonautem, který vstoupil do vesmíru. A co si myslíte o rekordním mručení? Merlin, černobílý kocour, drží rekord s hlasitostí vrnění 67,8 dB(A), což je téměř jako zvuk sprchování. Aby toho nebylo málo, některé kočky jsou také mistry triků, předvádějí až 24 triků za minutu. Není tedy divu, že jsou kočky fascinujícími společníky, se kterými se jejich páníčci nikdy nenudí.

Zdroj, foto: Fitmin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkVelmi zajímavé Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles