Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojení jako prevence proti SIDS

27. 04. 2012 | Kojení
Podle nových zjištění amerických vědců z univerzity ve Virginii má kojení zásadní význam při prevenci syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) – v případě plně kojených dětí může snížit riziko úmrtí až o 73%. V červnu 2011 byla v časopisu Pediatrics publikována meta-analýza vědců z virginské univerzity pod vedením prof. Dr. Ferna R. Haucka věnovaná souvislosti mezi kojením a syndromem náhlého úmrtí dítěte (Sudden Infant Death Syndrome/SIDS).

Autoři na základě osmnácti relevantních studií dospěli k závěru, že kojení působí jako ochrana proti SIDS. Poté, co vzali v úvahu vedlejší faktory jako socioekonomický statut, kouření a polohu dítěte při spánku, byl u částečně kojených dětí zaznamenán pokles rizika SIDS o 45% a u plně kojených dětí o 73%. U dětí, které nebyly kojeny, bylo riziko SIDS čtyřikrát vyšší ve srovnání s dětmi plně kojenými.

Kojení jako prevence proti syndromu náhlého úmrtíPodle autorů této studie je možným vysvětlením, že kojené děti trpí méně často průjmy a infekcemi horních a dolních cest dýchacích. Naopak děti, které na tyto nemoci trpí, jsou také náchylnější k SIDS. Podařilo se rovněž prokázat, že děti zemřelé na SIDS trpěly v posledních dnech života často nevýznamnými infekčními potížemi, které samy o sobě nemohly úmrtí vyvolat. Vztah mezi kojením a SIDS ještě není zcela objasněn, dále se zkoumá především vliv doby kojení.  Dosud kojení nefigurovalo mezi opatřeními oficiálně doporučenými k prevenci SIDS (viz např. stanovisko Akademie amerických pediatrů z r. 2005), nyní však autoři studie doporučují jeho zařazení.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučné kojení dětí do 6 měsíců věku, do 2 let či déle potom kojit s příkrmy. Zveřejněná studie poskytuje podle MUDr. Mydlilové z Národního laktačního centra – Laktační ligy další důvod k tomu, aby ženy kojily své děti. „Větší podpora kojení a nevystavování dětí pasivnímu kouření je také cestou, jak snížit počty dětí zemřelých na SIDS. Podpora kojení by měla být jednou z priorit naší společnosti, protože veřejné zdraví začíná kojením,“ uvádí k tématu MUDr. Mydlilová. Podle významné české odbornice dospělo k podobnému závěru i bádání americké vládní agentury pro výzkum a kvalitu zdravotní péče (Agency for Healthcare Research and Quality's) z r. 2009, které rovněž prokázalo, že jakékoliv kojení souvisí s nižším rizikem SIDS.

Na SIDS umírá ročně v USA 2300 dětí do jednoho roku, v České republice je to v průměru šest až deset dětí na sto tisíc narozených, tedy asi dvacet dětí ročně. SIDS je v mnoha zemích včetně ČR stále hlavní příčinou úmrtí novorozenců ve věku od jednoho týdne do jednoho roku (tj. po vyloučení poporodních komplikací). Přesto se počet dětí zemřelých na SIDS podařilo v posledních letech výrazně snížit. Hlavní příčinou jsou osvětové kampaně na podporu správné polohy dětí při spánku (na zádech). Ke snížení rizika SIDS autoři studie rovněž doporučují sdílet s dětmi pokoje, ale ne lůžka. To má usnadnit kojení dítěte, ale zabránit jeho přehřátí či zadušení. Podle Mudr. Mydlilové však na tuto otázku zatím nepanuje jednoznačný názor a za určitých podmínek (matka nekuřačka, nepije alkohol, neužívá drogy, používá pevná prostěradla a lůžko) se spaní s kojencem připouští.

Zdroj: CSR GATE.cz

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
S námi vždycky děti spaly v ložnici, dokud nevylezly z postýlky k nám na letiště. Protože nás budily někdy (jak naschvál třeba v neděli) velmi brzy, snažili jsme se je brzy odlifrovat do pokojíčku vedle. Z toho je teď šatna, dětské pokoje co nejdál od nás a v neděli je děti někdy obtížné vzbudit, nejraději by vyspávaly do oběda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles