8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Komu ještě dlužím vzpomínku?

16. 01. 2014 | Vaše příběhy
Mohl bych si „odškrtnout“ při procházení svého - jak opět pravil klasik - brožovaného životopisu - pasáže - já a divadlo, případně já a domácí zvířectvo, kde zbývá jen jedna kapitola - moji poslední psí souputníci... Co bych ale opominout nechtěl a neměl, jsou mí přátelé z různých období, dosti - zaplaťpánbů - dlouhého putování, ve kterém jsem stihl kus předválečné republiky, celý protektorát a rozmanitě se vyvíjející léta republiky poválečné.

Byl jsem  jednak pasivním objektem, někdy i ne vždy správně jednajícím subjektem dění, svědkem nepochopitelného, pro mne je to třeba rozpad společného státu, nebo změny ideálu o svobodě k hamounství, kšeftaření atd., atd. Mám kliku, že na mnohé se mohu, nemaje politických či jinak mocenských ambicí, dívat s nadhledem, byť ne lhostejně.            K přátelům se vrátím později.

Dnes bych chtěl vzpomenout těch, kdo tak či onak vytvářeli - nebo se o to aspoň pokoušeli - mou, vznešeně možno říci - osobnost. Máte pravdu, uhádly(i)  jste. Jde o učitele, vychovatele, profesory, na které má každý či každá z Vás své takové nebo onaké vzpomínky... Pamatujeme si buď ty nejlepší, nebo naopak ty, na které bychom rádi zapomněli, ono to ale nějak nejde, viďte. Blaze těm, kdož si pamatují všechny, kteří prošli jejich životem, může to být krátkým časovým odstupem, spoustou fotografií ze školních let, případně velmi dobou pamětí. Postrádám všechny tři z uvedených možností, takže mé vzpomínání bude poněkud neúplné.  

komu dlužím vzpomínkuPřesto ale nemohu nevzpomenout svou první učitelku - malou, drobnou a kulaťoučkou, kolébající se při chůzi, námi proto zvanou „Kačenka“, paní učitelku Justovou. Námi prvňáčky milovaná, učila nás psát, ještě písátkem na tabulky (jsou tu ještě pamětníci?) a na linkovanou tabuli křídou první písmenka. Podle Poupat jsme se učili, že máma má mísu, případně my máme maso - i když v prvních letech protektorátu to bylo dosti iluzorní. Vděčím jí za první 1+1=, stejně jako za pohádky. Byl jsem rád, že jsem mohl využít již někdy zmíněné své znalosti čtení ve věku předškolním a hrdě jsem méně zdatným spolužákům předčítal - no, byl jsem šprt... Kupodivu, z obecné školy to byla jediná učitelka, na kterou jsem vzpomenul. Na občasných - co rok, dva - schůzkách spolužáků, teď tak 6-7 děvčat-babek a 5 kluků-dědků zjišťuji, že tito pamatuji víc. Abych nelhal, díky jediné fotografii, uchované z oněch let (asi 1943) si pamatuji  ještě katechetu, pátera Střelce, jemuž jsme říkali „kovboj“. Lákal mne na ministrantskou dráhu, dokonce jsem zvládl latinské průpovídky tomu určené, ale jako mnohé další v životě, jsem se v poslední chvíli ministrování vzdal.   
  
Početnější seznam mi nabízí vzpomínání na učitele školy střední, krasenské měšťanky. Zajímavá byla už tím, že do druhého ročníku přišli, v rámci jedné z prvních školských reforem (co jich ale ještě bude), primáni z mezříčského gymnázia, čímž sice stoupla intelektuální úroveň, ale prohloubily se „třídní“ rozpory - berte to společensky nebo místně, jak je libo.      
Pro dnešek vzpomenu jen jednoho z pánů kantorů - o dalších snad někdy příště - bude-li zájem. Pan učitel Janda - černý klotový plášť, málo vlasů, proto snad obliba krákání nepozorů za krátké vlasy před uchem - zkuste, jak to bolí a zaručeně se proberete z klímání... Čeština a dějepis, jak ten dovedl vyprávět, pane jo. Literatura, co jsem se dozvěděl v jeho hodinách, z toho jsem snad živ ještě dnes. Byl asi, z pohledu tehdejšího poúnorového, trochu reakcionář.
Představte si, že pochyboval i o oprávněnosti zavedeného pozdravu „Čest práci!“ Tvrdil, že bolševici by se taky nezdravili pozdravem „Pačot trudu“ a že „Dobrý den“ není nic proti ničemu. A konečně, to jsem si uvědomil až po letech, že vykradený básník Svatopluk Čech, přiznává čest práci každé - ať máváš kladivem, vedeš pluh, či perem vzletným, ať ji koná duch, takže je mi i dnes nepochopitelné, když někdo posílá  pracovníky perem vládnoucí třeba do dolů. Vím, co píši, v roce 1970 se blízko mne převlékali na šichtu plukovník letectva, středoškolský profesor přírodopisu (chodil do kostela), předák - bývalý student filosofické fakulty v Bratislavě a stranický tajemník Láďa S., který jaksi nepřivítal internacionální pomoc... No, tehdy bych to ještě chápal, říkalo se tomu totalita, jenže přečtete-li si některé komentáře dnes?     
Leč zpět k panu učiteli Jandovi, mimo jiné nás učil i stručnému vyjadřování. Uložil za domácí úkol nakreslit tabulku, která by zamezila šlapání po trávníku v místním žerotínském parku. Ani jeden z nás, bývalé gymnazisty nevyjímaje, nevyhověl. Takové to - Děkujeme Vám, že ... atp. neobstálo. Tabulka měla vypadat takto: NEŠLAPEJTE PO TRÁVNÍKU!  Žádné podbízení, žádná hrozba pod pokutou, jednoznačný příkaz.      

Provinil jsem se, pane učiteli, značnou nestručností, promiňte. Promiňte i Vy, čtenářky a čtenáři. Přesto ale budu rád, přivede-li Vás mé povídání ke vzpomínce na Vaše učitele, kterým, jak věřím, také za mnoho vděčíte.

Přeji hezký den a zas někdy na přečtenou!
Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky si pamatuji moje první učitelky ze školky i ze školy.V prvnaku ta pani učitelka už dávno zemrela,ale mám ji pred očima i tedSmajlík
Jinak hezky napsanej článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nazdar Jarku,chválím i tuto Tvou vzpomínku,konstatuji,že máš paměť jako slon,na co vše jsi si zde už vzpomněl a zřejmě si ještě vzpomeneš,nepřeberná studnice,tak pokračuj,ráda si přečtu.

Jinak i k poznámce fanypol,učitelky si fakt dost pamatují jména svých žáků,možná hlavně kteří se jim nějakým způsobem zapsali do života.Já mám teď zážitek,setkala jsem se ve cvičení pro seniory s učitelkou mé 50leté dcery a to z jeslí,haha,donesla jsem fotky a kuk,ona ji poznala,klobouk dolů.
A já si vzpomínám,že jsme měli na základce učitelku s fouskami,říkali jsme jí FUSKA.
Obrázek uživatelky
profil
já se s mojí paní učitelkou dokonce před pár lety potkala a ona si pamatovala moje jméno..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dík za ta slova, sice jsem mladší,válku jsem nezažila, ale taky už toho dost pamatuji
Obrázek uživatelky
profil
Podarilo sa ti to a naozaj som ticho zaspomínala na moju prvú pani učiteľku Klocháňovú.
Bola to učiteľka s veľkým U - milá, láskavá, hovoriaca skôr kľudným a tichším hlasom a napriek tomu prísna a vyžadujúca poslušnosť.
Ale nie nasilu, tá autorita z nej doslova sálala a ani tí najväčší nezbedníci si nedovolili neposlúchať.
No a potom prišli ďalší a ďalší učitelia a profesori, obľúbení aj menej obľúbení, presne tak, ako to v živote chodí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles